ARAD. Construcțiile ilegale din albia râului Crișul Alb au fost obiect de dispută vreme de mai bine de doi ani, între Primăria orașului Ineu și proprietarii respectivelor garaje. În jur de 300 de astfel de construcții au fost ridicate de-a lungul timpului în zona albiei majore, chiar dacă legea interzice acest lucru. Acestea au fost tolerate de-a lungul timpului, de mai toate administrațile locale. În anul 2018, însă, cei de la Administrația Bazinală de Apă Crișuri (ABA) au demarat o lucrare de igienizare a albiei Crișului Alb, care s-a suprapus peste câștigarea de către administrația locală a finanțării pe proiectul Reducerea emisiilor de carbon, care prevedea inclusiv un pod peste Criș, dar și amenjarea unor piste de biciclete.
„În urma celor constatate de cei de la ABA, am avut o întâlnire cu proprietarii construcțiilor și am stabilit un termen de demolare a acestora. A fost puțin din scurt, dar în jur de 200 au înțeles și au procedat la eliberarea terenului. Ceilalalți ne-au acționat în instanță, au fost formulate inclusiv plângeri penale împotriva mea, dar care s-au finalizat cu neînceperea urmăririi. Ulterior ne-am adresat instanței, care a confirmat faptul că speța se poate rezolva pe cale administrativă, nefiind necesară implicarea tribunalului”, a explicat Călin Abrudan, primarul orașului Ineu.
Ce spune instanța
În urma procesului în care s-a tranșat situația garajelor construite în albia Crișului Alb, instanța a respins demersul Primăriei Orașului Ineu, motivând clar că nu este nevoie de o hotărâre judecătorească în acest sens, pentru că legea spune astfel:
“instanța reține că art. 33, alin. 1 din Legea 50/1991 permite autorităților locale ale Orașului Ineu să solicite demolarea construcțiilor situate pe orice teren situat în circumscripția Orașului Ineu, indiferent de titularul dreptului de proprietate, astfel că excepția calității procesuale active este neîntemeiată, urmând a fi respinsă cu acestă motivare.”
“Drept urmare, garajele (n.n. în jur de 100) din zona noului pod care este în execuție peste Crișul Alb vor fi demolate pentru ca proiectul european aflat în desfășurare să nu sufere întârzieri, iar celelalte garaje urmează a fi demolate pe parcursul anului. Primăria Orașului Ineu s-a adresat instanței tocmai pentru a arăta/a demonstra cetățenilor că se respectă legea și că nu există căi alternative prin care se pot păstra construcțiile ilegale”, a mai adăugat primarul Ineului.
Proiect de 5 milioane de euro
Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon” aduce la Ineu undeva la cinci milioane de euro din bani europeni care vor fi cheltuiți pentru amenjarea unei piste de biciclete de 12,8 kilometri lungime, ce va lega partea de nord cu cea de sud orașului (pleacă din Colonie și ajunge la hanul Moara cu Noroc). De asemenea, pista de biciclete va trece peste pasarela peste Criș care se va construi tot din finanțarea europeană câștigată prin acest proiect. Pasarela va fi doar pietonală, dar în caz de urgențe ea este destul de încăpătoare pentru a permite accesul mașinilor de intervenție (pompieri, ambulanțe).
Următorul pas va fi achiziționarea bicicletelor, dar și a autobuzului electric care va deservi zona. Vor fi amenajate stații moderne pentru autobuz, dar și un park and ride, unde vizitatorii își vor putea lăsa mașinile și vor putea închiria biciclete.
Lucrări demarate
Primele lucrări au demarat la începutul lunii mai, când s-a „inaugurat” șantierul pentru construirea drumului și a pistelor de biciclete. De asemenea, o parte a terenului din zona albiei Crișului Alb a fost igienizată și pentru începerea lucrărilor la pasarelă. Termenul de finalizare a investițiilor este anul 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!