Intenţia Ministerului Sănătăţii de a reorganiza sistemul spitalicesc iscă reacţii diverse la nivel local. Ne referim în principal la desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Sântana, Spitalului Comunal Gurahonţ şi a Centrului de Sănătate Chişineu Criş. Cu toate că Ministerul propune reprofilarea acestora în cămine de bătrâni, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad precizează că „nu e obligatoriu pentru niciunul să fie transformat în cămin de bătrâni. Cele trei unităţi spitaliceşti se vor închide, dar «mingea» e la autorităţile locale. Noi aşteptăm propunerile lor în legătură cu ceea ce doresc să facă acolo. Insist să mă întâlnesc cu primarii celor trei localităţi, să discutăm despre circuite, despre structuri, despre ce activităţi medicale ar putea să mai aibă.”
Înainte de aceste întâlniri, directorul DSP Arad are următoarea viziune asupra celor trei spitale: „La Gurahonţ nu văd altceva decât centru pentru vârstnici, la Sântana – secţie externă a Spitalului Judeţean sau ambulatoriu de specialitate, iar la Chişineu Criş cred că se poate face cămin de bătrâni în clădirea veche, unde au fost zece paturi la Interne, şi în cea nouă – în zona cu cele 30 de paturi de la Pneumologie. Dacă a fost unitate cu paturi, e uşor să fie transformată în cămin de bătrâni. În ceea ce priveşte Dispensarul TBC din noua clădire, nici nu ne gândim să-l desfiinţăm!” – spune jr. Constantin Cătană. Dar adaugă: „Noi am făcut propuneri, decizia e, în principal, la autorităţile locale. Discutaţi cu primarii şi cu siguranţă veţi afla lucruri interesante” – ne-a îndemnat directorul DSP.
La Sântana e… clar!
Mai mult sau mai puţin interesante, informaţii exacte am primit doar de la Viorel Enache, primarul Sântanei. „Împreună cu reprezentanţii Spitalului Judeţean şi Consiliului Judeţean, am stabilit că serviciile medicale pentru Sântana vor fi în continuare asigurate sub forma următoare: rămâne secţia de Paleative (10 paturi), secţiile Interne şi Pediatrie se transformă în ambulatorii de specialitate, fiecare având şi câte cinci paturi pentru spitalizare de zi, rămâne laboratorul de analize şi radiologia. Singura chestiune nerezolvată e legată de Centrul de Primire Urgenţe, dar probabil se va rezolva prin centrul de permanenţă asigurat de medicii de familie. În plus, Ambulanţa îşi va deschide un punct de lucru în cadrul spitalului. Ne interesează ca serviciile medicale să fie asigurate pentru cetăţeni” – încheie primarul Viorel Enache.
„Aberant şi revoltător!”
În ceea ce priveşte Chişineu Criş, primarul Gheorghe Burdan consideră desfiinţarea Centrului de Sănătate „o aberaţie”. „Vom analiza situaţia în şedinţa Consiliului Local. Dorim, fără discuţie, să păstrăm serviciile medicale pentru cetăţenii din această zonă a judeţului. Ne zbatem să găsim soluţii, chiar dacă trebuie să dăm bani de la bugetul local pentru asta” – subliniază primarul Burdan.
Primarul Gurahonţului, Gheorghe Florea consideră că nu e normal ca spitalul comunal să se transforme în cămin de bătrâni pentru că „noi avem deja o unitate medico-socială, practic tot un cămin de bătrâni. (…) E revoltător ce se întâmplă, nu e normal şi corect! Păcat că se judecă doar politic şi nu se iau în considerare argumentele! Suntem la 50 km de Ineu şi la 40 km de graniţa judeţului cu Hunedoara. De ce să rămână Sebişul, la 25 km de Ineu, şi să se desfiinţeze Gurahonţul?” – se-ntrebă Gheorghe Florea. Primarul Gurahonţului s-a programat, luni, în audienţă la prefect „să văd ce se poate face”.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!