Se pare că locuitorii din judeţul Arad vor continua să se trateze de cancer în alte oraşe, în speţă la Timişoara. Cel puţin, pentru o perioadă de timp. Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost realizaţi toţi paşii necesari pentru demararea procedurilor de licitaţie a viitorului Institut Regional de Oncologie din Timişoara.
„Ultimul pas pentru construirea cu fonduri din PNRR a Institutului Regional de Oncologie din Timișoara a fost îndeplinit cu succes de Ministerul Sănătății. Guvernul României a aprobat în 27 octombrie 2023, printr-o Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici ai Institutului Regional de Oncologie Timișoara. Noul Institut va avea 250 de paturi destinate spitalizării continue și de zi și un ambulatoriu integrat cu 26 cabinete medicale, zonă de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorări funcțional), bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicină nucleară, centru pentru transplant medular și afereză celule stem. Spitalul reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de investiții cu fonduri din PNRR, iar valoarea totală a investiției este de 1,153 miliarde de lei”, anunţă Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui comunicat de presă.
Doar clădire
Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Arad a anunţat, de nenumărate ori, că şi-ar dori ca bolnavii de cancer din judeţul nostru să se trateze la noi, nu să ia drumul altor oraşe. În acest sens, a fost realizată Secţia de Oncologie, de pe strada Vicenţiu Babeş. Însă, în continuare, arădenii vor trebui să se trateze şi în alte oraşe. Pentru că CJA nu a reuşit să prindă finanţare nerambursabilă şi pentru un Centru de radioterapie, o componentă vitală pentru tratarea cancerului. Aşadar, noi rămânem cu o clădire renovată, dar tratamentele complexe se vor face, în continuare, la Timişoara, Cluj sau în Ungaria. Şi asta pentru că este greu de crezut că va fi identificată o finanţare uriaşă, estimată la 185 de milioane de lei, pentru realizarea unui Centru de radioterapie în Arad. Pe de altă parte, Institutul Regional de Oncologie de la Timişoara ar urma să fie funcţional de la finele anului 2026.
Trimite articolul
XSi pana acum unde s-au facut tratamentele complexe, nu tot la Timisoara, Cluj Szeged, ce va mirati? Astea ne e soarta…
Dar de ce am ajuns să ne lăudăm cu investiții care se fac la Timișoara?
A mai fost un articol că cică Spital de Mari Arși pentru arădeni se face la Timișoara. Altu arădenii vor ajunge mai rapid la Aeroportul din Timișoara, legătură feroviară cu Aeroportul.
Ce tangență are Aradul în această ecuație, cu aceste investiții?
nu mai bine la Moscova ; cu ocazia asta vizitam si kremlinul
Din pacate nu de spitale (cladiri) avem nevoie la momentul actual ci de cadre medicale bine pregatite. Din pacate medicii buni sunt cei in varsta, cel putin pe partea aceasta oncologica. Iar acestia de care vorbim mai ies in pensie lasand un gol imens in urma.
Nu “se pare ca se vor trata in alte orase”, ci “e sigur”. nici un fel de investitie majora in Arad si in judert, deci marginalizare totala. Conducerea municipiului si al judetului se pricepe la “Advertoriale”, dar la concret – nimic sau surogate (v. noul spital matern).
-
E vorba și de fezabilitate, rentabilitate economică și impact al investiției. Nu o să prioritizezi un oraș de 140.000 trăgând apa la 200 de milioane de euro, capitalei regionale care are 350.000 și adună zilnic peste 500.000 cu navetiști
Dacă tot mergem la Timișoara pentru orice problemă Primăria sau Consiliul Județean nu își mai au rostul , și nu ar mai trebui guvernul să plătească incompetenți .
-
Daca se vor restructura regiunile, intr-un final vom ramane fara primarie si consiliu judetean in Arad. Macar vom scapa de cei care taie frunze la caini de prin institutiile aradene