În cadrul unei conferințe de presă, Administrația Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, a declarat „război” speciilor invazive de plante din cadrul parcului. Totul este posibil datorită proiectului „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureșului – SESIL”, ce se va desfășura pe o perioadă de opt luni de zile, începând din septembrie 2015, cu o sursă de finanțare nerambursabilă de 999.790 de euro. Obiectivele proiectului sunt evaluarea cantitativă și calitativă a efectelor negative asupra ecosistemelor și habitatelor generate de extinderea speciilor invazive în parc, reabilitarea unor agro-ecosisteme afectate de extinderea îngrijorătoare a speciilor invazive de plante, în special a salcâmului pitic, conștientizarea publicului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive de plante și practicarea agriculturii intensive, în detrimentul celei durabile.
Extindere alarmantă
Zona de acoperire a proiectului cupinde teritoriul administrativ al județelor Arad și Timiș, lunca inferioară a râului Mureș, pe raza localităților Arad, Pecica, Semlac, Șeitin, Nădlac, Zădăreni, Felnac, Secusigiu, Periam, Saravale, Sânicolau Mare și Cenad. „Abandonarea terenurilor prin necultivarea și întreținerea permanentă conduce la instalarea și extinderea alarmantă a speciilor de plante invazive, care înlocuiesc treptat și elimină speciile autohtone locale de plante. În acest context vom interveni pentru stoparea sau diminuarea acestui fenomen”, a declarat Paul Hac, directorul parcului.
La final de proiect
La finalul proiectului vor fi realizate o baze de date GIS care să cuprindă distribuția în teren a speciilor invazive de plante, un plan de lucru pentru combaterea și prevenirea instalării speciilor invazive, cel puțin 100 de hectare de teren achiziționate și reabilitate din zonele afectate sau predispuse, achiziționarea unui tractor și utilajele agricole necesare executării lucrărilor de combatere și prevenire, o pagină web, 12 întâlniri de conștientizare a comunităților locale, un simpozion științific.
Citiți principiile noastre de moderare aici!