ARAD. Urmare a intrării în vigoare a OUG 34, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a anunțat suspendarea concursurilor pentru 71 de posturi de medici, asistente, infirmiere și brancardieri. De altfel, același lucru s-a întâmplat la toate unitățile sanitare din județ care aveau posturi scoase la concurs. Conform OUG 34 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, intrată în vigoare din data de 15.05.2023, „se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice. Astfel, concursurile pot continua doar pentru posturile pentru care s-a afişat rezultatul selecţiei dosarelor de concurs anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă conform prevederilor la data publicării anunţului privind concursul”, după cum se arată în documentul legislativ.
Memorandumul lui Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, la începutul săptămânii trecute, un apel la spitale să scoată la concurs posturile de medici şi de asistenţi medicali de care au nevoie, menţionând că atunci va putea propune un memorandum în Guvern pentru aprobarea acestora, chiar dacă există în vigoare ordonanţa care limitează angajările în sistemul bugetar.
Ministrul a explicat că, pentru a transmite memorandumul în acest sens Guvernului, spitalele trebuie să scoată posturile la concurs.
„Nu Ministerul Sănătăţii face angajări, spitalele fac angajări pe ambulatoriile de specialitate şi aşa mai departe. Dânşii trebuie să ne trimită nouă solicitările de locuri pe care vor să le scoată la concurs şi, în momentul acela, imediat, în decurs de 48 de ore, înaintăm memorandumul spre aprobare Guvernului României”, a spus Rafila.
În vederea inițierii memorandumului, Ministerul Sănătății a trimis o adresă în teritoriu, cu termen de răspuns 22 mai a.c., în baza căreia unitățile sanitare au raportat necesarul posturilor vacante care ar urma să fie scoase la concurs pentru a putea asigura și susține activitatea medicală în condiții optime. De asemenea, în respectiva adresă se mai preciza că pentru medici trebuie avute în în vedere posturile de medic specialist, “având în vedere promovarea recentă a examenului de medic specialist și nevoia de încadrare pentru tinerii medici.”
Peste 200 de posturi
Conform datelor transmise la Ministerul Sănătății, județul Arad are nevoie de peste 200 de cadre medicale, dar și personal TESA. Unitățile sanitare care au solicitat organizarea de concursuri pentru asigurarea necesarului de personal sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul Orășenesc Lipova, Spitalul de Boli Cronice Sebiș, Spitalul de Psihiatrie Mocrea, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna și Serviciul de Ambulanță Județean Arad. În total, vorbim de 210 posturi, dintre care cele mai multe sunt solicitate, așa cum era de așteptat, de către Spitalul Județean. Cele mai multe posturi sunt de asistente și infirmiere, iar 18 posturi sunt de medici de diferite specializări. Cea mai mare nevoie ar fi de medici specialiști în medicină de urgență, unde s-a solicitat scoaterea la concurs a șase posturi, cel mai probabil luându-se în calcul și deschiderea urgențelor extinse.
Reluarea procedurilor
Deocamdată, însă, până la luarea unei decizii, unitățile sanitare sunt nevoite să se descurce cu personalul pe care îl au. După aprobarea memorandumului Ministerului Sănătății, cel mai probabil se va da undă verde reluării procedurilor de concurs. Însă criza de personal rămâne, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, admițând că sunt multe localităţi în care nu vin medici la concurs, precizând că „atractivitatea unui loc de muncă depinde nu doar de condiţiile de salarizare, ci şi de condiţiile de muncă şi condiţiile de viaţă” în localitatea respectivă.
Trimite articolul
XDar nu cer salarii? Hai lasa…. Hotilor