FRUMUŞENI. Carmen Burda locuieşte împreună cu soţul său şi cei şapte copii în localitatea Frumuşeni, la numărul 376. E „casa părintească” în care a trăit de când s-a născut. „Şi părinţii, şi bunicii mei au stat în casa aceasta, de aproximativ 40 de ani. E o casă care a aparţinut unor nemţi ce s-au stabilit în Germania. Mai întâi am stat cu chirie aici, bunica mea fiind titular de contract, apoi am cumpărat casa. În anul 2009, printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat cu Statul Român, reprezentat de Consiliul Local Frumuşeni, am devenit proprietar pe casa compusă din trei camere, cu o suprafaţă utilă de 87 mp. Am plătit 15.606 lei. Trei ani mai târziu, în 2012, am cumpărat şi grădina de lângă casă, pe care am plătit 2.405 lei. Până acum, am fost convinsă că sunt proprietar cu acte în regulă, atât pe casă, cât şi pe grădină” – spune Carmen Burda.
Problemele au apărut când femeia a vrut să-i dea grădina băiatului cel mare, de 20 de ani, ca să-şi construiască o casă. „Am fost la notar şi acesta mi-a spus că nu pot să fac nimic pentru că în CF figurează şi nemţii care au fost primii proprietari ai casei! Şi că am nevoie de acordul lor! Cum se poate aşa ceva?!?! Am fost la Primărie să întreb şi m-au dus cu zăhărelul… Şi-au bătut joc de noi! La orice oră, eu pot să rămân pe stradă cu copiii mei!” – spune, cu ochii în lacrimi, Carmen Burda.
Ce zice Primăria?
De cealaltă parte, secretarul comunei Frumuşeni, Flavius-Vasile Hrimiuc, ne oferă informaţii menite să liniştească familia Burda. El spune că trebuie să se facă distincţia între „proprietate” şi „uzufruct viager”, precizând că, în cazul de faţă (precum în majoritatea cazurilor similare de vânzare-cumpărare a caselor părăsite de etnicii germani), e vorba de uzufruct viager. Secretarul comunei Frumuşeni susţine că atunci când Carmen Burda a semnat contractul de vânzare-cumpărare a grădinii, ea a acceptat uzufructul viager ai cărui beneficiari sunt nemţii. Însă nu sunt motive de îngrijorare pentru că, potrivit legii, dreptul de folosinţă poate fi radiat, acest demers revenindu-i proprietarului (în speţă, lui Carmen Burda). „Deşi în mod normal era sarcina ei, noi am decis să o ajutăm pe doamna Burda, adresându-ne Oficiului de Cadastru pentru rezolvarea problemei” – ne-a asigurat Flavius-Vasile Hrimiuc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!