ARAD. Scriam, cu aproape un an în urmă, un articol („Poveste fără viitor la Teatrul Vechi”) despre o clădire de patrimoniu aflată pe str. Gheorghe Lazăr. Reaminteam cititorilor că „ruina” acoperită, de multă vreme, cu o plasă de protecție – ridicată, de comerciantul Iacob Hirschl, la 1817 – prezintă o însemnătate deosebită pentru istoria culturală a Aradului, fiind primul teatru construit din România. Este locul unde au prezentat spectacole trupele teatrale româneşti conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo. Iar, cu prilejul acestor turnee, pe scena Teatrului Hirschl, a ajuns, ca sufleur, şi marele nostru poet Mihai Eminescu. Tot aici, la câţiva ani după deschiderea actualului teatru, la 30 noiembrie 1907 se inaugurează primul cinematograf din Arad, sub denumirea de „Urania”, unul din cele mai vechi cinematografe din ţară.
Timide reveniri
Cinematograful funcţionat până în anii ’80, când este închis, datorită stării precare a clădirii.
Teatrul Vechi – cum este cunoascut de arădeni – mai prinde viață abia după 1998, când Casa de Cultură a Municipiului organizează aici spectacole neconvenţionale şi este inclus în programul Festivalului de Teatru de Cameră și Underground. Dar, în 2005, Casa Hirshl împreună cu Teatrului Vechi au fost revendicate de către succesori și au fost retrocedate.
Câteva proiecte
Prin anii 2000-2005 a existat o inițiativă de restaurare a acestui valoros edificiu de partimoniu, urmând să adăpostească un muzeu al artelor vizuale. Mai ales că Aradul a avut un muzeu al teatrului iar Complexul Muzeal dispune de colecţia de 21.650 piese, adunate de Iosif Sârbuț, un pasionat de istoria culturală arădeană. Însă trecerea clădirii în propietate privată a lăsat o lungă tăcere.
Anul trecut, cum spuneam, am dorit să aflăm ce spun edilii noştri despre Teatrul Vechi, o avere istorică şi culturală care se degradează sub ochii noştri. Mi-a zis, atunci, viceprimarul Levente Bognar că „figurează pe lista monumentelor de patrimoniu, monument istoric – cea mai veche casă din ansamblu urbanistic Piața A. Iancu și primul teatru permanent din țară”. Iar printr-un proiect, HistUrban (în 2007), care s-a concentrat pe revitalizarea orașelor istorice, „s-au analizat aproximativ 50 de clădiri şi s-a constatat că Teatrul Vechi este clădirea cea mai degradată” și s-a prevăzut un proiect de restaurare. A existat chiar o Hotărâre în C.L.M. pentru achiziţionare şi s-a discutat cu proprietarul dar pretențiile lui erau prea mari.
În bugetul C.L.M.
Zilele trecute am aflat că Primăria este hotărâtă să achiziţioneze Teatrul Vechi. Cum stau lucrurile? Şi de această dată ne răspunde viceprimarul Levente Bognar: „Noi am dori, ca în această etapă, în care ne pregătim pentru a fi Capitală Europeană, să punem accent pe instituţiile de cultură şi, în special, pe aceste clădiri de care se leagă cultura arădeană. Vrem să scoatem în evidenţă că Aradul a avut un rol important istoric şi cultural. Noi am constatat că această clădire (Teatrul Vechi în ansamblul Casa Hirschl) este foarte degradată şi ar trebui găsită o soluţie cât mai urgentă să oprim ruinarea şi chiar dipariţia acesteia. În acest sens, CLM a luat deja o decizie de a purta discuţii cu proprietarii pentru a găsi o soluţie de a prelua clădirea în patrimoniul municipiului. Conform Legii 422 privind protejarea monumentelor istorice, putem să ne exercităm preemţiunea de cumpărare şi am avut nişte discuţii dar, din lipsă de fonduri, nu s-a putut ajunge la o finalizare. În această etapă trebuie să prevedem în buget suma aferentă pentru achiziţionare dar şi să ne înţelegem la un preţ real, pe baza evaluării specialiştilor, cu proprietarii”.
La două secole
Viceprimarul Levente Bognar crede că, după cumpărarea clădirii, vor începe, cât mai repede, lucrările de restaurare (eventual prin atragere de fonduri) aşa încât la aniversarea a 200 de ani de la inaugrare (în 2017), Teatrului Vechi să fie gata pentru a intra în circuitul cultural. Va fi un spaţiu alternativ, multifuncţional, pentru evenimente culturale dar, în mod special, va fi scos în evidenţă ca monument istoric şi cultural, o clădire simbolică şi un reper al Aradului.
„Sper ca acest proiect de salvare a Teatrului Vechi să-l putem realiza în cel mai scurt timp” (Levente Bognar)
vasile.filip@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!