Este vorba despre „Frânturi de speranţă”, recenta capodoperă cinematografică a lui Cătălin Dupu, un regizor cu origini bucureştene şi cu mai multe „infracţiuni” artistice la activ (menţionăm pentru cei curioşi „Samson şi Eva” sau „Surprize în lanţ”).
Această premieră naţională anunţa un public mult prea mare pentru sala de cinema de pe strada Vasile Alecsandri care, până la urmă s-a dovedit a fi încăpătoare, poate din cauza faptului că în acelaşi timp, în Parcul Reconcilierii se desfăşura Gala de Opera „Open Air”, un eveniment ce captează atenţia şi prezenţa multor consumatori de artă în fiecare an.
Ars gratia artis
Proiectul “Frânturi de speranţă” este ideea celui mai de succes pictor dintre medicii stomatologi arădeni, Dan Merişca. Energiile creatoare ce pulsează în jurul lui l-au determinat să îl contacteze pe regizorul Dupu în vederea realizării unei pelicule despre drumul în viaţă, dragoste şi artă al unui pictor.
Au fost co-optaţi în distribuţie şi au performat remarcabil prezentatoarea tv Diana Mariş-Costea în rol de contesă, Sandra Ţepurică în rolul iubitei Sabrina, Andrada Dupu în rolul muzei/ surorii impresarului – Gloria, dermatologul Dan Stoica în rolul comisarului Voinescu, poeta Lucia Bibarţ în rolul rivalei personajului principal. Cătălin Dupu îl joacă pe impresarul Muşat, dar semnează şi scenariul & regia filmului ce s-a turnat în Arad şi împrejurimile lui timp de 10 luni.
„O să ajungi mare, domnule Eleniade, ascultă-mă, ăsta e doar începutul!”, zise Muşat.
Pe scurt, Dan Merişca este protagonistul Leonard Eleniade, un pictor căruia impresarul îi aduce o “grande notizia”, şi anume oportunitatea unei expoziţii pe plaiuri italiene. Numai că, între timp, lucrurile se complică, tablourile îi sunt furate, ceea ce determină începerea unei investigaţii din partea poliţiei, prin comisarul Voinescu. Scenariul complex construieşte în paralel şi o poveste de dragoste presărată cu momente duioase între Eleniade şi nevinovata Sabrina, iar alte personaje deloc neglijabile în economia naraţiunii – o contesă boemă, o muză graţioasă, un portar neatent şi un duşman periculos- condimentează succesiv cadrele atât de profesionist înregistrate şi montate. Totul se încheie cu un final neaşteptat, care ia prin surprindere publicul cucerit iremediabil de cele vizionate. Spectatorii au parte de mister, acţiune, suspans şi romantism, ingrediente ce anticipează gustul succesului pe care acest film îl poate obţine cel puţin pe plan local… dar şi în mediul online unde deja hashtag-ul #frânturidesperanţă devine viral, iar apariţia unui fanclub este iminentă.
„Frânturi de speranţă” s-a bucurat şi de o a doua proiecţie, în 3 septembrie la cinema-ul din Grădişte, unde au venit aproximativ 60 de spectatori. Printre aceştia au fost unii care, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, au ales să vadă pelicula a doua oară pentru a înţelege mai bine profunzimile ei.
Educaţia prin cinematografie este scopul celor implicaţi în proiectul de faţă, dorind să ţintească satele şi comunele din judeţ, unde lungmetrajul va fi prezentat celor nefamiliarizaţi (încă) cu sălile de cinema.
Se vede că cinematografia arădeană prinde contur. Revitalizarea sălilor de cinema sau numeroasele proiecţii de film în aer liber din ultimul timp au contribuit la dezvoltarea unei comunităţi cinematografice, iar eforturile cineaştilor locali prevestesc formarea unui nucleu al industriei filmului chiar aici, in Arad.
Trailer-ul „Frânturi de speranţă”:
Citiți principiile noastre de moderare aici!