Consiliul Local al Municipiului Arad a fost convocat, miercuri, în şedinţă publică extraordinară de îndată, pe ordinea de zi a acesteia aflându-se un singur punct: proiectul de hotărâre privind unele măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare stradală în municipiul Arad.
Reamintim, Primăria a iniţiat în vara anului trecut procedura licitaţiei pentru atribuirea serviciilor de salubrizare stradală. Câştigătoare a fost declarată, se pare, firma Polaris. Rezultatul a fost însă contestat, unul dintre contestatari fiind – se spune – chiar actualul operator de salubrizare stradală, firma RER Vest din Oradea. Contractul de servicii dintre RER şi Municipalitate a expirat la 30 aprilie 2018.
„Începând cu data de 01.05.2018 contractul de salubrizare stradală și deszăpezire încetează, iar pentru evitarea creării de focare de infecție, asigurarea unui climat civilizat, a unui mediu de viață sănătos, precum și pentru respectarea reglementărilor legale privind protecția mediului și sănătatea publică, este necesară identificarea posibilității de încheiere a unui nou contract de servicii pentru asigurarea în regim de permanență și continuitate a serviciului de salubrizare stradală a orașului” – se arată în Nota de fundamentare a proiectului.
Practic, executivul Primăriei a propus „inițierea unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, conform prevederilor art.104 lit. c din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, pentru încheierea unui contract de salubrizare stradală, cu societatea SC RER VEST SA Oradea, pentru o perioadă de maxim 90 de zile.”
După îndelungi şi aprinse discuţii în comisiile de specialitate, votarea proiectului în şedinţa CLM s-a derulat destul de rapid. Nu înainte, însă, ca aleşii să-şi justifice votul.
Explicaţii
„Grupul de consilieri PSD-ALDE nu va vota acest proiect deoarece nu considerăm normal ca negocierea să se facă doar cu firma care a contestat licitaţia, prin această contestare creându-şi un avantaj faţă de celelalte firme pentru că ea continuă lucrările pe perioada contestaţiei. Cine îşi asumă să prelungească cu aceleaşi firme care au îngropat Aradul în gunoaie şi care au făcut şi un artificiu juridic contestând licitaţia pentru a-şi prelungi contractul, să o facă. Noi nu ne putem asuma acest lucru şi nu ni-l vom asuma” – a explicat Beniamin Vărcuş, liderul Grupului PSD-ALDE din CLM.
„Am reuşit să citesc acum doar o parte din informarea pe care am primit-o. Şi, într-un timp scurt, nu ai cum să-ţi dai cu părerea sau să iei decizia atâta timp cât nu ştii care e situaţia cu licitaţia din luna octombrie. Ca urmare, o să mă abţin” – a ţinut să precizeze consilierul independent Marin Lupaş.
„Noi suntem aici ca să rezolvăm o problemă. Şi de aceea dorim ca problema gunoiului stradal în perioada de vară să fie rezolvată. Problema privind adjudecarea am înţeles că este în fază deliberativă, situaţie în care nu putem influenţa cine va câştiga sau cine nu. În schimb, ceea ce este absolut necesar pentru noi, decizional, e să asigurăm serviciul, respectiv operarea în ceea ce priveşte curăţenia stradală în continuare” – a punctat viceprimarul Levente Bognar, interpelând în această problemă pe secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu.
Iată răspunsul acesteia: „Nu este în fază deliberativă. S-au evaluat ofertele, dar s-au depus notificări şi o contestaţie. Urmează să fie soluţionate conform procedurilor legale. Se poate ajunge inclusiv la instanţa de judecată. Nu este o soluţie definitivă.”
Scor: 13 la 8
Acestea fiind spuse, consilierii locali au trecut la vot. Proiectul privind unele măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare stradală în municipiul Arad a fost aprobat cu 13 „pentru” (PNL+UDMR) şi 8 abţineri (PSD-ALDE şi consilierul independent Marin Lupaş).
RER e frate cu Retim
Dacă personajul principal al ultimelor episoade din telenovela gunoaielor menajere, filmată la Arad, este Retim Ecologic Service Timişoara, trebuie precizat că această firmă are „legături de sânge” cu RER Vest Oradea – operatorul de salubrizare stradală din Arad. Să ne explicăm. Unul din cei doi asociaţi ai Retim Ecologic Service este RER Timişoara – firmă al cărei administrator unic este un cetăţean german: Alfred Remmert. Neamţul este, de asemenea, singurul administrator al RER Recuperare Ecologică şi Reciclare – firmă care este acţionar majoritar al RER Vest Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!