Şpaga este iertată la Tribunalul Arad. Nu o spunem noi, ci o sentinţă emisă de această instanţă, sentinţă în baza căreia 14 poliţişti de frontieră, toţi trimişi în judecată pentru luare de mită şi luare de mită în formă continuată, au fost achitaţi de judecătorii arădeni. Asta pentru că, se arată în soluţia pe scurt, rechizitoriul a fost prost întocmit şi, în plus, nu a fost pe procedură. Trebuie precizat faptul că dosarul a fost instrumentat de DNA Timişoara, iar, potrivit judecătorilor de la Tribunalul Arad, toate probele au fost lovite de nulitate absolută.
Dar să vedem despre ce este vorba. În anul 2016, procurorii DNA anunţau faptul că 18 poliţişti de frontieră de la Vărşand au fost reţinuţi pentru luare de mită şi luare de mită în formă continuată. La momentul respectiv, anchetatorii anunţau faptul că „în perioada 17 august – 6 decembrie 2016, inculpatul Avram Florin, comisar de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, județul Arad, a pretins și primit de la două persoane (oameni de afaceri) sume cuprinse între 150 euro și 41.000 euro și alte bunuri, pentru a permite introducerea în România a unor produse care nu aveau documente justificative. În unele situații, inculpatul a pretins foloasele respective pentru influențarea polițiștilor de frontieră și a vameșilor de la granița cu Serbia și Ungaria, astfel încât aceștia să permită intrarea, în România, a unor T.I.R. – uri cu țigări de contrabandă și cu anvelope uzate. În același context și în același scop, în perioada 29 august – 12 decembrie 2016, ceilalți 17 inculpați au pretins și primit de la aceleași persoane, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, mai multe sume de bani, în totale peste 800 euro”.
Aşadar, Avram Florin, cel care era şef de tură la Vărşand, era „capul răutăţilor”, iar ceilalţi frontierişti se mulţumeau cu „mica şpagă” de 5 ori 10 euro pentru a închide ochii la mici nereguli. În anul 2017, la puţin timp după ce au fost trimişi în judecată, patru dintre inculpaţi au semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. Florin Avram, Costel Poenaru, Bogdan Paladie şi Ovidiu Mărginean au recunoscut că au primit mită de la şoferii care tranzitau frontiera Vărşand.
Aceştia au primit pedepse cu suspendare cuprinse între doi ani şi doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. În plus, au trebuit să restituie sumele de bani primite cu titlu de mită care au fost probate de procurori. Ceilalţi 14 inculpaţi din dosar nu au recunoscut nicio secundă faptul că luau bani la frontieră. Şi, se pare, bine au făcut. Pentru că avocaţii lor, pe de o parte, şi amatorismul procurorilor care au instrumentat dosarul, pe de altă parte, au făcut ca toţi cei 14 şpăgari (demonstraţi, filmaţi, înregistraţi când iau bani) să fie achitaţi de către Tribunal.
Sentinţa de la Arad
Să vedem ce spun judecătorii Tribunalului Arad despre probele adunate de procurorii DNA: „admite excepţiile de nulitate a actelor de procedură efectuate în cursul urmăririi penale, invocate de inculpaţii Selagea Ciprian Călin şi Ancuţa Cătălin Corneliu şi pe cale de consecinţă: constată nulitatea absolută a ordonanţelor procurorului din data de 26.08.2016 şi din data de 01.11.2016 în dosarul nr. 110/P/2016 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara pentru folosirea unui colaborator cu identitate reală, cu privire la autorizarea colaboratorului cu identitate reală Stoia Ioan Daniel de a efectua interceptarea şi înregistrarea, audio, audio-video în mediu ambiental şi referitor la autorizarea colaboratorului de a întocmi documente nereale de provenienţă sau de însoţire a mărfurilor tranzitate ori a documentelor care efectuează transportul, precum şi autorizarea acestuia să promită, să ofere, să dea bani sau alte foloase şi a actelor subsecvente acestora şi cea privind nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la punerea în executare/inexistenţa mandatului de supraveghere tehnică, precum şi cele efectuate cu nerespectarea principiului loialităţii/legalităţii administrării probelor şi de înlăturare a probelor obţinute în mod nelegal, cu consecinţa înlăturării tuturor probelor obţinute în mod nelegal, potrivit considerentelor prezentei hotărârii”. Aşadar, în baza acestor considerente, au fost achitaţi următorii poliţişti de frontieră: Selagea Ciprian Călin, Ancuţa Cătălin Corneliu, Dudaş Marcel, Nedelcu Ştefan Eugen, Teodor Nicolae Gabriel, Galben Gheorghe Daniel, Păcurar Sorin Romulus, Todoran Marcel Grigore, Ardelean Teodor, Bodârlău Călin Liviu, Pristoleanu Ion Marinel, Gudiu Gabriel, Cicortaş Claudiu Alexandru şi Chira Emil Nicu.
