ARAD. Populaţia municipiului Arad a fost reprezentată de doar două persoane la dezbaterea organizată de Primărie pe tema zgomotului din oraş. N.S. este una dintre ele. Ea a adus în atenţie două probleme: deranjul provocat arădenilor de zgomotul spălătoriilor de maşini care îşi desfăşoară activitatea în zonele rezidenţiale şi necesitatea interzicerii traficului rutier în zona istorică protejată.
Schimb de replici. Dezamăgire
„Nivelul de zgomot este deosebit de ridicat în tot oraşul datorită mai multor activităţi. Acum, eu mă plâng strict de una, cea a spălatului de maşini. Această activitate nu are ce să caute în zone rezidenţiale! În momentul în care se dă drumul la jetul acela de apă, la aspirator şi la toate cele… e un zgomot absolut infernal, trebuie să stai cu geamurile închise. În zonele civilizate, spălătoriile se pot pune în preajma centrelor comerciale sau la marginea oraşului. Nu e normal să fie într-o zonă unde sunt doar case, cu locuitori” – a opinat arădeanca.
Bogdan Lazarovici – reprezentantul firmei Enviro Consult, care a elaborat Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în Municipiul Arad – a intervenit pentru a sublinia că problema zgomotului produs de spălătoriile din zonele rezidenţiale „nu face obiectul dezbaterii.
Aici ne referim efectiv la traficul rutier, traficul de tramvai şi la zgomotul industrial de la industria mare poluantă. Dar problema dumneavoastră se poate rezolva prin atenţionarea celor de la Garda de Mediu care, dacă nivelul de zgomot e depăşit, poate da amenzi şi poate susţine în faţa Primăriei suspendarea autorizaţiei de funcţionare, la mai multe abateri. Deci soluţii există în partea aceasta” – a opinat reprezentantul Enviro Consult.
Arădeanca s-a văzut nevoită să replice:
„Dumneavoastră îmi spuneţi că spălătoriile nu sunt activităţi industriale! Vreau să vă contrazic: sunt activităţi industriale. Eu nu cred că noi trebuie să ne raportăm tot timpul la ceea ce s-a făcut după ‘89 şi nu s-a făcut bine. Cred că există un moment în care trebuie să pornim şi noi şi să clădim. Adică să facem lucrurile bune. Dacă s-a constatat – şi am convingerea că s-a constatat – că viaţa concetăţenilor s-a deteriorat din punct de vedere al zgomotului, păi atunci nu dăm în continuare autorizaţii, ci vedem care este modalitatea să facem ca aceste activităţi deranjante să nu mai fie dezvoltate şi proliferate. Să se găsească o soluţie ca toată lumea să poată să trăiască bine acum, nu peste câţiva ani. Să-mi spuneţi că spălătoriile – care din punctul meu de vedere reprezintă o activitate industrială – nu fac obiectul dezbaterii… asta mă dezamăgeşte” – a conchis femeia.
Pietonalele, „o picătură într-un ocean”
Arădeanca a vorbit (şi) despre amploarea redusă pe care zonele pietonale o au pentru reducerea zgomotului în oraş:
„E o picătură într-un ocean. Oare nu ar fi fost mai bine să propuneţi în cadrul Planului de acţiune pentru gestionarea zgomotului ca zona centrală să devină zonă cu trafic limitat, să plătească taxe cei care vor neapărat să intre cu maşinile în zona istorică protejată? Iar pentru cei care nu pot să facă altfel – hotelurile, de exemplu – să se găsească nişte soluţii, cum ar fi ca terenurile virane de pe străzile adiacente să fie achiziţionate de Primărie şi să fie făcute clădiri de parcări. Ideea e că zona istorică – pentru a se diminua nivelul de zgomot – ar trebui să se transforme în zonă cu trafic limitat. Iar circulaţia maşinilor de aprovizionare să fie reglementată între anumite ore” – a recomandat arădeanca.
