Astăzi e ultima zi în care mai putem vorbi despre spitalele din Sântana, Chişineu Criş şi (cu unele rezerve) Gurahonţ. Începând de mâine ele vor deveni, oficial, istorie.
Forţate de împrejurări, autorităţile locale din primele două localităţi au decis desfiinţarea Spitalului orăşenesc, respectiv a Centrului de sănătate, lucrurile rămânând încă neclare la Gurahonţ (unde desfiinţarea nu a fost votată în Consiliul local din lipsă de cvorum). Totul trebuia să se întâmple până azi pentru că, de la 1 aprilie 2011, aceste unităţi nu vor mai beneficia de contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate şi nu vor avea fondurile necesare pentru a funcţiona.
Ministerele Sănătăţii şi Muncii le-au oferit spitalelor desfiinţate posibilitatea reprofilării în cămine de bătrâni. Varianta nu a fost însă agreată la nivelul judeţului nostru, niciuna din cele trei unităţi neoptând pentru această alternativă. În ce se vor transforma, totuşi, aceste spitale? La Chişineu Criş nu e prea clar (e posibil ca o parte a serviciilor medicale să fie preluată de spitalul privat), la Sântana se înfiinţează Centru de permanenţă şi Substaţie de salvare, iar la Gurahonţ se va transfera, probabil, jumătate din capacitatea Secţiei TBC de la Arad.
Cele trei spitale au început evacuarea pacienţilor încă de săptămâna trecută, astfel încât marţi dimineaţă erau goale-goluţe. Ministrul Sănătăţii a şi menţionat judeţul Arad ca fiind singurul judeţ din ţară care a finalizat înainte de termen operaţiunea de externare sau transferare a pacienţilor internaţi în spitalele retsructurate.
Personalul, redistribuit
În ceea ce le priveşte pe cadrele medicale care îşi desfăşurau activitatea în cele trei spitale, „oamenii şi-au depus cereri pentru a fi redistribuiţi, urmează să îi clasificăm vineri, luni se vor emite deciziile pentru redistribuire astfel încât din 6 aprilie să meargă la noile lor locuri de muncă” – explică jr. Constantin Cătană, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
E vorba de 87 de persoane, între care medici, asistente medicale şi infirmiere. Cel mai numeros personal provine de la Spitalul din Sântana: 35 (3 medici, 5 rezidenţi, 16 asistente, 10 infirmiere, 1 statistician). Urmează Gurahonţul unde, chiar dacă nu s-a votat desfiinţarea spitalului, cadrele medicale şi-au depus cereri pentru redistribuire, ca să nu rămână „în aer”. Între cei 33 de salariaţi de aici, se numără: 6 medici, 15 asistente, 11 infirmiere şi 1 biochimist. Centrul de Sănătate din Chişineu Criş propune spre redistribuire 19 angajaţi: 7 medici şi 12 asistente.
„Nu am făcut încă o analiză detaliată a cererilor, dar, în general, cei din Sântana se îndreaptă spre Arad, cei din Chişineu Criş – tot spre Arad şi, posibil, Ineu, iar cei din Gurahonţ – spre Sebiş, Ineu şi câteva asistente spre Arad. Vom ţine cont atât de opţiunile dânşilor, cât şi de posibilităţile spitalelor alese” – conchide directorul DSP Arad.
Posturi vacante
Conform listei posturilor vacante pentru redistribuirea personalului din unităţile sanitare restructurate, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, judeţul Arad oferă: 95,5 posturi de medici (29 specialităţi), 302,5 posturi de personal mediu sanitar, 103 – de infirmiere, 83 – îngrijitoare, 10 – farmacişti, 5 – bilologi, biochimişti, chimişti, fizicieni, 6 – logopezi, sociologi, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali, 26 – şoferi autosanitare.
În aşteptare listei…
Chiar dacă azi e ultima zi din martie, Casa de Asigurări de Sănătate din Arad nu a primit încă niciun act oficial care să o împiedice să încheie contracte, de la 1 aprilie, cu spitalele restructurate. „Încă nu a fost făcută publică lista cu spitalele care se transformă şi cu care nu se mai fac contractări” – precizează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al CAS Arad.
Diana Duţu
diana.dutu@informmedia.ro
Spitalele, la liberul arbitru al primarilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!