La întâlnirea de la Prefectură, ministrul a declarat că societatea va intra în procedura de privatizare în acest an. „Mai mult ca sigur, în şedinţa de marţi a Guvernului va fi aprobat memorandumul, astfel ca până la finele anului să începem procedurile de preluare a fabricii de către un investitor interesat”, a spus ministrul. De altfel ministrul Pop a ţinut să precizeze că s-a ocupat personal de problema Sanevit Arad, după ce pe 8 octombrie, aflat într-o vizită la Arad, a promis că „în două săptămâni se vor creiona soluţiile pentru a începe demersurile de privatizare”.
Datorii la vânzare
În prezent, „Sanevit” are datorii de peste 7.000.000 lei, din care 550.000 lei reprezintă salariile restante. Societatea ar avea nevoie de maximum două luni pentru repornire, din momentul asigurării fondurilor necesare unor investiţii în clădiri şi utilaje şi achiziţiei de materii prime necesare producţiei. „Sanevit” ar trebui să producă 60 de milioane de seringi pe an pentru a deveni rentabilă. În acest moment sunt 30 de angajaţi care primesc de mai bine de un an de zile salarii între 200 şi 500 de lei. Datoriile societăţii faţă de angajaţi se ridică la peste 550.000 de lei.
Privatizarea pare a fi soluţia agreată atât de angajaţi cât şi de către autorităţi, mai ales că în acest moment există un investitor dispus să investească în fabrica arădeană.
Istoria unei decadenţe
Deschisă în 1995, Sanevit a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale. În urmă cu trei ani, Ministerul Sănătăţii a numit un administrator special la Sanevit Arad, fabrica neputând efectua plăţi către furnizori întrucât avea conturile blocate din cauza problemelor financiare. La începutul lunii iulie 2012, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă privind transferarea SC „Sanevit 2003” SA Arad de sub autoritatea şi administrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea şi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Citiți principiile noastre de moderare aici!