Au muncit şi au cules roadele muncii lor. Este vorba de elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Goldiş” Arad care au fost incluşi în proiectul de cultură „Scene de vară”, aflat la ediția I. Un proiect care şi-a scris povestea acum, la final de an, după o muncă asiduă a celor tineri. Proiectul, desfăşurat în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2017, a fost finanţat de Centrul Cultural Municipal Arad, valoarea acestuia fiind de 10.098,77 lei (reprezentând finanţarea nerambursabilă asigurată de instituţia publică în baza contractului nr. 5960 încheiat la data de 29 august 2017).
„Scene de vară” a reuşit să implice nu mai puţin de 20 de tineri, elevi ai Colegiului Național „Vasile Goldiş” din Arad, în organizarea și prezentarea în faţa tinerilor a două spectacole. A fost vorba de „Omul care vorbește singur” de Matei Vişniec și „Recreaţia Mare” de M. Santimbreanu.
Elevii au pregătit mai bine de patru luni cele două spectacole, ambele în regia actriţei Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, Alina Danciu, și a coordonatorului trupei D ART, prof. Cristian Miclean.
Piesele pregătite de cei 20 de tineri au fost prezentate în fața elevilor Colegiului, cu scopul, pe de o parte, de a-i familiariza pe aceștia cu lumea teatrului, de a accede la cultura teatrală prin aceste două piese spectacol, iar pe de altă parte de a oferi o alternativă viabilă de petrecere a timpului liber.
Scopul spectacolelor
Ideea inițiatorilor a fost aceea de a promova literatura și teatrul în rândul elevilor, de a demonstra că arta teatrală este accesibilă și amatorilor, că se poate face teatru de calitate și în rândul elevilor.
Nu a fost uşor, pregătirea l-a luat tinerilor din timpul lor liber, dar le-a adus zâmbetul pe buze iar în inimă dragostea pentru dramaturgie. Un rol esenţial în pregătirea micilor actori l-a avut, desigur, munca depusă de actriţa Alina Danciu, care a regizat cele două piese și a coordonat activitatea artistică a elevilor.
Trupa D ART a Colegiului Național „Vasile Goldiş” este una din cele mai bune trupe de teatru şcolar din țară și reușește cu fiecare generație să demonstreze talentul elevilor în ceea ce privește arta dramatică. Proiectul „Scene de vară” și-a propus și a reușit să aducă în centrul atenţiei dragostea pentru teatru și a stârnit interesul elevilor, neimplicaţi până acum în acest proiect cultural. Cele două spectacole de teatru puse în scenă la finele lunii decembrie au adus pe scenă, ca atare, noi nume, şi au promovat spectacolul de teatru printre elevi. S-a dovedit, totodată, faptul că arta teatrală e un important instrument educativ, care îi ajută pe elevi să acumuleze cunoștințe noi de literatură, și un important factor de socializare, de integrare în cadrul comunității şcolare. De asemenea, proiectul a demonstrat, dacă mai era nevoie, că sala de teatru poate fi și o sală de clasă sau o sală de sport şi faptul că spațiul neconvenţional nu reprezintă un impediment în jocul scenic. Școala poate fi o scenă, la fel cum elevii de gimnaziu sau de liceu pot foarte bine să fie actori.
Costume de teatru
Proiectul le-a oferit tinerilor de la Vasile Goldiş şansa de a avea costume noi de teatru („Scena de vară” a oferit posibilitatea de achiziţionare de costume de teatru, care vor putea fi utilizate și în cadrul altor spectacole), de a se bucura de recuzite textile, care vor aduce şi pe mai departe lumea teatrului şcolar cât mai aproape de cea a teatrului mare, de scenă mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!