Arad. În urmă cu o săptămână, Jurnal Arădean şi www.aradon.ro prezentau cum oraşul Arad a devenit pe hârtie unul dintre cele mai verzi din ţară. Conform ultimului raport privind starea mediului, întocmit de Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad, într-un singur an, adică în 2021, municipiul ar fi câştigat 336 de hectare de spaţii verzi.
Raportul prezintă un tabel în care sunt trecute suprafeţele verzi din cele zece oraşe ale judeţului, dar numai la Arad apare o schimbare faţă de anii anteriori. Dacă în celelalte oraşe suprafeţele verzi au rămas aceleaşi, cele din municipiu s-au mărit cu 50%. Mai exact, de la 635 de hectare la 971 de hectare. Din această suprafaţă, 128 de hectare ar reprezenta “zone de agrement”.
Pentru că este evident pentru orice arădean că în oraş nu s-au făcut noi amenajări importante de spaţii verzi, am întrebat Agenţia pentru Protecţia Mediului despre schimbarea cifrelor de la un an la altul, iar instituţia ne-a răspuns, în 20 octombrie, că datele au fost comunicate de Primăria Arad prin adresa nr. 51107/28.06.2022. Odată sesizaţi de jurnalişti, reprezentanţii Agenţiei au contactat din nou Primăria, pentru lămuriri, iar funcţionarii municipalităţii au transmis încă o dată că “cifrele sunt corecte”, dar fără să ofere alte explicaţii.
Contactaţi de Jurnal Arădean / www.aradon.ro, reprezentanţii Primăriei Arad nu au putut oferi răspunsuri atunci, spunând că trebuie să facă cercetări suplimentare şi să discute cu cei care au făcut actualizarea registrului spaţiilor verzi. La o săptămână distanţă, Biroul de presă al Primăriei ne-a transmis că misterul a fost rezolvat: “a fost o eroare materială”.
Cu alte cuvinte, în urmă cu o săptămână, funcţionarii Primăriei susţineau că datele sunt corecte, când au fost sunaţi de către angajaţii APM Arad, iar acum spun că datele sunt greşite. Nu a vrut nimeni să falsifice cifrele pentru ca Aradul să dea bine în rapoarte, a fost doar… o greşeală.
Oricum stăm prost
Chiar şi cu cele 971 de hectare declarate “greşit” de administraţia locală, municipiul Arad ar fi stat cel mai prost din judeţ, cu 0,12% spaţii verzi din suprafaţa totală a localităţii. Dacă socotim însă că avem 635 de hectare de spaţii verzi, adică la fel ca în anii trecuţi, procentul se micşorează.
În schimb, Pâncota stă cel mai bine din judeţ, cu 1,42% (92 de hectare). Sântana are 0,98% spaţii verzi din suprafaţa totală, Ineu – 0,54%, Chişineu-Criş – 0,41%, Nădlac – 0,30%, Curtici – 0,27%, Pecica – 0,25%, Sebiş – 0,23%, Lipova – 0,13%.