ARAD. „21 Decembrie 1989 ora 7.39. La Arad, aici s-a aprins flacăra Revoluţiei Române, prin muncitorii dârji şi hotărâţi, iar curajul şi jertfa lor au chemat mulţimea la Sfânta Dreptate şi Libertate. Omagiu şi recunoştinţă veşnică martirilor!” Acesta e mesajul care stă scris pe plăcuţa comemorativă ce a fost montată cândva pe clădirea fostei fabrici de orologerie de pe strada Cocorilor din Arad – locul de pornire a Revoluţiei de acum 33 de ani.
Din păcate, plăcuţa-simbol a dispărut de pe faţada imobilului în vara anului 2020, decizia demontării aparţinându-i proprietarului clădirii. După ce „Aradul de Altădată” și Asociația Turism Alternativ au atenţionat public asupra absenţei plăcii comemorative de la Orologerie, liberalul Sergiu Bîlcea (pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean) a anunţat că plăcuţa a fost recuperată şi depusă la muzeu. De atunci, locul în care s-a aprins scânteia Revoluţiei se scaldă în… anonimat.
Semnal de alarmă
Cea mai recentă luare de poziţie publică pe această temă îi aparţine consilierului local UDMR Arad, Levente Bognar. La finalul şedinţei ordinare din 22 decembrie 2022, acesta a vorbit despre nefirescul situaţiei şi despre importanţa acestui simbol, solicitând executivului Primăriei să găsească o cale de a transmite generaţiilor viitoare că aici, la Orologerie, a pornit Revoluţia de la Arad.
„Având în vedere că în fiecare an, în aceste zile, facem un pelerinaj la locurile de comemorare care se leagă de locurile Revoluţiei arădene din 1989, cu mâhnire am constatat că la Orologerie a dispărut placa comemorativă şi efectiv nu s-au putut depune coroane sau jerbe de flori, ca în alţi ani. Practic, este locul de unde s-a pornit Revoluţia acum 33 de ani şi, chiar dacă proprietarul nu înţelege, propunerea mea este să facem un loc de amintire a acestui moment de unde s-a dat scânteia Revoluţiei arădene, pe domeniul public. Printr-un concurs de idei s-ar putea realiza pentru ca cei care trec pe acolo să afle că din acest loc a pornit Revoluţia” – a subliniat Levente Bognar în plenul CLM.
Alesul UDMR a solicitat Primăriei să verifice exact dacă terenul de la Orologerie se află în proprietate publică sau privată. Iar dacă este proprietate privată, Primăria să găsească o modalitate de a marca pe domeniul public semnificaţia acestui loc – „poate prin realizarea unor paşi pe trotuar sau alte soluţii artistice”, a sugerat Levente Bognar.
Rămâne de văzut cât de sensibilă şi receptivă va fi Primăria la această propunere care nu e nici despre Levente Bognar, nici despre proprietarul Orologeriei. E despre preţuirea pe care administraţia arădeană o are (sau nu) pentru Revoluţia din Decembrie ’89 şi simbolurile sale.
Trimite articolul
XProprietarul nu intelege? Pai sa-l facem sa inteleaga. Chiar in halul acesta de fara de hal a ajuns tara, orasul, comunitatea? Daca nu exista cale de dialog, sa se dea o lege. Astfel de placate nu aduc prejudicial ci chiar innobileaza un loc, o cladire. Proprietarul ar trebui sa fie chiar mandru. Dar probabil nici nu e din Romania… dar e proprietar. Hmm…
Monumentul Unirii nu ati reusit sa-l aduceti la Arad, placa comemorativa a dat-o jos italianul care a preluat Orologeria iar clasa politica aradeana a tacut ca milogii
Langa locomotiva cu aburi ar da bine sa fie un strung si o masa cu o sticla de cognac si o umbrela sa ne aminteasca de defuncta industrie dar si o uniforma de secu.O puteti lua de la Cins Jud de la IMAIA
Scanteia pulii in acceptiunea serviciilor secrete sovietice KGB ,dar si a celor maghiare…..Nuuuuuu, a fost pur si simplu o lovitura de stat marsava, care a dus dupa 33 de ani la distrugerea Romaniei!