Bogdan Lazarovici a intervenit, subliniind:
„Picătura aceea de care vorbiţi cu referire la străzile pietonale este un început. Este greu să decizi dintr-odată ca toată zona istorică să devină zonă pietonală sau zonă cu trafic foarte redus. Trebuie să oferi şi oportunitatea oamenilor care vor să traverseze cu maşina să treacă dintr-o parte în alta, să nu mai aibă acele tronsoane/ coridoare prin mijlocul oraşului, prin zona istorică. Acesta e un lucru care se va întâmpla, dar se va întâmpla mai greu, cu o durată mai mare în timp. Pentru că e nevoie de timp ca să găseşti soluţii” – a susţinut reprezentantul Enviro Consult.
Reacţia Primăriei
„Toate menţiunile dumneavoastră vor fi consemnate şi, în cazul în care nu îşi vor găsi rezolvarea în acest proiect de hotărâre, cu siguranţă colegii noştri le vor lua în calcul când vor elabora alte reglementări pentru oraş” – a transmis, în numele municipalităţii, Eliza Barbura, şefa Serviciului Relaţii cu Publicul din cadrul Primăriei Arad.
Mesajul ei a stârnit însă zâmbetul neîncrezător al arădencei.
diana.dutu@informmedia.ro
Trimite articolul
XSe dezvolta orasul doar in zona centrala. Totul trebuie sa fie doar in centru la indemana aradeanului. In momentul in care se extinde spre nord sau sud devine NEinteresant pentru aradean. Mall-urile au distrus comertul stradal asadar nu mai exista varianta. Legat de spalatorii trebuie sa existe dar in zonele nerezidentiale, are dreptate.
-
Dar cu poluarea aerului cum ramane??? Zonele Confectii, Padurii, Aeroport ,de foarte multe ori, seara, nu poti sta de toxicitate! Este o firma langa Ferma ex-IAS Muresul ,care fumega aproape zilnic acolo, nori grosi de fum negru!! Chiar nimeni nu se sesizeaza?? Sau fumaraiele din zona kekecs!
-
se poate rezolva foarte usor aceasta problema prin inchiderea spalatorilor cu panou sandwish fonoabsorbant!cea mai mare galagie o face unautocamion de 40 de tone care forjeaza motorul sa traga 25 de tone de piatra basculele au impanzit aradul si fac zgomot infernal!eu cred ca toate activitatea primariei ar trebui mutata pelanga autostrada care oricum produce zgomot datorita vitezei la 90 km la oraun camion face zgomot dincauza rularii aproape ca unavion oricum un toate activitatile birocratice trenuiesc scoase din oras si parcarile pe centru si traficul va fi de duminica asta e strategia nu sa inchizi spalatorii in timp ce aradenii stau unul peste altul pe langa primarie ca sa isi rezolve problemele!inca feva dava vreti ca spalatorile sa dea faliment curatati strazile de gropi si mizerie….
dle Lazarovici
iti doresc matale sa locuiesti in vecinatatea unei spalatorii auto. si apoi vorbim !!!
intra si ies masini ziua -noaptea jeturile de apa date pe tabla masinilor fac galagie la fel de mare ca si aparatele cu care se lucreaza
Sa nu mai zic de galagia produsa de unii ce lasa casetofoanele date la maxim in timp ce sterg masinile spalate , apoi usile trantite etc.
sau aici nu vorbim de poluare fonică? Zău?
Vara iarna trebuie sa stai cu geamurile inchise pt a evita galagia Un exemplu in acest sens e si spalatoria de pe Cl. Romanilor ce lucreaza non stop
Aceasta dna Sas in linii generale are dreptate,insa dl.lazarovici a raspuns argumentat si legal la problema ridicata.Poate cu o adecvata izolare fonica problema e rezolvabila.Argumentul dnei Sas in sernsul ca spalarea este activitate industriala a fost jenant : este pentru ca asa eu spun; un asemenea mod de argumentare este ridicol si ilogic,apartinind unei ere apuse. Probabil persoana este suferinda si desigur o deranjeaza zgomotul,dupa cum o deranjeaza zgomotul sirenelor diferitelor masini la urgente,si atunci ar fi bine sa inchida geamurile locuintei,sore a fi linistita.Mai exista o varianta,mutatul….
