ARAD. Bazinul de înot acoperit Delfinul a fost construit în anul 1982 şi dat în folosinţă în anul 1984. Se află în domeniul public al statului şi este în proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Sport.
În urma unui control al Inspectoratului Judeţean de Construcţii Arad, privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor, control efectuat în anul 2020, şi a expertizei tehnice în regim de urgenţă a unui expert tehnic atestat, directorul DJS Arad de la acea vreme, Dan Cuedan, printr-o decizie scrisă a sistat activitatea la bazin pentru a preveni pericolul de accidentări cu pierderi de vieţi omeneşti. De atunci, Bazinul Delfinul este închis publicului amator de înot, dar şi cluburilor care au în componență secţii de înot.
De la momentul inaugurării, Bazinul Delfinul nu a beneficiat niciodată de o reparaţie capitală, fiind efectuate anual doar lucrări de igienizare, reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor.
Pentru a putea fi folosit în siguranţă, DJS Arad a făcut de-a lungul timpului solicitări pentru alocarea fondurilor pentru investiţii către Agenţia Naţională pentru Sport, în a cărei proprietate se află bazinul. În zadar, Bazinul Delfinul din oraşul nostru nefiind o prioritate pentru cei din fruntea ANS.
Încă din luna februarie a anului 2018, DJS Arad a depus o solicitare la Compania Naţională de Investiţii, privind includerea Bazinului Delfinul în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, subprogramul „Bazine de înot”, pentru: „Reabilitare, modernizare şi dotare bazin de înot acoperit Delfinul din Arad”. Dar răspunsul favorabil a întârziat să apară.
Ploua în Polivalentă!
Un alt edificiu din proprietatea ANS, Sala Polivalentă „Victoria” din Arad necesită reparaţii majore. La fiecare repriză de ploaie mai consistentă, ploua pe parchetul sălii, fiind necesare găleţi şi mopuri pentru strângerea apei. În anul 2022 s-a efectuat reabilitarea membranei acoperişului principal cu garanţie de execuţie pe o perioadă de cinci ani, iar până în acest moment nu au mai fost observate infiltrări ale apei prin acoperiş. Costul investiţiei a fost de 399.000 de lei cu TVA.
Ce-i de făcut?
În acest moment, Sala Polivalentă „Victoria” şi Bazinul de înot acoperit „Delfinul” sunt înscrise de Direcţia Judeţeană pentru Sport Arad la CNI pentru reabilitare totală. Cât priveşte oportunitatea preluării acestor baze sportive în administrarea administraţiei locale pentru modernizarea acestora, decizia o poate lua doar ANS, proprietara celor două edificii sportive lăsate în paragină.
Pentru lămurirea situației acestor baze sportive atât de dorite de arădeni, am solicitat un punct de vedere primarului Călin Bibarț, deoarece normalitatea ar fi ca bazele sportive aflate pe teritoriul unei localități să fie administrate local.
CĂLIN BIBARȚ – Sincer, mă bucur că Jurnal Arădean aduce în atenția arădenilor acest subiect. Pentru că el este unul care, pe de o parte, nu este înțeles de către arădeni, iar pe de altă parte, este un subiect care ne-a dat mari bătăi de cap administrației. Să lămurim un prim aspect, și anume faptul că, deși se află pe raza municipiului, cele două obiective nu sunt în proprietatea și administrarea Primăriei, ci în cea a guvernului, respectiv a Agenţiei Naţionale pentru Sport. Aș mai menționa faptul că și baza de tenis aflată lângă podul Decebal este în aceeași situație.
JURNAL ARĂDEAN – Care este de fapt problema cu aceste baze sportive?
C.B. – Problema e una tipic „dâmbovițeană”, ca să mă exprim elegant! Aceste obiective, Polivalenta, Bazinul „Delfinul” și terenurile de tenis sunt în proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Sport, așa cum am menționat. Deși normal ar fi fost ca proprietarul să se ocupe de întreținerea acestor obiective, ca să nu mai vorbim de modernizarea lor, că deja ajungem într-o zonă SF, guvernul n-a catadicsit să le aibă în vedere. Aceasta în condițiile în care Aradul contribuie substanțial la bugetul statului și ar fi fost normal, ca să nu spun de bun simț, ca din acești bani să beneficieze și Aradul. Lucru care nu s-a întâmplat!
