Nu renunţă cu totul la ele. Este vorba de cetăţile Şoimoş şi Şiria şi de Consiliul Judeţean care susţine că proiectul de revitalizare a cetăților Șoimoș și Șiria este inclus pe mai departe atât în programul de dezvoltare pe termen mediu al județului, cât și în „Strategia pentru Arad” a echipei de conducere a Consiliului Județean. Reprezentanţii CJA susţin că, pe mai departe, se caută soluții pentru finanțarea lucrărilor necesare punerii în valoare a celor două obiective şi că, în acest sens, au identificat mai multe soluții: finanțare din bugetul județului, finanțare prin Programul Operațional Regional, finanțare pe fonduri naționale, finanțarea pe fonduri europene, prin programul de cooperare România-Ungaria”.
Tot în comunicatul CJA se arată că instituţia a făcut „demersurile necesare pentru preluarea celor două cetăți în domeniul public al județului, condiție necesară și obligatorie pentru orice formă de finanțare. Demersul a început în anul 2015, prin HCJ 106/28.05.2015 (pentru Cetatea Șoimoș), respectiv anul 2016, pentru Cetatea Șiria. Predarea imobilelor către Consiliul Județean Arad s-a făcut în baza protocolului de predare-primire nr. 17563/24.11.2016. Ca urmare a acestei situații,
județul Arad a fost în imposibilitatea de a se încadra în termenul pentru primul apel de proiecte POR pe Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural din Programul Operațional Regional 2014 – 2020”.
Tot aici se arată faptul că „având în vedere că prin hotărârile Consiliului Local Lipova și Consiliul Local Șiria, cele două cetăți au fost transferate în patrimoniul public al județului Arad, Consiliul Județean analizează impactul bugetar al investițiilor în aceste obiective, pe una dintre cele trei direcții enumerate mai sus. De asemenea, nu excludem nici finanțarea pe POR, întrucât la acest moment nu se cunoaște cu exactitate situația proiectelor depuse”.
După ce fac o prezentare a tuturor etapelor prin care a trecut procesul de primire al cetăţilor, cei de la CJA mai precizează faptul că se caută pe mai departe finanţare. „Proiectele sunt avute în vedere pentru finanțare pe oricare dintre direcțiile identificate, imediat ce se va elabora Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI). Având în vedere termenul extrem de scurt de la transferul obiectivelor de către autoritatea locală către autoritatea județeană, DALI nu este încă finalizat și în lipsa acestuia, proiectele nu puteau fi depuse pe Programul Operațional Regional în data de 25 noiembrie 2016. Nu renunțăm la ideea de valorificare a potențialului Cetăților în circuitul turistic al județului Arad. Din contră, avem în vedere activități culturale concrete organizate în cele două locații care, în sine, reprezintă câte un obiectiv turistic al județului. Aceste activități vor fi incluse în calendarul cultural al județului Arad, pe anul 2017”, a precizat preşedintele CJA, Iustin Cionca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!