Dezbaterea propusă de Asociația Voluntarii Lunca Mureșului pe tema proiectului de intubare a Mureșelului a adunat vineri, la Casa Jelen, reprezentanți ai: Primăriei Arad, Companiei de Apă Arad, Administrației Naționale Apele Române, CET Arad, reprezentanți politici, dar și ai societății civile, discuția fiind moderată de Andrei Ando. O dezbatere de succes dacă ne-am raporta la numărul celor prezenţi, dar mai puţin reuşită dacă am ţine cont de faptul că Primăria Arad a demarat deja proiectul de intubare, criticat acum de o parte a societăţii civile. Un pic de politică nu a lipsit nici de la această dezbatere.
Au căutat soluţii
Informaţiile furnizate la timp de Primăria Arad ar fi putut anula de tot dezbaterea, dar nefiind cunoscută faza în care se află proiectul în acest moment, societatea civilă a provocat o dezbatere pe temă încercând să ofere noi soluţii pentru canalul Mureşel.
În varianta prezentată de Ovidiu Pîrv, preşedintele Asociației „Voluntarii Lunca Mureșului” se propunea un model aidoma celui din Cluj prin care canalul, acolo unde este descoperit, poate deveni un loc de promenadă cu poduleţe, bănci etc.
Varianta deja adoptată este cea în care canalul va fi intubat pe aproape toată lungimea lui. Mai mult, municipalitatea a precizat că deja proiectul e în curs de execuţie: „Acest proiect este deja în fază de expertiză tehnică, acum ajungem la faza de proiectare tehnică și sperăm să fie un bun proiect pentru județul Arad. Intubarea este o soluție tehnică dată de către o echipă de experți de la Timișoara și București care au și realizat acest proiect”spune reprezentantul.
Specialiștii au decis
Deputatul PDL, Adrian Nițu, a subliniat încă o dată că soluția pentru rezolvarea problemei canalului Mureșel este deja decisă de specialiști, proiectul fiind elaborat în cursul anului 2010.
„Pentru acest an am reușit să alocăm banii pentru începerea proiectării și execuției astfel încât să rezolvăm toate problemele pe care le au riveranii canalului Mureșel. Pentru acesta sunt alocați 2.5 milioane lei, pentru începutul investiției, dar s-ar putea, ca la rectificare, dacă etapele sunt parcurse rapid să fie suplimentată această sumă”, a declarat Nițu. Intubarea rezolvă și deversarea ilegală a reziduurilor în Mureșel, în opinia deputatului Niţu, și astfel se vor elibera spații care pot fi folosite pentru spații verzi, parcuri şi chiar zone de agrement.
O soluție alternativă
Câteva intervenţii au venit pe acest subiect şi din partea Mișcării Arădene. Claudiu Cristea a amintit faptul că unele organizații ale societății civile au prezentat o soluție alternativă la cea aprobată prin studiul de fezabilitate şi a precizat că problema este că, din nou, s-au luat decizii administrative care afectează viața arădenilor, care afectează comunitatea locală și care, din păcate, nu au fost subiectul unei dezbateri publice. Cristea a mai menţionat faptul că dezbaterea publică nu înseamnă doar consultarea cetățenilor, ci și a specialiștilor locali și anume arhitecți, urbaniști, hidrologi, hidrografi, etc.
„Iată că din nou revenim cu aceiași problemă: deciziile importante fie ele rele sau bune nu sunt prioritar supuse dezbaterii publice”, punctează Cristea.
Proiect fără schimbări
Cristea spune că proiectul tehnic se întocmește pe o soluție tehnică deja stabilită şi că nu se mai pot face schimbări. „S-a vândut deja iluzia; domnul deputat spune că soluția nu este fixată, eu îl contrazic, soluția este deja fixată odată cu aprobarea studiului de fezabilitate, acesta fiind o documentație tehnico-economică, ea ne indică soluția tehnică și estimarea investiției, iar pașii care urmează sunt proiectul tehnic, detaliul de execuției și execuția efectivă”, precizează Cristea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!