„Pățania” este a denunțătorului celor doi polițiști de la Secția de Poliție din Micălaca, cei care au fost condamnați inițial la 5, respectiv 6 ani de închisoare de Tribunalul Arad pentru o presupusă șpagă ce conținea două aparate de cafea și 50 de lei, ulterior, oamenii legii fiind achitați de Curtea de Apel Timișoara. Ceea ce i s-a întâmplat denunțătorului a avut loc chiar în noaptea în care a fost oprit în trafic, în municipiul Arad de către cei doi polițiști condamnați/achitați. În sentința Tribunalului Arad, publicată pe portal.just.ro se află declarația celui care transporta aparatele de cafea. Declarațiile bărbatului arată mecanismele din spatele sistemului. Bărbatul a declarat că a intrat în țară cu aparatele de cafea – pe care le-a adus din Germania – pe la frontiera Nădlac. Potrivit declarațiilor bărbatului, la intrare în municipiul Arad a fost oprit de un echipaj de poliție care i-ar fi cerut 100 de euro șpagă. După ce și-a continuat deplasarea „s-a întâlnit” cu cei doi polițiști condamnați/achitați cărora le-a dat două aparate de cafea și 50 de lei, iar la ieșire din Arad a fost oprit de un alt echipaj de poliție care i-ar fi cerut 600 de euro șpagă – jumătate din valoarea mărfii transportate. Bărbatul a declarat că le-a oferit 200 de euro – pentru că nu mai avea bani -, polițiștii arătându-se nemulțumiți și confiscându-i marfa.
În sentința nr. 397 a Tribunalului Arad se arată că „în noaptea de 04/05.04.2015 inculpaţii P.C. şi B.A., ambii agenţi de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie II Micălaca, se aflau în timpul serviciului de noapte şi patrulau prin municipiul Arad cu autoturismul de serviciu marca Dacia Logan inscripţionat „Poliţia”, având printre atribuţii constatarea şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale ori controlul asupra autovehiculelor oprite în trafic. S-a mai reţinut că în aceeaşi noapte a intrat în România prin PTF Nădlac martorul denunţător B. care conducea microbuzul marca M. cu numărul de înmatriculare X, acesta venea din Germania şi transporta 132 de aparate de cafea expreso folosite, marca Saeco”. Cel care efectua transportul era însoțit de verișorul său și prietena acestuia.
Prima „șpagă”
În sentință se arată cum a început așa zisul „dat al șpăgii” de la intrarea în Arad până la ieșirea din oraș: „La intrare în Arad, martorul denunţător B. a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliţie care i-a solicitat documentele pentru marfa transportată, după care poliţiştii i-au solicitat să deschidă uşile din spate ale microbuzului. Pentru a nu fi descărcată marfa din microbuz şi numărate aparatele de cafea pentru a se verifica dacă ele corespund numeric cu cele din documente, pierzând astfel şi timpul, martorul denunţător le-a oferit celor doi poliţişti suma de 50 de euro însă aceştia au pretins suma de 100 de euro pentru a nu-şi exercita atribuţiile de serviciu în mod corespunzător, afirmând că sunt doi. După ce martorul denunţător a plătit suma pretinsă a fost lăsat să-şi continue deplasarea”.
Aparatele de cafea
După ce a scăpat de primul echipaj, în jurul orei 03:00, în timp ce bărbatul se deplasa cu microbuzul pe Calea Radnei din Arad, la ieşirea din oraş spre Deva „a fost oprit în trafic de inculpaţii P.C. şi B.A. care patrulau în zonă cu autoturismul de serviciu. Ambii inculpaţi au mers la conducătorul auto, iar inculpatul P.C. i-a solicitat documentele şi i-a spus că nu-i funcţionează stopul din spate astfel că B. a remediat defecţiunea pe loc. Inculpaţii l-au întrebat atunci ce transportă şi aflând că aparate de cafea au solicitat documentele pe marfă şi deschiderea uşilor din spate ale microbuzului. După ce au verificat documentele şi marfa, inculpaţii au cerut de la martorul denunţător două aparate pentru ei însă acesta din urmă le-a spus că a mai dat altor colegi anterior suma de 100 de euro şi este dispus să ofere doar un aparat. Inculpaţii P.C. şi B.A. nu au fost de acord cu oferta cerându-i acestuia să-i urmeze la secţie pentru confiscarea aparatelor de cafea, păstrând totodată asupra lor actele şi documentele prezentate de B.. Se arată că, ajunşi la Secţia II Poliţie Micălaca, la ora 03:08, i-au cerut lui B. să descarce aparatele şi să le introducă în sediul Poliţiei. Acesta a refuzat şi a urcat la volan lăsându-i pe cei doi inculpaţi lângă microbuz. Se reţine că inculpaţii s-au dezbrăcat de hainele reflectorizante ce le aveau pe ei, au îmbrăcat altele de culoare închisă şi s-au deplasat în spatele microbuzului pentru a descărca aparatele de cafea. Între timp, martorul denunţător fiind în cabina microbuzului împreună cu martorii B. şi V., a fost sfătuit de aceştia din urmă să le dea cele două aparate cerute astfel că a coborât la inculpaţi împreună cu vărul său. Toţi patru au mers apoi în spatele microbuzului şi au convenit ca martorul să le ofere cele două aparate de cafea pretinse anterior precum şi suma de 50 lei pentru o masă”. Polițiștii nu au luat aparatele de cafea, se arată în sentință, ci au plecat cu toții din parcarea Secției de Poliție, deoarece acolo existau camere de supraveghere, până pe Calea Radnei unde, poliţiştii au oprit autoturismul de serviciu în marginea carosabilului, iar martorul denunţător microbuzul în dreptul lor, pe banda 1. Martorul B. a luat cele două aparate de cafea din microbuz şi le-a pus în portbagajul autoturismului de serviciu al polițiștilor. Polițiștii le-au înapoiat actele autovehiculului pentru ca cei trei să-și continue deplasarea. Nu au ajuns departe însă.
A treia oprire
Ieșit din municipiul Arad, înspre Deva, un alt echipaj de poliție a oprit transportul de aparate de cafea. „Ajunşi în localitatea V. martorul denunţător B. a fost oprit în trafic de un alt echipaj de poliţie, mai precis de agenţii de poliţie A.C. şi T.A. Aceştia i-ar fi solicitat martorului denunţător documentele şi actele pe marfă după care suma de 600 de euro, jumătate din valoarea facturii, pentru a nu-i fi confiscată marfa. Martorul denunţător a oferit şi acestor poliţişti suma de 200 de euro pentru a fi lăsat să-şi continue deplasarea însă aceştia nu au acceptat astfel că l-au condus la sediul Poliţiei unde i-au confiscat cele 130 de aparate de cafea pe care le mai avea şi i-au aplicat sancţiune contravenţională”, se arată în sentință. Cei din urmă doi polițiștii au negat că ar fi cerut „șpagă”, precizând că bărbatul le-a oferit 50 de euro, apoi 100, ajungând într-un final la 200 de euro, însă au refuzat și au confiscat aparatele de cafea.
Achitarea
În cererea de achitare efectuată de cei doi polițiști se arată că soluţia de condamnare a primei instanţe se bazează, în esenţă, doar pe declaraţiile celor trei martori (denunţătorul, vărul acestuia şi concubina celui din urmă), deşi acestea nu se coroborează cu nici o altă probă administrată din dosar şi nici între ele, fiind contradictorii. Curtea de Apel Timișoara a dispus achitarea celor doi polițiști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!