-
Locatar, esti jenant/ă afacerea cu spălătorii e o adevărată industrie, un profit enorm așa ca stai în banca ta.
-
Femeia de care vorbesti are dreptate . Dacă tot spui de mutat, nu ai vrea tu să te … muți in altă parte nu să dai sfaturi altora să se mute ?arădeni
care asa cum scrie cineva aici sunt deranjati de spălătoriile auto ce fac gălăgie de nu poti să stai cu geamul deschis nici macar in wekend si să te odihnesti că auzi gălăgia făcută de spălătoriile auto Nu trebuie să fie cineva suferind asa cum spui tu.( sau te refereai la tine?) Normal nu ar avea ce căuta in centru spălătorii auto. Ai masina vrei să o speli du-te frate la o spălătorie din marginea orasului si spală-ti masina de câte ori vrei Sper ca domnii consilieri municipali să ia in discutie scoaterea acestor spălătorii din centru .
Apropos câte spălătorii eliberează chitante pt spălat masina ? Intrebarea e si pt ANAF! Asta asa ca fapt divers .
Da amice , spălătoriile fac gălăgie si deranjează vecinii să fie clar.Nu fă tu comparatie cu vreo masină a salvării sau a pompierilor care in caz de urgentă dau drumul la sirene. Asta e cu totul altceva si nu e permanent 24 de ore din 24 Comparatia ta cu spălătoriile auto si masinile politiei salvării si pompierilor etc e deplasată.
Se pot prevedea niste distante, niste gabarite, ca la orice proiect ce trece de un certificat de urbanism. O data creeat un regulament si respectate niste criterii, nu vor mai aparea atatea probleme. (distanta fata de vecinatati, procent de ocupare, aparate disponibile in situ, capacitate, pozitionare, etc.
Dar când a-ți aprobat construirea autostrăzii la 10 metri de un cartier nu v-a trecut prin cap că se poluează aerul iar zgomotul e infernal ?
-
Ei uite un roman crescut on padure.
Prn orasele civilizate, alea pe care va place sa le dați exemple doar cand va convine, ei, afla ca autostrazile trec si prin ele, nu doar le ocolesc.
Ai google view street la dispozitie ca sa te lamuresti
La chestiune, spalatoriile auto din oras sunt zgomotoase, ar trebui ca macar la sfarsit de saptamana sa fie inchise.
Aradul are o problema mult mai grava, lipsa unor poduri si pasaje intre diferite cartiere ale orasului este cauza aglomeratiei pe zona UTA-Podgoria-Boul Rosu.
Despre podul din capatul strazii Andrei Saguna peste Mures in Aradul Nou, ce sr mai stie? Tot promisiune penelezdista a ramas ?
doar 2 persoane ?????
hei dar unde sunteti voi care urlati de Bibart Falca pnl?
koko-man sava? mike? restul comentacilor? un` v-ati ascuns?
no asa da, grozavi luptatori …. din fata tastaturii nimic mai mult 😂😂
oare autoservice-urile nu fac poluare fonica și menajeră?? parcă trebuiau scoase în afara orașului? pe când ??
Ar trebui să se ia în calcul și zgomotul produs de câini care sunt legați cu 1m de lanț în curtea unor firme sau în grădina unor oameni care nu merită să îi aibă și care latră necontenit atât ziua cât și noaptea. Ar trebui să se facă controale cu privire la modul în care sunt ținuți câinii în gospodării și să se pună și accentul pe sancționarea stăpânilor cărora nu le pasa de deranjul provocat de câini. E adevărat, sunt câini însă stăpânii pot lua anumite măsuri, nu sunt obligați vecinii să doarmă cu geamurile închise vara pt că un câine din vecini latră ore întregi…
-
Ști un număr activ de telefon de la politia animalelor Arad? Informează 🤓 Chestia cu cam 5 din primarie este o labareala totala.
