GURAHONŢ. Albert are zece ani şi a terminat clasa a treia la şcoala din Gurahonţ. Nu s-ar putea spune că viaţa a fost prea generoasă cu el. Pe când avea trei ani, mama l-a părăsit şi copilul a rămas în grija tatălui şi a bunicilor paterni. La scurt timp după ce a devenit şcolar, a mai primit o lovitură. La propriu. „A fost izbit în zona tâmplei, a căzut şi s-a lovit cu capul de ciment. A leşinat, a stat inconştient. La aproximativ două săptămâni, au apărut primele semne…” – povesteşte bunica băiatului, Eva Elfrida Căprar. E vorba de primele semne ale bolii cu care – după numeroase investigaţii – a fost diagnosticat Albert: „epilepsie criptogenă focală cu crampe complex focale” (cu suspiciune de leziune corticală), rezistentă la terapie.
Potrivit spuselor bunicii, mai întâi a început să „scape” stiloul în timp ce scria, depăşind linia până la care trebuiau scrise literele. Apoi a început să-şi mişte braţul involuntar, dar şi să-şi ţină privirea fixă… Firesc, familia s-a speriat şi l-a dus pe Albert la medic. La cel de familie, apoi la medic specialist în Arad, apoi la Timişoara, la Cluj şi Bucureşti. Dar numai în Germania medicii au reuşit să-i pună băiatului un diagnostic precis…
Cuvântul specialiştilor
„Albert a fost un copil dezvoltat normal, conform vârstei până în momentul începerii epilepsiei, a mers normal la şcoală, nu a reieşit o dezvoltare de limbaj sau de inteligenţă diferită. Accesele cresc tonusul în zona braţului stâng, uneori şi piciorul stâng, cu întoarcerea capului spre dreapta. Parţial nu se poate vorbi cu Albert, parţial însă poate vorbi. Izolat a fost observat clonus (serie de convulsii-n.r.) în special în braţul stâng. Iese în evidenţă un râset ictal şi un căscat la sfârşitul accesului. Durata accesului este variabilă, de la o dată până la de câteva ori pe zi, cu o durată de până la două minute” – se arată într-o scrisoare medicală întocmită de Clinica de pediatrie Missio din oraşul german Würzburg.
„Copilul suferă de o epilepsie focală rezistentă la terapie, cu crize focale şi limitări parţiale de cunoştinţă. Medicamentele au efect numai pe termen scurt. Acest lucru se explică din suspiciunea unei leziuni cerebrale în emisfera dreaptă, de unde pornesc crizele, conform rezultatelor EEG. După discuţia cu medicul şef, dr. Pieper, pentru Albert există opţiunea de a scăpa de epilepsie printr-o operaţie. Pentru a constata acest lucru exact, este necesară monitorizarea video EEG pe termen lung. Aceasta este o examinare foarte costisitoare (34.496 euro, potrivit devizului estimativ-n.r.). Fără monitorizare nu are loc operaţia!” – se arată într-o adresă a Clinicii de neuro-pediatrie şi reabilitare neurologică – Centrul pentru copii şi tineri bolnavi de epilepsie, din Vogtareuth, Germania.
Speranţă
Dincolo de aceste date medicale, se ascunde o adevărată dramă. Dacă Albert nu prea înţelege ce se întâmplă cu el, familia băiatului e distrusă. „Mi se strânge stomacul când îl văd în timpul crizelor. E singurul meu nepoţel şi mi se rupe inima pentru el” – spune, devastată de durere, Eva Elfrida Căprar. Din păcate, bunica nu are nicio putere de a schimba lucrurile. Dar îşi pune toată speranţa în profesionalismul medicilor din Germania. Potrivit programării, pe data de 6 iulie, ea va fi, alături de Albert, la Centrul medical din Vogtareuth.
CAS a aprobat
Din fericire, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad va asigura finanţarea tratamentului medical pe care Albert îl va urma în Germania. „Familia Căprar a depus o solicitare pentru eliberarea formularului S2 (E112), în vederea efectuării tratamentului medical în Germania. Din documentaţia anexată cererii (Raport medical, confirmarea acceptării cazului de unitatea sanitară din Germania) a rezultat că efectuarea acestui tratament a fost programată pentru data de 06.07.2014. Potrivit programării realizate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cazul pacientului Căprar Albert Erwin nu se putea rezolva mai devreme de 15.10.2014. În această situaţie, cererea a fost analizată prin raportare la documentaţia existentă la dosar, precum şi pe baza informaţiilor referitoare la data calendaristică a celor două programări, cea din România (15.10.2014), respectiv cea din Germania (06.07.2014).
Ca atare, pe baza avizării favorabile a Raportului medical, s-a decis eliberarea formularului S2 pentru pacientul Căprar Albert Erwin, având în vedere posibilitatea accesării într-un timp mai scurt a serviciilor medicale la clinica din Germania” – se arată în răspunsul CAS Arad, la interpelarea JA.
Ajutăm!
Dacă doriţi să fiţi alături de familia Căprar, pentru a-i face mai uşor de suportat cheltuielile aferente tratamentului şi şederii în Germania, puteţi face donaţii în contul RO91 CECEC 0019 4626 8991311 deschis pe numele tatălui lui Albert, Căprar Flavius Alexandru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!