ARAD. S-au făcut investiţii de zeci de milioane de euro, au fost modernizate secţii întregi, au fost construite secţii noi, s-a achiziţionat aparatură de ultimă generaţie, toate acestea numai pentru ca Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad să primească acreditarea, un document imperios necesar pentru desfăşurarea activităţii. Teoretic, acreditarea este garantul unui act medical bine înfăptuit, cu aparatură performantă, în condiţii care să egalizeze standardele europene. Cu toate investiţiile realizate până în prezent, acreditarea este interzisă Spitalului Judeţean Arad. Şi asta pentru că mai este foarte mult de lucru.
„Am amânat depunerea dosarului pentru acreditare din cauza secţiilor de Contagioase, Psihiatrie şi TBC. Acestea nu pot primi acreditare, se află într-o stare deplorabilă. Şi nu putem investi bani în ele pentru că sunt clădiri retrocedate. Mai puţin secţia de Psihiatrie, pe care Consiliul Judeţean Arad a achiziţionat-o şi acum au demarat investiţii acolo”, ne-a spus Teodora Olariu, managerul unităţii medicale.
Teoretic, secţiile cu probleme vor fi mutate de la anul şi asta ar însemna depunerea dosarului pentru acreditare. „Secţia TBC se va muta în clădirea nouă din Grădişte. Ne-am propus ca din actualul spital TBC să închiriem un etaj unde ar urma să se desfăşoare activitatea secţiei de Contagioase. Pentru că acea clădire arată mult mai bine decât clădirea în care se află secţia în prezent. Psihiatria se va moderniza, ţinând cont că vorbim despre o clădire care a fost deja cumpărată şi în care au început deja lucrări”, ne-a mai spus Olariu.
Secţia de Contagioase nu va rămâne, însă, definitiv în secţia TBC, pentru că, în prezent, există încă un proiect de realizare a unei clădiri care să adăpostească atât Contagioase Adulţi, cât şi Contagioase Copii. Situaţia ar putea ajunge la normal în ultima jumătate a anului 2015, atunci când se preconizează că mare parte a problemelor cu care se confruntă Spitalul Judeţean vor fi remediate.
„Pe lângă investiţiile care au fost deja realizate în domeniul de sănătate, dacă ni se vor aproba şi planurile de dezvoltare pe care le avem, cu documente concrete, cu proiecte de modernizare, cu finanţări identificate, nu vom avea probleme în a primi acreditarea”, a mai menţionat managerul Spitalului Judeţean.
Cerinţe multe
Referitor la dosarul de acreditare, Teodora Olariu spune că acesta a fost întocmit în procent de 70 la sută. „Cerinţele sunt extraordinar de multe. Spitalele vor fi verificate de la subsol şi până la acoperiş. Pe lângă secţii modernizate, pe lângă săli de operaţie, pe lângă aparatură performantă, pe lângă multe altele, ni se cere inclusiv amenajarea curţii interioare. Trebuie să stabilim direcţii de circulaţie, locuri de parcare, inclusiv spaţii verzi. Amenajarea curţii este în prezent în plină desfăşurare”, a precizat Olariu. În plus, Spitalul Judeţean Arad va trebui să plătească o taxă de 240 de lei pe pat pentru acreditare către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. Şi, ţinând cont de faptul că unitatea medicală are 1.368 de paturi, suma ce va fi plătită nu este deloc de neglijat, fiind vorba despre 328.320 de lei.
Schimbă regulile
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor schimbă regulile în timpul jocului, ceea ce dă peste cap calculele făcute de către cei de la Spitalul Judeţean Arad. „Noi am demarat deja întocmirea ghidului de acreditare şi a documentaţiei necesare pe legislaţia veche. Acum, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, acreditarea spitalelor va fi modificată. Sperăm să nu trebuiască să refacem toată munca depusă până acum, mai ales că, după cum am precizat, 70 la sută din dosarul de acreditare este finalizat. Vorbim de mii de pagini, de o mulţime de date”, a spus Teodora Olariu.
Multe neacreditate
Acreditarea spitalelor nu este deloc un lucru uşor. Asta se vede din statistica Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor. La nivel naţional doar 88 de unităţi medicale au fost acreditate, în timp ce peste 370 de spitale lucrează la dosarele pentru acreditare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!