Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză celor trei angajați ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale – Agenția de Control și Încasări Nădlac, demiși în urma scandalului șpăgii AC/DC. Scandalul AC/DC s-a soldat cu demiterea a patru angajați ai CNADNR, însă trei dintre cei patru foști/actuali angajați au câștigat procesele deschise împotriva deciziei de concediere, cheltuielile de judecată fiind trecute pe seama companiei, în urma deciziei date acum de Curtea de Apel Timișoara.
Procesele au fost câștigate pe rând, Elisabeta Miuțescu a primit o sentință irevocabilă în mai 2011, apoi a urmat Halițchi Kasimir (septembrie 2011), Andreea Vlai fiind ultima care a câștigat irevocabil în fața CNADNR, în decembrie.
În iunie 2010, un membru al staff-ului AC/DC, care transporta echipamentele formației, reclama faptul că angajații CNADNR i-ar fi cerut șpagă. Atunci s-a declanșat o anchetă penală, însă, din lipsă de probe (persoana care ar fi reclamat șpaga nu a putut fi identificată), s-a decis neînceperea urmăririi penale. Chiar și așa, ministrul Transporturilor la acea vreme, Radu Berceanu, anunța faptul că patru angajați ai Agenției de Control și Încasări Nădlac din cadrul CNADNR au fost concendiați pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu. Și asta după ce Corpul de Control din cadrul CNADNR a deschis, în urma scandalului, o anchetă administrativă.
Cei patru angajați au fost concediați după încheierea controlului deoarece, conform declarațiilor lui Berceanu de la acea vreme, s-au descoperit o serie de lucruri care nu dovedesc neapărat că s-a cerut mită, dar nu s-au respectat niște obligații de serviciu .
Trei din cei patru angajaţi daţi afară – Andreea Vlai, Elisabeta Miuțescu și Halițchi Kasimir – au contestat deciziile de concediere. Și au câștigat rând pe rând dreptul de a fi reangajați. Prima a fost Elisabeta Miuțescu. La sfârșitul lunii mai 2011, Curtea de Apel a dat o hotărâre irevocabilă în cazul ei.
În cazul Elisabetei Miuțescu, instanța a obligat CNADNR să-i plătească salariile indexate, majorate și reactualizate din perioada iunie 2010 – mai 2011. Curtea de Apel Timișoara a decis să anuleze „Decizia Directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA Bucureşti nr. 311/17.06.2010. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere menţionată anterior, în sensul că dispune obligarea pârâtei la reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior desfacerii contractului individual de muncă şi la plata unei despăgubiri băneşti egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi cu celelalte drepturi băneşti de care ar fi beneficiat reclamanta cu începere de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă”.
A câștigat din a doua
Reangajați au fost și Halițchi Kasimir și Andreea Vlai, aceasta din urmă fiind nora fostului procuror șef a Secției Penale din cadrul parchetului Tribunalului Arad. Andreea Vlai a pierdut în primă instanță procesul împotriva CNADNR, însă aceasta a declarat recurs, iar dosarul ei a fost trimis spre rejudecare. La a doua încercare, la începutul lui decembrie 2011, Andreea Vlai a câștigat procesul. În timp ce lui Halițchi Kasimir, Curtea de Apel Timișoara a dat o sentință în septembrie anul trecut. Cele două sentințe ale lui Vlai și Halițchi sunt irevocabile.
CNADNR, bună de plată
Atât în cazul lui Halițchi Kasimir, cât și în cazul Andreei Vlai, CNADNR a fost obligata la plata a câte 1.500 de lei cheltuieli de judecată pentru cei doi angajați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!