ARAD. După îndelungi dezbateri în şedinţa comisiilor reunite, după o amânare aprobată (în comisii) şi una respinsă (în plenul şedinţei extraordinare CLM), proiectul de hotărâre privind colectarea de la populație a produselor farmaceutice expirate în municipiul Arad – proiect propus de grupul USR – a fost respins. Doar consilierii locali care au iniţiat proiectul de hotărâre au votat „pentru”, în timp ce toţi ceilalţi s-au abţinut de la vot.
Proiectul USR prevedea următoarele: *amplasarea în municipiul Arad a unor containere destinate colectării produselor farmaceutice expirate de la populație; *containerele se vor amplasa semestrial, pentru perioade de cel puțin o lună, în minim două locații din municipiul Arad; *în vederea neutralizării produselor la care se face referire, Municipiul Arad va încheia contracte de servicii cu furnizori specializați; *investiția se va finanța din fonduri de la bugetul local sau din alte surse de finanțare ulterior identificate; *termenul de finalizare a investiției este de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Obiecţiile executivului Primăriei
Cum spuneam, hotărârea nu a fost adoptată. Un rol important în conturarea acestui deznodământ l-au avut reprezentanţii Primăriei care – în esenţă – au precizat că prevederile acestui proiect încalcă legea. Ordinul MS 119/2014 prevede la art.38 lit.c) că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.” Raportul de specialitate ataşat proiectului de hotărâre conţine aceste explicaţii, la care se adaugă faptul că contractul dintre municipalitate şi operatorul care se ocupă de colectarea deşeurilor nu acoperă şi acest tip de deşeuri (medicamentele expirate). Deci ar trebui încheiat un nou contract cu un alt operator autorizat pentru acest tip de activitate. În plus, în Arad nu există o staţie de incinerare a deşeurilor medicamentoase, deci acestea ar trebui transportate în alt judeţ – ceea ce implică costuri suplimentare pentru transport.
În consecinţă, Direcţia Edilitară şi Direcţia Patrimoniu din Primărie au avizat negativ iniţiativa USR şi au propus respingerea proiectului de hotărâre. Lucru care s-a şi întâmplat cu largul concurs al majorităţii politice din CLM.
USR, detalii justificative
La finalul şedinţei, liderul grupului USR, Florin Stana, ne-a declarat: „Ceea ce am propus noi a fost ca Primăria să se implice în procesul care să scoată de pe piaţă deşeurile farmaceutice. E vorba de medicamente expirate care, din păcate, ajung să polueze mediul. S-au făcut analize şi s-a dovedit că în 14 râuri mari din Europa, inclusiv Dunărea, nivelul de antibiotice este de 300 de ori mai mare decât cel normal. Aceste ape ajung în irigaţii, ajung în produse, ajung în animale şi apoi le consumăm noi. Asta face să avem probleme de sănătate, rezistenţă la antibiotice – ştim cu toţii. Propunerea noastră a fost ca Primăria să se implice şi să adauge la ceea ce există deja şi care nu funcţionează, din păcate, şi anume sistemul de colectare prin farmacii. Populaţia nu ştie sau populaţia este reticentă să ducă medicamentele expirate la farmacie. Nu era o cheltuială extraordinară, aşa cum s-au pronunţat cei de la Primărie în Raportul de specialitate. Fiecare cabinet de medicină de familie are un astfel de contract, nu costă foarte mult. S-a făcut acelaşi lucru în municipiul Iaşi, printr-un parteneriat împreună cu farmaciile şi cu o firmă de neutralizare. Deci se putea face şi la noi. Speranţa mea şi a colegilor mei este ca Primăria să se răzgândească, să facă demersurile necesare să continue şi să avem nişte puncte suplimentare faţă de farmacii, pe stradă, în locurile circulate, unde arădenii să poată să depună medicamentele expirate astfel încât ele să nu ajungă să polueze mediul şi să ne îmbolnăvească pe toţi” – a conchis Florin Stana.
Are de gând USR să reformuleze acest proiect şi să-l readucă la vot în CLM, aşa cum s-a sugerat în şedinţa din 9 ianuarie? „Nu este nimic de reformulat. Prevederile proiectului sunt că Primăria amplasează containere pentru colectare şi că va încheia un contract cu o companie specializată. În Iaşi, firma de neutralizare a oferit gratuit acest serviciu – se poate încheia un contract cu titlu gratuit sau sub formă de sponsorizare sau donaţie sau orice altă formulă astfel încât să se respecte prevederile hotărârii. (…) Orice variantă care funcţionează şi care conduce la implementarea acestui serviciu este bună: că este printr-un proiect de hotărâre, că este printr-o iniţiativă a administraţiei, nu contează. Contează ca el să înceapă să funcţioneze, să producă efecte.”
Lazăr Faur: Sistemul există. Problema e conduita
De cealaltă parte, viceprimarul Lazăr Faur a făcut următoarele precizări: „Există un sistem de colectare a deşeurilor provenite din medicamente şi substanţe farmaceutice. Aceste deşeuri se colectează la farmacie şi fiecare dintre noi ar trebui să folosească acest sistem. Problema este, însă, de conduită, pentru că nu folosim cât ar trebui posibilitatea de colectare a acestor deşeuri periculoase acolo unde există posibilitatea să fie adunate şi neutralizate, adică la farmacii. Aşa că, din punctul meu de vedere, această problemă trebuie să fie mai bine mediatizată, explicată, eventual stimulată legislativ sau cu măsuri complementare gen recompensă, pentru ca oamenii să apeleze la acest sistem şi să nu mai avem medicamente ieşite de sub un controlul traseului lor spre neutralizare.”
Trimite articolul
X“Unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.” Asa zice Ordinul MS cu pricina doar ca eu nu am vazut la nici o farmacie dintre cele prin care am trecut un asemenea anunt sau oricum nu intr-un loc vizibil. Mai mult odata chiar am dorit sa ma scap de niste medicamente mai vechi si am incercat la o farmacie sa ma scap de ele dar farmacista s-a uitat contrariata la mine si a refuzat asa ca pana la urma a trebuit sa le arunc la o pubela de gunoi menajer. Dar nu era mai bine ca Ordinul respectiv sa prevada obligativitatea farmaciilor sa detina undeve la intrare sau intr-un loc accesibil un mic container pentru astfel de deseuri iar la sfarsitul zilei sa fie golite intrucat nu ar fi multe deseuri si nici mare lucru, in caz ca s-ar aduna umeori ceva in ele. Din aceste motive parca nu mi s-ar parea atat de inoportun proiectul USR chiar daca nu sunt un sustinator de-al lor si nici nu vad de ce ar incalca legea cu ceva.
Concentratia de antibiotice din apa nu este din cauza ca oamenii arunca medicamentele la gunoi, ci in primul rand din cauza ca se consuma mult prea multe antibiotice si in al doilea rand ca spitalele din Romania nu au sistem de colectare si filtrare a apei de la toaleta cum au alte tari. In Germania, la toate spitalele, apa de la toalete care contine urina si materii fecale de la oameni aflati sub tratamente medicamentoase, trec prin mai multe filtre care retin aceste chimicale, iar mai departe se deverseaza doar lichid filtrat, care nu mai contine chimicalele din medicamente. Sigur ca inlocuirea periodica a acelor filtre si intretinerea sistemului de filtrare este foarte costisitoare, dar vedeti la noi ca dinspre spitalul judetean se deverseaza apele direct in muresul mort. Apa plina de chimicale si uneori de sange… Nu cred ca doar din greseala ajung apele lor in muresul mort si nu in sistemul municipal de canalizare.