ARAD. Decizia din 18 noiembrie a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Arad a lăsat în ceață instituțiile de cultură arădene. Practic, s-a interzis orice tip de activitate culturală cu sau fără public, atât timp cât incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășește valoarea de 3 la 1.000 de locuitori. De ce s-a luat această decizie și ce ar trebui să facă Filarmonica și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad pentru a mai supraviețui? Ce se întâmplă cu actorii și artiștii? Cine își asumă răspunderea pentru soarta culturii arădene și cine o va mai ține în viață? Întrebările au fost atinse de către primarul Călin Bibarț în cadrul unei emisiuni la un post de radio local.
„Lucrurile au evoluat din punct de vedere epidemiologic și am ajuns într-o dilemă administrativă în care există o dorință a artiștilor – un fel de telemuncă, lucru cu care nu pot să fiu de acord. Am întrebat, regizorul care e de obicei pe scenă, ce face? Face de acasă? Stă într-un colț și reconstituie scena? Sau în cazul Filarmonicii, dirijorul. E o muncă de echipă care trebuie să fie și armonizată. Și apoi, apare a doua problemă la care nu am primit încă răspuns de la cei din conducerea instituțiilor, care trebuie să facă niște evaluări de risc pentru fiecare persoană, astfel încât, dacă se desfășoară o activitate de producție, fie că e vorba de Filarmonică, fie că e vorba de Teatru, care să plece spre public online, să nu pună în pericol viața celor care lucrează acolo”, a precizat primarul.
Rezumând spusele edilului șef al Aradului, managerii celor două instituții alături de Consiliile de Administrație ar trebui să vină cu soluția salvatoare. „Ar trebui (n.r.- conducerile instituțiilor) să ne găsească o soluție cu care să fiu de acord, dar nu sunt de acord cu statul de acasă și să zicem că muncim și să fim plătiți. Filarmonica spre deosebire de Teatru are chiar nu număr mare de participanți. Vreau să primesc de la Consiliile de Administrație o soluție prin care oamenii aceștia să muncească, sunt plătiți pentru ceea ce fac, și să nu le fie puse în pericol sănătatea și viața și în relația cu publicul să se folosească platforma online. Nu pot fi de acord că ne facem că muncim. Și ceilalți, începând cu zona industrială și terminând cu cei din administrație, vin la serviciu”, a subliniat Bibarț. Acesta a precizat în câteva rânduri că „suntem în situație de război” sau că managerii trebuie „să se găsească o soluție de echilibru”.
Poezia… online
Mai mult, vrând să folosească puterea exemplului, Călin Bibarț a transmis că nu este nici pe departe de acord cu munca de acasă a artiștilor: „Bun, stă acasă și recită o poezie. Poate că merge o dată…”
Întrebat fiind cum de în alte orașe s-au găsit soluții, primarul a spus: „În unele părți există o dorință socială și se inventează termenul ăsta de telemuncă. Dacă ar fi să luăm actul normativ se va vedea care categorii se încadrează strict la telemuncă. E exagerat să spui că stai acasă. Managementul să găsească o soluție”.
Ședințele Consiliilor de Admnistrație
Contactați de Jurnal arădean/aradon.ro, cei doi directori luați la ochi de primar – Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad și Doru Orban, directorul Filarmonicii Arad, au transmis că vor convoca de urgență ședințele Consiliilor de Admninistrație. „În prezent funcționăm în conformitate cu ultima hotărâre a CLSU. Mâine (n.r. joi), vom avea CA unde vom vedea ce vom face pe mai departe și vom decide cum ne vom desfășura activitatea. Momentan nu avem angajați în șomaj tehnic”, a punctat Costea.
De partea cealaltă, angajații Filarmonicii sunt timp de 5 zile în perioada studiului individual, urmând ca în funcție de decizia CA să se stabilească ce vor face de acum înainte.
Online însă nu mai pot lucra din 18 noiembrie, de când li s-a refuzat și acest drept, iar de spectacole față în față nu mai e vorba de prin martie, cu mici pauze de normalitate, deja date uitării.
Trimite articolul
XDoar in orasul nostru cultura are de ales intre “nu se poate” si “nu e voie”. Solutia este tot la presedinte: “atat s-a putut”.
Un primar cu doua fețe care minte cu nerușinare.
-
falkă ați votat, falkă aveți.
Primitivism e educat de fostul….si nici cu școala no fost pretins! Nici multor! Da asa, mai odată! Monumentul Marii Uniri! Inde-i!? Fiți sănătoși!
Adevărul că pentru a lua o hotărâre….ai nevoie de coaie,nu de o p…a in conducere….la ambele instituții…
Acest Bibart nu e altceva decit….Umbra lui Falca la Arad. Vechi poem,actualizat azi în mod josnic. La fel ca și capodopera rondul de seara. Noi muncim noi nu gândim.
Mi se pare normal. Pentru ce iau salariile acelea ? Ca sa conduca si sa organizeze impreuna viata culturala a orasului/judetului si institutiile in fruntea carora stau . Sa nu stea, sa faca…
La un guvern de inculți, la ce mai trebuie, cultură , nu ajunge România educată a wermerului ?????????
falkă ați votat, falkă aveți.
Află artiștii din ziar
Că sunt în studiu individual
Se-ntreabă sărmanii virtual:
Doarme directoru-n deal
Visând la…tribunal?
-
Visează la roba neagra,se mulează mai bine pe el decât orice rol….
“Minejerul” filarmonicii Arad este sluga perfecta….
Toate instituțiile de cultură din Romania au găsit o modalitate de a funcționa,au găsit o varianta de activitate, Aradul Nu…..
Felicitări “minejerului”!
Felicitări celor care “ne susțin” doar la tv!!
Mulțumim
Aradul a fost un centru cultural candva. Acum e o umbra