Arad. S-a decis: sunt 230 de clădiri cu probleme în zona istorică şi protejată a Aradului, ale căror faţade şi acoperişuri ar trebui renovate, iar primele 50, în ordinea gravităţii, vor primi până la finele anului notificări din partea Primăriei Arad pe tema obligaţiei de a trece la reabilitarea clădirilor.
Vestea a fost făcută publică marţi de primarul Gheorghe Falcă, care a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a avut loc şedinţa comisiei consultative pentru elaborarea şi fundamentarea programelor multianuale privind menţinerea calităţii arhitecturale a clădirilor de pe raza municipiului.
Zona vizată
Comisia condusă de viceprimarul Bognar Levente a stabilit zona de acţiune din perimetrul ansamblului urban, identificând aici 230 de clădiri cu probleme, care pot pune în pericol siguranţă cetăţenilor. Zona studiată de comisie cuprinde Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Mihai Viteazu, străzile Crişan, Cloşca, Horia, Episcopiei, Alecsandri, Blaga, Eminescu, Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, Nicolae Grigorescu, Parcul Reconcilierii, Piaţa Catedralei, Piaţa Avram Iancu, dar şi bulevardele Milea, Decebal şi Dragalina.
Cele 230 de imobile inventariate vor face cu siguranţă obiectul Legii 153/2011, modificată în 2013, lege care obligă proprietarii să treacă la reabilitarea faţadelor pe banii lor sau pe banii de împrumut ai primăriei, pe care trebuie să-i ramburseze apoi în termen de 5 ani. Legea spune că proprietarii au la dispoziţie 60 de zile de la momentul la care au primit notificarea pentru a decide dacă vor renova faţadele pe banii lor sau ai autorităţilor.
Imobilele, pe străzi
Revenind la imobilele cu probleme din Arad, primarul Gheorghe Falcă spune că sunt 29 de clădiri pe Bulevardul Revoluţiei cu astfel de probleme, 13 în Piaţa Avram Iancu, 15 pe Bulevardul Decebal, 2 pe Dragalina, 8 pe Milea, 7 pe strada Gheorghe Lazăr, 9 pe Nicolae Bălcescu, 8 pe Unirii, 2 pe Blajului, 3 pe Nicolae Grigorescu, 12 pe Meţianu, 12 pe Vasile Goldiş, 24 şi alte 11 pe Eminescu (strada cu cele mai multe clădiri cu probleme), 13 pe Lucian Blaga, 4 pe Vasile Alecsandri, 3 pe Horia, 7 cu alte 13 case pe Episcopiei, 8 pe Cloşca, 8 pe Crişan, 11 cu alte 11 în Piaţa Mihai Viteazu, 7 pe Ioan Rusu Şirianu, 3 în Piaţa Catedralei, 3 în Parcul Reconcilierii.
„Cele identificate de comisie vor fi aprobate în viitoarea şedinţă CLM. Din cele 230 de clădiri, se vor aproba 50, către care vor pleca primele notificări. Această acţiune se datorează modificării legii din 2011, modificare apărută în 2013, care stabileşte obligativitatea administraţiilor locale de a notifica proprietarii de clădiri care au degradări mari şi periculoase pentru populaţie să treacă la reabilitarea faţadelor”, a precizat marţi Gheorghe Falcă.
Bani de la bănci
Edilul local susţine că Primăria va pune în bugetul anului viitor bani pentru realizarea proiectelor tehnice pentru toate cele 50 de imobile, în varianta în care proprietarii vor opta cu toţii pentru reabilitarea pe banii Municipalităţii. Tot potrivit primarului, primele notificări ar urma să ajungă la proprietari în noiembrie sau decembrie, iar startul la primele lucrări de reabilitare a faţadelor a fost estimat de Falcă la începutul verii anului viitor. Cât priveşte banii pentru lucrări, edilul susţine că Primăria Arad va negocia cu băncile, urmând să recupereze banii de la proprietari în maximum 5 ani.
Contribuţia privată
Intervenţia privaţilor la faţadele imobilelor pe care le deţin în proprietate a fost văzută de Falcă ca o contribuţie activă a cetăţenilor la pregătirea oraşului în competiţia Capitală Culturală Europeană.
CITESTE SI:
O parte din fatada unei cladiri sa prabusit pe trotuar
Citiți principiile noastre de moderare aici!