ARAD. Pe 11 noiembrie spectatorii vor putea urmări, în cadrul Festivalului Național de Teatru, producția arădeană – „O scrisoare pierdută”, în regia lui Ștefan Iordănescu.. Spectacolul poate fi vizionat online, pe www.fnt.ro, de la ora 19.00 (cu posibilitatea vizionării pentru 48 de ore). Montarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” este prezentată în cadrul secțiunii „Clasic.Recreat” a FNT.
Cea de-a 31-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 06 – 14 noiembrie 2021, în format online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza sunt selecționerii și directorii artistici ai ediției din 2021. Conceptul din acest an este „Creația. Recreația. Re-creația”
„Am apelat la acest concept-umbrelă – Creația. Recreația. Re-creația – pentru că el reprezintă, credem, cel mai bine situația din acest moment a teatrului românesc. În ciuda obstacolelor din ultimii ani, pandemice, financiare, politice chiar, teatrul autohton cunoaște o efervescență și o diversitate notabile. E-adevărat, e un fel de supraviețuire disperată, adesea, a artiștilor și companiilor teatrale, însă rezultatele sunt de apreciat.” – spune Claudiu Groza.
„Am selectat conform regulamentului doar spectacole cu premiera în stagiunea 2020 – 2021, neașteptat de productivă (poate și pentru că o parte din premiere au finalizat abia în stagiunea repertoriată spectacolele amânate din perioada martie-iulie 2020). Am evaluat, așadar, nu doar productivitatea, ci și diversitatea stilistică și a soluțiilor scenice interesate de explorarea și integrarea noilor medii, de reformarea conceptelor de spectacol adaptate la context. Dorim ca FNT 2021 să ofere o imagine a soluțiilor creative, să identifice temele dominante ale spectacolelor și cele mai flexibile și imaginative estetici.” – declară Oana Cristea Grigorescu.
Selecția Festivalului Național de Teatrul 2021 cuprinde 38 de spectacole din țară. La acestea se adaugă instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate și evenimente conexe, precum și o secțiune specială – In memoriam Ion Caramitru. Accesul la toate manifestările din program este gratuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!