J.A. – Bun, și care a fost reacția administrației locale?
C.B. – Una cât se poate de logică. Dacă guvernul nu e capabil să se ocupe de aceste baze sportive, noi am solicitat ca ele să fie transferate în proprietatea municipiului, ca să ne putem ocupa de ele, chiar dacă starea de degradare a lor necesită investiții serioase. Trebuie înțeles un lucru, respectiv faptul că atâta vreme cât nu suntem proprietarii acestor obiective, nici nu putem cheltui bani din bugetul local pentru repararea și întreținerea lor, chiar dacă ele sunt pe raza municipiului. Cât se poate de concret, încă din februarie 2011 noi am solicitat transferul acestor obiective din patrimoniul statului în proprietatea Aradului, asumându-ne reparațiile, întreținerea și modernizarea acestora. În acest sens am emis o hotărâre de consiliu local, votată în uninimitate de consilieri, prin care solicitam Agenţiei Naţionale pentru Sport transferul de proprietate. Din păcate, tipic politicii dâmbovițene, Agenția ne-a răspuns că este de acord, a solicitat câteva acte referitoare la datele de identificare a acestor obiective, acte pe care le-am remis imediat, plus o modificare a hotărârii precedente a Consiliului Local, în care am făcut precizări suplimentare referitoare la sarcinile pe care ni le asumăm pentru repararea, modernizarea și folosirea acestor obiective atât de necesare sportului de performanță arădean, inclusiv gratuitate la folosirea acestor obiective pentru evenimente sportive naționale. Să nu uităm că exact în acel an 2011, echipa feminină de baschet fanion a Aradului, actuala FCC UAV Arad, câștiga campionatul, Cupa României și Cupa Europei Centrale, performanțe repetate și în anii următori, dar își disputa meciurile în Sala Polivalentă care necesita deja la ora aceea intervenții serioase. Din păcate, se pare că toate guvernele care s-au perindat de atunci au considerat că Aradul nu merită nici măcar acest transfer de proprietate. Ce să mai vorbim de investiții în aceste obiective! Aceasta întrucât pentru acest transfer de proprietate era necesară o hotărâre de guvern. Una care n-a venit niciodată. Mai mult, ulterior acelei hotărâri de consiliu local, după solicitarea scrisă adresată Agenției și Guvernului, am avut de atunci încă trei întâlniri, cu trei miniștri care s-au perindat la ministerul sporturilor, cu doi dintre ei fiind și la fața locului, la Polivalentă și bazin, să vadă și dânșii starea deplorabilă a acestor obiective și necesitatea acestui transfer. Rezultatul se vede; nici azi nu avem un gest al guvernului. De altfel nu ne miră prea mult această atitudine și vă pot demonstra asta și prin faptul că noi a trebuit să ne construim un stadion de fotbal din fonduri proprii, în vreme ce guvernul construiește stadioane în locuri unde, ca să fiu ironic, abia se descoperă fotbalul. Astfel că, la starea actuală, nu ne rămâne decât să așteptăm un guvern mai prietenos cu Aradul. Asigur arădenii că, în ceea ce ne privește, vom sta, cum se spune, pe capul lor până vor ceda. Și vor trebui să o facă, fără îndoială!
În loc de concluzii.
Nu ne rămâne decât să sperăm că va apărea nu neapărat un guvern prietenos, ci un guvern care să lucreze bazat pe normalitate, un guvern care să pună sportul de masă între prioritățile sale. Poate că acest semnal de alarmă pe care îl tragem va ajunge și la urechile celor care ne vor reprezenta în Parlament și poate că, odată ajunși la București, nu vor uita să sprijine administrația locală și își vor aminti că în orașul care i-a trimis „la capitală” oamenii trec zilnic pe lângă niște „ruine” unde ar putea face sport.