Arată bine, se laudă că au medici foarte buni, servicii medicale de calitate superioară şi condiţii hoteliere de cinci stele pentru pacienţii internaţi. Cu toate acestea, spitalele private arădene nu întrunesc condiţiile impuse de Ministerul Sănătăţii pentru a obţine o clasificare de top.
„Spitalele s-au autoevaluat, noi am comparat criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cu ceea ce au efectiv şi am propus Ministerului Sănătăţii categoria a IV-a pentru toate cele trei spitale private din judeţ: «Terapeutica» din Chişineu Criş, «Genesys» şi «Laser» din Arad. Cu siguranţă ei ar fi vrut mai mult, o clasificare mai bună, dar atât s-a putut” – susţine jr. Constantin Cătană, director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Competenţă bazală
Ordinul de ministru privind clasificarea „Terapeutica” a sosit deja la Arad, celelalte două sunt încă aşteptate. „Probabil sunt semnate, dar nu au fost trimise” – opinează directorul DSP. Oricum, e (aproape) sigur că vor fi încadrate la categoria a IV-a (din cinci existente, categoria a V-a fiind cea mai slabă). Ce înseamnă această clasificare? Înseamnă că spitalele sunt considerate a avea un nivel de competenţă bazal, adică au capacitatea de a deservi populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Finanţare mai proastă
Clasificarea Ministerului Sănătăţii pune, astfel, spitalele private „Terapeutica”, „Genesys” şi „Laser” pe treaptă de egalitate cu spitalele din Ineu şi Lipova (acesta din urmă fiind încadrat la categoria a IV-a cu plan de conformare). Cât e de corectă asocierea celor trei spitale private cu cele două de stat, e o chestiune care iscă multe comentarii…
Cert e că efectul clasificării în categoria a IV-a va fi acelaşi pentru toate cele cinci spitale: o finanţare mai proastă decât au avut până acum, din bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Iar în cazul spitalelor private, asta ar putea conduce la majorarea co-plăţii percepute de la pacienţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!