Invitații celei de-a patra ediții a festivalului Discuția secretă (ce va avea loc la Arad între 8-11 iunie) recomandă cititorilor Jurnalului Arădean o capodoperă – carte sau film.
Vine „Discuția secretă”, ce va avea loc în Arad între 8 și 11 iunie 2017. Festivalul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și GMMC, partener fiind HIGP – Sprijin pentru excelență iar sponsori CICOR, Opel Grup West, Centrul de Afaceri Maris, Volanul SA. În preambulul festivalului, Jurnal arădean şi www.aradon.ro au decis, cu sprijinul nemijlocit al GMMC, să îi pună pe invitaţi la „treabă” şi să-i provoace să recunoască şi să detalieze pentru cititorii JA şi www.aradon.ro, aşa cum simt din prima, careta sau filmul pe care l-ar recomanda oricând, oriunde, mereu. Iată recomandarea lui Liliana Corobca.
„O bucovineancă din satul Mahala, Bucovina (acum Ucraina) a fost deportată în anul 1941, împreună cu cei trei fii ai săi de 11, 14 si 17 ani.
În 1961 se întorc toți înapoi. Anița a terminat de scris cele 360 de pagini ale periplului siberian în anul 1982 și o rudă a adus manuscrisul ei în România, unde a fost publicat în 1991. Este povestea mamei care luptă pentru copiii ei, povestea supraviețuirii oamenilor abandonați la capătul lumii. La un moment dat, Anița e foarte bucuroasă că trebuie să cârpeacă niște saci. La 100 de saci, primea unul pentru a-i repara pe ceilalți; dar nu mergea tot sacul la cârpit și-i mai rămânea și ei o bucată. După câteva sute de saci cârpiți, Anița se află în posesia a vreo opt saci doar ai ei, pe care-i vopsește cu niște coajă de lemn verde și cu cenușă. Cu acești saci îi îmbracă pe copii, le coase pufoaice și pantaloni („Mi-a părut că cu costum și baston i-am îmbrăcat”), își face și ei o rochie, în sfârșit, și exclamă fericită: „Așa am învălit oleacă goliciunea”. (p. 149) Este un fragment din perioada când ieșiseră deja din cea mai grea perioadă a deportării lor. Cartea se citește cu sufletul la gură și cu o imensă admirație pentru femeia, mama și scriitoarea savuroasă, cu trei clase primare.
Cine este Liliana Corobca
Liliana Corobca este scriitoare și cercetătoare a cenzurii comuniste în România. Cel mai recent roman Caiet de cenzor a apărut la editura Polirom (2017).
Citiți principiile noastre de moderare aici!