-
Bine punctat.
Sunt foarte multi asa zisi “iubitori de animale”, care-si lasa cainii in voia sortii prin curte. Animalul latra incontinu, astfel deranjand vecinii.
Daca ai “tupeul” sa le spui ceva, automat sar cu gura pe tine de zici ca le omori “animalutul”.-
Prin curte? Dacă-i curtea ta, e o problemă…dar e curtea lui. Dar la bloc e ok?
Și eu am un ”animăluț” de câine în curte dar am găsit pe cineva care l-a învățat să miaune! :))-
@D.C.
Pai daca-i curtea lui, poa’ sa faca ce vrea “muschiul” lui?
Daca mergem pe “logica” asta, imi pot lua si eu vreo 3 vaci, 5 porci, 10 gaini si 5 oi. Pe langa poluarea fonica vei avea si cea olfactiva. Si atunci va fi bine?
Problema-i ca toti taranii s-au mutat la oras, cu gandire tipica de sat.
Deci “iubitorii de animalute” sa se mute inapoi in satele din care au venit ei sau parintii/bunicii lor.
-
-
La spalatoria de pe Calea Romanilor este un zgomot infernal si ziua si seara. Asociatiile de locatari din zona am facut nenumarate petitii la Primarie si Garda de mediu dar fara nici un rezultat. Se pare ca cineva acolo sus ii iubeste.
Asa este. Foarte deranjate aceste spalatorii . Intre case sau blocuri mai ales ca sunt non stop. Mutate in afara orasului ! Unele chiar usi bat joc de oameni , la inceput spalai cu sampon aum e doar apa goala !
La spălătoria din sensul giratoriu de la cimitir uta de ce nu se ia vreo măsură ,daca riști să circule pe trotuar ori ești stropit cu spuma ori cu jet de apă și pe deasupra când se spala jepuri sau autoutilitare apa rămâne pe trotuar
-
Asa este plus ca se incurca de cei ce asteapta la spalatorie circulatia atat a pietonilor cat si a masinilor. Nu stiu cum s a obtinut autorizatie acolo ? De vazut?
Ceva normal dacă nu îndeplinește condițiile. Mulți borfasi se ascund prin tufisul legislativ cu cite o spălătorie auto evitind atenția asupra altor infracționalității. Camatarie,contrabanda cu tigari, furturi auto sau trafic de carne vie.
Strada Poetului poate fi redenumita ca strada “Spalatoriilor auto” aici functionand 6 spalatorii auto. Spalatoriile auto pe langa poluarea fonica in perioada de iarna devin si un pericol pentru participantii la tarficul auto , vezi spalatoria auto de la intersectia str. Fulgerului cu str. Poetului , apa utilizata la spalarea autoturismelor se scurge in intersectie formand un adevarat patinoar . Toate aceste spalatorii au vecini ,sunt curios daca cei de la primarie le-a cerut sa prezinte acordul vecinilor atunci cand proprietarii acestor spalatorii au solicitat aviz de constructie si ulterior de functionare ?
-
Da’ daca are cum va datorii, le plateste vecinii!?
Romanul tipic, nu se poate kka de foame, da are grija vecinului.
Ai dreptate.
