Vară neagră pentru muncitorii arădeni. Din păcate, 23 de muncitori arădeni și-au pierdut viața în urma unor accidente de muncă, iar alți 19 au suferit accidentări destul de grave. Creșterea accidentelor de muncă i-a alarmat și pe inspectorii ITM Arad care s-au arătat șocați de numărul foarte mare de accidente de muncă din ultimele 2 luni. Comparativ cu anul 2016, numărul accidentelor de muncă este semnificativ mai mare și, din păcate, tot mai mulți arădeni își pierd viața la slujbă.
Dacă pe tot parcursul lui 2016 au fost 97 de accidente de muncă, în acest an numărul lor a a ajuns până acum la 190! Din nefericire cele mai multe accidente de muncă au fost de fapt accidente rutiere în timpul orele de program. Doar în primele șase luni ale acestui au au avut loc 37 de accidente pe categoria transporturi terestre și transport prin conducte.
Semnalul de alarmă ce trebuie tras îi vizează atât pe angajatori, cât și pe angajați, care trebuie deoportivă să fie deosebit de atenți la siguranța și securitatea în muncă. Din nefericire, 43 de persoane au sfârșit tragic după ce au fost implicate în accidente de muncă, în timp ce alți 56 de salariați au suferit răni grave.
„În ultima perioadă, în județul Arad s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de evenimente/accidente de muncă, vinovăția fiind atât a angajatorilor, cât și a lucrătorilor (victimă sau participant la procesul de muncă). Spre exemplu, de la începutul lunii iulie până în prezent au fost comunicate la ITM Arad un număr de 66 de evenimente soldate cu 23 de accidentați mortal, 19 accidentați cu incapacitate temporară de muncă și 4 accidentați ușor”, a declarat Romina Socaci, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Domenii cu risc de accident
Cele mai multe accidente de muncă au avut loc pe șosele, transporturile fiind în topul listei. Alte domenii cu risc sunt construcțiile de clădiri – 5 accidente în două luni, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor – 4 accidente, industria alimentară – 3 accidente, comerțul cu amănuntul – 3 accidente, restaurante și alte activități de servicii de alimentație – 3 accidente.
Ce spun angajatorii? Ei bine, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad organizează frecvent controale pe linia de securitate și sănătate în muncă, în cadrul cărora le atrage atenția angajatorilor, dar și angajaților, asupra consecințelor nerespectării legislației în domeniu. „Atât în acest an, cât și în anii trecuți, ITM Arad a organizat întâlniri cu angajatorii și angajații din municipiu și județ unde s-au dezbătut aceste aspecte. Din păcate nu putem spune cu exactitate care sunt cauzele producerii atâtora accidente, mai ales ținând cont de faptul că accidentele din perioada iulie-august sunt în curs de cercetare”, au mai spus reprezentanții ITM.
Totuși, există niște suspiciuni cu privire la numărul crescut al accidentelor de muncă. Una dintre cauze ar putea fi lipsa forței de muncă din județ, astfel că angajatorii apelează la muncitori mai puțin calificați pentru anumite sectoare, dar și presiunile pentru respectarea anumitor termene foarte scurte de livrare, cazuri care duc la surmenajul celor ce muncesc ca șoferi și implicit la accidente.
Casetă: Pasibili de închisoare
„Atragem atenția, din nou, atât angajatorilor, cât și angajaților că nerespectarea normelor de securitate a muncii, a instrucțiunilor de lucru în condiții de siguranță a muncii pot atrage consecințe deosebit de grave inclusiv din punct de vedere legal deoarece, conform Noului Cod Penal neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă iar dacă fapta este săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, mai spune ITM Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!