Şi-au primit şpăgile
Mai mult decât atât, Tribunalul Arad a decis ca banii primiţi cu titlu de şpagă de frontieriştii enumeraţi mai sus, bani pe care a fost pus sechestru, să se întoarcă la cei care i-au luat. Aşadar, Ancuţa Cătălin va primi înapoi 50 de euro, pe care i-ar fi luat cu titlu de mită, Dudaş Marcel 50 de euro, Gudiu Gabriel 50 de euro, Galben Gheorghe 50 de euro, Bodârlău Călin 10 euro, Pristoleanu Ion 100 de euro, Chira Emil 51 de lei, Selagea Ciprian 100 de euro, Teodor Nicolae 200 de euro, Cicortaş Claudiu 50 de euro, Păcurar Sorin 50 de euro. Practic, potrivit informaţiilor noastre, există înregistrări cu cei enumeraţi mai sus în timp ce primesc aceşti bani cu titlu de mită, iar instanţa a decis să le dea înapoi mita primită. Totul, pentru că probele din dosar au fost declarate nule. JA-A.G.
Nu e definitivă
Sentinţa Tribunalului Arad, emisă în data de 14 ianuarie, nu este una definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în zece zile de la momentul la care va fi comunicat părţilor implicate în dosar. Cu siguranţă, DNA Timişoara va înainta apel faţă de această sentinţă, urmând ca judecătorii Curţii de Apel Timişoara să tranşeze, definitiv, dosarul şpăgii de la frontiera Vărşand.
FOTO: Imagini de la descinderile DNA în frontiera Vărşand, din 2016 FOTO: V.O.
Trimite articolul
Xde aia iau spaga politisti din micalaca ca stiu ca fara probe solide scapa au scapat si politisti cu aparatele de cafe si urmeaza sa scape si vulpoiu abrudan
Nu va mai mirati e greu sa ii poti dovedi …..iti cere spaga numa cind esti tu si ei sa naibe probe .asta fac de o viata .in rest ei sunt un exemplu dau amenzi mari sunt foarte activi sa creada sefi ca sunt cinstiti
Aloo procurorii v-aiti tampit de cap sau ce e cu voi…asta e forma continua si repetata 10,50,100 de euro. Ia mergeti si mai faceti cursuri ca a-ti cam chiulit de la ore
Daca ar fi mai activi DGA dar uneori li frica si lor pt ca le isceneaza si lor apoi dosare asa e realitatea in arad pina intra bucurestiu in ei
Luați mâna de pe justiție. Magistrații (citiți procurorii) sunt abuzați moral de existența SIJ 😁😁😁
-
In toate tarile europei, magistratii raspund pentru abuzurile lor. Mai putin in Romania. Daca crede Guvernul Predoiu !!! ca el poate fi original -se inseala, nu peste mult timp va fi OBLIGATORIU in Romania sa existe Norme UE – dupa ce unii se-mbogatesc atat cat trebuie-LEGEA VA TRIUMFA.
-
dupa mintea ta slaba,caline,SIIJ e de vina ca rechizitoriul a fost intocmit gresit??? esti varza…
Dosarul a fost facut gresit TOCMAI ca vamesii sa nu fie condamnati. Cunoastem ! O metoda generala prin care vamesii impart castigurile cu procurorii, judecatorii, mai putin cu copii cu dizabilitati, cu batranii bolnavi!
ati chiulit, nu a-ti chiulit, si presupun ca ai vrus sa scrii John, nu Jhon. Da si tu o tura pe la scoala, poate te ajuta 🙂
Eu zic ca merita pensii speciale.
PENSII SPECIALE pentru SERVICII SPECIALE in folosul BUGETARILOR SPECIALI !!! Restul CRETINILOR …. MARS LA VOT !!!
Judecătorii din Arad,au devenit,mai demult,filantropi din cale afară.Oare de ce? Mă gândesc eu la ceva…..dumneavoastră nu?
-
Au devenit mai demult? Te gandesti tu? Bine ca nu i-ai judecat tu, asa cum gandesti tu….
Ca norocul ca in tara asta sunt si oameni corecți care judecă după fapte și probe, nu doar ziaristi neinformati care scriu tendentios doar de dragul publicității și oameni frustrați care comentează ascunși în spatele unei tastaturi!