Arad – Neatenţia unui agent de poliţie care a întocmit procesul verbal după producerea unui accident pune victima pe drumuri.
Cititorul nostru Nicolae Dineş ne-a contactat la redacţie, nemaiştiind ce să facă pentru a-şi recupera paguba de 5.100 de lei, provocată de un şofer de un şofer polonez de TIR care avea cartea verde expirată.
Omul povesteşte că Skoda pe care o conducea a fost acroşată de autotrenul al cărui şofer nu s-a asigurat atunci când a trecut de pe banda a doua pe prima bandă.
„Conform procesului verbal, întreaga vină aparţine polonezului. La întocmirea documentelor pentru Asirom, poliţistul nu a observat că poliţa de asigurare prezentată de polonez este expirată. Accidentul a avut loc pe 23 august, iar cartea verde era expirată din 3 august. Prin urmare, dosarul mi-a fost remis de către Asirom, fără a beneficia de despăgubirile ce mi se cuvin, de la Serviciul Daune sugerându-mi-se să mă descurc singur. Nu ştiu ce să mai fac pentru a-mi recupera cei 5.100 de lei investiţi. Sunt gata să scriu şi la polonezi, aşa cum îmi spun cei de la asigurări, dar nu cred că e treaba mea şi nu cred că voi fi băgat în seamă. Şi tare mi-e teamă ca asigurarea expirată a fost prezentată anume, pentru a nu fi plătite daunele. Acum, cei de la poliţie se disculpă şi spun că puteau doar să dea o simplă amendă polonezului, pentru că nu avea asigurare, în timp ce inspectorii Asirom susţin că trebuiau să reţină TIR-ul până se prezenta cartea verde valabilă sau eram despăgubit”, susţine Dineş.
Justificări şi promisiuni
Contactat telefonic, Adrian Lile, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Arad, ne-a declarat că agenţii de poliţie nu pot face mare lucru în astfel de cazuri, neavând atribuţii în ceea ce priveşte despăgubirea victimelor.
„Chiar dacă era expirată cartea verde, nu se putea reţine autotrenul. Dăcă s-a întâmplat aşa cum spune domnul în cauză, şoferul TIR-ului risca o amendă până la 2.500 de lei. Agentul nostru trebuia să-i reţină documentele de înmatriculare, dar nu pot să mă pronunţ după o discuţie telefonică”, afirmă Lile.
Acesta mai spune că în astfel de cazuri, păgubiţii se pot adresa unui fond internaţional, constituit pentru victimele accidentelor.
Pe de altă parte, Ioan Matei, inspector în cadrul Serviciului de Daune al Asirom promite că îl va ajuta pe Dineş să se adreseze Serviciului de Daune externe din cadrul societăţii, serviciu care funcţionează la Bucureşti.
„Poliţiştii trebuiau să se uite peste cartea verde, şi omul la fel. Domnul Dineş trebuie să traducă cartea verde şi îl vom pune apoi în legătură cu Serviciul Daune Externe. Dacă problema nu se rezolvă nici pe această cale, singura soluţie ar fi un proces internaţional. La Arad nu ne-am prea confruntat cu situaţii de acest gen, dar la nivel naţional au fost multe cazuri de cărţi verzi falsificate, astfel încât nu au putut fi făcute plăţile”, a încheiat Matei.
L.Ş.
Trimite articolul
X1. M-am oprit la o trecere de pietoni pe care erau 5 pietoni in trecere. Taximetristul din spatele meu nu a facut la fel. Noroc ca nu am avut viteza, paguba minora, RCA expirat de o luna si jumatate (E VORBA DESPRE UN TAXI!!!!) – reparat din buzunar.
2. O prietena de-a mea a patit la fel – paguba este mai mare si ne judecam cu un dobitoc din 2004 sa ne recuperam banii.Politistul este in continuare tot acolo.
Nu se poate cumva sa i se dea o masura aspra, cum ar fi mustrarea????
In alta ordine de idei daca se cauta cumva autoutilitara care a murdarit strada de langa Kaufland, Banu Maracine si Lacului cu noroi, are numarul de inmatriculare AR-05-NLV. Mi-a palit si mie niste noroi pe parbriz, de am crezut ca continui drumul cu el in brate. AAA si la intersectia de pe lacului a trecut pe rosu, dar cu maaare viteza.
in asa situatii ar trebui sa fim aparati de organele politiei rutiere,sa isi faca treaba pina la capat ,nu numai superficial..in loc sa fim aparati ca cetateni ai acestei tari suntem numa vinati pt. amenzi