Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată la Palatul de Justiție din Arad, onorând astfel moștenirea arhitecturală a edificiului. De 11 ani, obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră, iar ediția a XI-a, intitulată „The Fiddler on the Roof”, face trimitere la instrumentele de coarde prezente în turneu.
Concertul de la Arad va avea loc pe 23 iunie, de la ora 19, iar intrarea va fi gratuită, pe bază de rezervare. Rezervările se fac pe site-ul conac.sonoro.org. Muzicienii care vor susține concertul sunt Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă).
În programul concertului se vor regăsi Duo pentru vioară și violă în si bemol major nr.2 K.424, de Wolfgang Amadeus Mozart, Serenada pentru 2 viori și violă, op. 12, de Zoltán Kodály, Duete pentru două viori, de Aleksey Igudesman și Terzetto pentru două viori și violă, de Antonin Dvořák. Turneul SoNoRo Conac 2023 va poposi în șapte orașe ale țării. Seria de evenimente este organizată de Asociația Sonoro, fiind susținută de către BRD-Group Societe Generale.
Artiștii SoNoRo Conac
Născută în 1992, violonista Alexandra Tîrșu a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena și la Universitatea de Muzică și Arte din viena. Laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul, în 2018, tânăra interpretă cântă la o vioară Stradivarius din 1699, aceeași vioară la care a cântat marea violonistă a secolului XX, Ida Haendel.
Violonistul Kirill Troussov, cel de-al doilea protagonist al concertului de la Palatul de Justiție, a început studiul viorii la o vârstă fragedă, sub îndrumarea „geniului viorii”, Yehudi Menuhin, fiind de-a lungul anilor invitat să cânte în unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte ale lunii. Troussov cântă pe vioara Antonio Stradivari „Brodsky” din 1702, pe care violonistul Adolph Brodsky a interpretat, în premieră mondială, concertul pentru vioară al lui Ceaikovski, în data de 4 decembrie 1881.
Cel de-al treilea invitat al concertului va fi Răzvan Popovici – violă. A studiat la Salzburg, Paris și Freiburg, iar în „tolba” de săli în care a concertat se regăsesc Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, dar și Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio sau Musikverein din Viena. De 17 ani, acesta predă tinerilor cursuri de măiestrie, iar de anul acesta va fi profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers, Belgia.
„Repere de arhitectură”
„Am început turneul SoNoRo Conac în luna martie cu trei concerte în Templul Coral din București, Teatrul Național din Caracal și Muzeul Județean de Artă Prahova «Ion Ionescu-Quintus» din Ploiești, iar în iunie vă propunem încă cinci concerte în spații în care ajungem pentru prima dată în istoricul turneului și pe care abia așteptăm să le umplem cu muzică. Locurile pe care le-am ales în acest an constituie repere de arhitectură și cultură națională și ar putea fi oricând incluse într-o listă de superlative arhitectonice și turistice ale României. Sunt încântat că am inclus Palatul de Justiție Arad în programul turneului, este o clădire cu o vârstă remarcabilă, care a avut parte de ample lucrări de reparaţii capitale şi refuncţionalizare a imobilului, în perioada 1996-2002, astfel încât acest monument istoric de mari dimensiuni și-a redobândit frumusețea de altădată”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
Palatul de Justiție
Clădirea în care vor concerta cei trei a fost ridicată în mai multe etape: o clădire cu trei niveluri ridicată în perioada 1892-1895 și o clădire cu 5 niveluri în perioada 1940-1943. Restaurată în exterior de mai multe ori, și-a păstrat de-a lungul timpului aspectul inițial. Sala Festivă este cea mai mare sală de judecată din cadrul imobilului, cu o arhitectură şi decoraţiuni desăvârşite. A beneficiat, la rândul ei, de ample lucrări de recondiţionare, a fost transformată în Sală Festivă, iar acum face parte din patrimoniul cultural naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!