Ma mir ca nu au facut in zona spalatorii si la parterul unor blocuri prin desfiintarea unor apartamente. Ori ce e posibil la noi ! /in Arad/
D-na Sas,nu este cumva fosta arhitect sefa a Primariei? Daca asa este,are si dumneaei pe constiinta cateva spalatorii,benzinarii,serviceuri auto……
Ce facem cu traficul infernal cu milioane de camioane si mașini care ne sufocă viața de zi ci zi.Acum câteva amărâte de Spalatori auto sunt o problemă. Cred că DOAMNA s-a născut pe Marte
Mutate pe varf de munte unde ești numa tu si cucu. A stati ca si acolo o sa zici ca te deranjează cucu ca canta tare. Lume tu o iei razna
Pe lângă zgomot mai sunt și stropii fini de particule murdare de pe mașină duși de curenții de aer.Mai e și programul nonstop ce transforma viața liniștită a vecinilor în calvar.Fără supărare sunt poluante.Ar trebui sa fie în zonele industriale în nici un caz în zone cu locuințe.
cel mai mare pericol pentru orasul arad este depozitul de carburanti de pa str. padurii exista directiva europeana in acest sens scoaterea lor in afara zonelor locuite, exact cum se prevede si ingroparea liniilor electrice ,
dar tara noastra in loc sa le puna in aplicare prefera sa plateasca penalitati la UE .adica o parte din taxele noastre se duc pe prostie si interese meschine a politrucilor.
Dar jocurile de noroc ce cauta in centrul Aradului? Sunt mai multe decat banci si farmacii!
Tin minte acum ceva ani era cica rusinos sa avem second handuri cu haine in centru, si din pacate le -au desfintat pe toate, dar jocuri de noroc se poate ! Nu-i bai, asa-i ?!?!
Și totuși care sunt cartierele rezidențiale din municipiul Arad?
Ca eu nu am văzut nici unul în realitate doar când plătesc impozitul mi se spune că locuiesc într-un cartier rezidențial ( parneava)
Iam spus domnului de la ghișeu.. Într-un cartier rezidențial viteze maximă admisă este 30km/h..
Pe când în cartiere unde este asfalt ok ok se circula de la 50km/h in sus
Într-un cartier rezidențial sunt semnele de circulație alea albastre unde arată copii care se joacă cu mingea și o persoană care plimba un copil
Si sun acel semn vit maxima 30
Pe drum sunt puse ghivece de flori din beton aleatoriu pentru ca șoferii sa meargă încet.
Unde și când vom avea în municipiul Arad așa ceva
Asta înseamnă cartier rezidențial
NU doar impozit 1500 RON pe an
-
CORECT! Subscriu!
Cu tot regretul, cred ca problema ridicata, ma refer la cea cu spalatoriile, este una falsa. Probabil ca d-na sta rau cu nervii.
Devierea circulatiei si fluidizarea sa implica investitii majore, care, se pare, nu sunt in planurile Primariei.
Ar fi cazul sa se ia urgent masuri concrete, realiste. Un exmplu ar fi incurajarea transportului electric, prin creerea rapida a unei retele de statii de alimentare si a achizitionarii de autobuse electrice si tramvaie silentioase (inclusiv cu insonorizarea caii de rulare) ar fi un mic pas.
Alta cale ar fi realizarea urgenta a podului propus la capatul strazii Andrei Saguna, a unor parcari subterane (nu cu partneriat public-privat, ci exclusiv public, privatii neinvestind niciunde in lume, in asa-ceva !). Din pacate, toate masurile realiste, concrete, implica cele trei lucruri arhicunoscute: bani, bani si bani.
Mda, este inacceptabilă situația cu zgomotul. Dar să nu ne oprim aici , să îi caute cineva la autorizații pe acești oameni, de văzut și cine de la Urbanism din primărie a aprobat înființarea acestor spălătorie, hai să le aflăm pe toate și să facem ordine!
Cand a organizat primaria astfel de dezbatere publica ? Presa de ce nu a anuntat ? Bine ca publicati ca nu stiu ce individ face hotel in cosmos , Chestiuni de interes local, nu !
Wow ce deranjează pe poporul român spălătoriile auto sărăcuții de voi ce milă dar oare prostituția care o practică acest popor în Europa nu deranjează că sunteți Nr 1 la această categorie
Nu sunt de acord cu spalatoriile auto. Sunt deranjante. Zgomotoase.