ARAD. 3,75%! Aceasta este rata şomajului cu care Aradul a încheiat anul 2012, un procent ce readuce şomajul la nivelul înregistrat în perioada mai-iunie a anului 2011. Eforturile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad de a reduce numărul celor fără un servici au avut efect doar în prima parte a anului, însă de la jumătatea lui 2012 şomajul a reînceput să crească.
Raport la 12 luni
Începutul de an 2012 era cât se poate de promiţător. După un an 2011 când şomajul a scăzut de la 8.922 persoane la 7.241, speranţele ca Aradul să reajungă la procente de doar 2-3% a şomajului erau destul de crescute. Însă, preconizările de la început de an nu s-au potrivit cu situaţia raportată de angajatori. Dacă în primele luni ale anului tendinţa de scădere a numărului şomerilor a fost confirmată de către Direcţia pentru statistică, o dată cu venirea sezonului cald s-a instalat o creştere constantă a celor rămaşi fără un loc de muncă. Problema locurilor de muncă s-a agravat după ce un număr foarte mare de absolvenţi nu au reuşit să treacă examenul de bacalaureat şi au fost nevoiţi să intre în şomaj până la găsirea unei slujbe. Această perioadă, se pare, s-a suprapus peste o nevoie scăzută de forţă de muncă din partea angajatorilor, astfel că piaţa muncii nu a mai putut recupera nici măcar până la finele anului afluxul de şomeri.
Conduc bărbaţii
În ceea ce priveşte şansa găsirii unui loc de muncă, bărbaţii sunt mai dezavantajaţi decât femeile. Astfel că, la final de an 2012 dintre cei 7.810 şomeri arădeni, peste 4.100 erau bărbaţi. Diferenţa sesizată între şomajul feminin şi cel masculin este o cutumă a pieţei muncii din judeţul Arad, semn că angajatorii fie vacantează mai multe locuri de muncă pentru femei, fie în momentul concedierilor bărbaţii sunt primii vizaţi.
Fluctuaţii pe perioadă determinată
Oscilaţii de pe piaţa muncii sunt cauzate şi de contractele pe perioadă determinată. Tot mai mulţi agenţi economici se axează pe încadrarea muncitorilor pe perioade scurte de timp, atât cât au nevoie pentru a putea onora comenzile de producţie, iar în aceste condiţii angajaţii sunt mai mereu în căutarea unei slujbe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!