Două hale, 240 de paturi, o hală pe post de laborator, 140 de noi medici, asistente, infirmiere sau brancardieri, 22 de containere cu vestiare, 3.600 de metri pătraţi de linoleu. Cam acestea sunt cifrele care caracterizează spitalul de campanie de la Expo, care prinde formă în aceste zile, primul spital de campanie realizat de o administraţie judeţeană în România. Într-o conferinţă de presă la care au fost prezente autorităţile judeţene, a fost făcută o prezentare a noului spital. Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a anunţat că noul spital va avea două săli (halele din stânga şi din dreapta a Complexului Expo) a câte 120 de paturi fiecare. „La nevoie, vom putea suplimenta numărul de paturi până la 200 în fiecare sală”, a mai precizat Cionca. Acesta a mai spus că în spitalul de campanie vor lucra 140 de medici, asistente, infirmiere, brancardieri şi alt personal, urmând ca angajările să fie făcute în perioada următoare de către Spitalul Judeţean Arad.
Primul din România
Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele CJA, a anunţat că instituţia judeţeană a alocat 900.000 de lei pentru lucrările de compartimentare a acestui nou spital. „Vorbim despre primul spital de campanie construit de administraţie. Celelalte care au fost ridicare în ţară aparţin Armatei. Aici, la noi, pe lângă locurile pentru pacienţi, vorbim despre 22 de containere cu vestiare, toalete şi zonă de decontaminare, un tunel care va lega cele două hale de la Expo. Ne-am mişcat cât am putut de repede, chiar dacă am lucrat sub presiunea autorizării, sub presiunea finanţării şi sub presiunea timpului. Halele laterale ale Complexului Expo vor fi săli pentru pacienţi, în timp ce hala centrală va fi laborator pentru analize şi depozit pentru materiale. Sperăm să nu trebuiască să folosim acest spital, dar suntem obligaţi să îl construim, în cazul în care va fi nevoie de el”, a spus Bîlcea. Referitor la partea de autorizare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a fost completat de Horea Timiş, noul director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Acesta a spus că „a fost o muncă titanică. Acest spital a fost proiectat în două zile, cu tot cu circuitele specifice unui spital. Am avizat proiectul, deşi nu există o legislaţie specifică în acest sens. Am ţinut în permanenţă legătura cu Ministerul Sănătăţii, ne-am consultat în privinţa spitalului de campanie de la Expo, iar, în final, l-am avizat”, a spus Timiş. Mai mult decât atât, proiectul de la Arad a fost preluat de Ministerul Sănătăţii pentru a fi transmis şi altor autorităţi locale.
Avem director
Cu toate că încă nu este funcţional, spitalul de campanie de la Expo Arad are deja un director în persoana medicului Cătălin Hreniuc. Acesta este medic neurolog la Spitalul Judeţean Arad, ieşind în evidenţă după ce a reuşit mai multe intervenţii în premieră pentru unitatea nostră medicală. „Dacă va fi nevoie, vom reuşi să degrevăm Spitalul Judeţean de cazurile uşoare şi medii de Covid-19. Ţinând cont de localizarea acestui spital de campanie, nu vom mai introduce în oraş pacienţi cu noul coronavirus. Ne pregătim deja de începerea activităţii, s-ar putea ca luni edificiul să fie gata. Vrem să avem medici, asistente, infirmere, brancardieri, tot ce avem nevoie. Sperăm să ne mutăm aici cu pacienţii cu Covid-19, iar Spitalul Judeţean să rămână doar pentru celelalte cazuri medicale”, a spus noul director. Trebuie precizat faptul că, deşi Hreniuc a spus că luni va fi gata construcţia, va mai trece o perioadă până când pacienţii ar urma să ajungă la Expo. Şi asta pentru că după finalizarea lucrărilor de construcţie, se va trece la montarea paturilor, la dezinfecţia halelor şi la dotarea cu aparatură şi alte materiale medicale.
Medici din privat?
Chiar dacă Iustin Cionca a anunţat că Spitalul Judeţean va angaja 140 de persoane care să deservească spitalul de campanie de la Expo, Gheorghe Domşa, directorul Casei de Asigurări de Sănătate din Arad, a spus că s-ar putea ca acolo să lucreze şi medici din privat. „Avem nevoie de tot personalul medical al Spitalului Judeţean. Pe unii nu îi avem la dispoziţie, fiind în izolare. Drept urmare, pentru acest spital vor fi cooptaţi medici specialişti, de ambulatoriu, alții decât angajații Spitalului Judeţean. Aceştia vor veni cu asistentele lor, cu care lucrează în alte locuri decât în spital”, a spus Domşa.
Trimite articolul
Xda e bine dar ma gandesc la bietii pacienti cand sunt externati cu ce ajung in oras distanta fiind de cativa km buni , ca doar nu ies toti odata cu vreun autobuz iar bani de taxi nu stiu cati din ei au. Sau asta nu conteaza probabil Li se va deschide usa si .la revedere , sau cum?
-
Pe bune? Asta-i problema? Sa dea Dumnezeu sa treaca toti cu bine ca nu conteaza cum ajung in oras
Imi place ca toti cei ce muncesc acum acolo ( nu) poarta măsti!!! Bravo! felicitari pt buna organizare.
in Birmingham/se pregateste spital temporar cu peste 5000 de paturi pentru terapie intensivă, instalații de oxigen si baterii de generatoare electrice capabile sa susțină probabil cam tot 5000 de posturi de asistență a funcțiilor vitale.
Cam la fel se întâmplă peste tot…in afara de noi..facem hala aia…ca sa ce??in ea??nici in spital nu e sigur ca scapi la noi…ventilatoare nici cate ar trebui in situatii obisnuite nu au…inca nu am auzit ca unu a fost in tuburi si s a vindecat…la noi.Deci hala aia daca o sa aiba doar paturi si niste medici nu va fi mai mult de folos decat internarea la domiciliu a acelor cazuri.Fara terapie intensiva,oxigen,e fix pix.Vad ca pomeniti numai de paturi…de cazuri usoare…serios???cum stiti voi evolutia unui bolnav?se poate agrava in cateva ore.Ca femeia de la Municipal ,decedata,si internata nu la TBC la cazurile grave unde trebuia!!Astia intra in insuficienta respiratorie majoritatea.La spitalul TBC …e plin…deci…
Câtă voinicie…
-
Mai conteaza? Nu zicea retardatul de Caly ca nu ne intereseaza cum e in UK,in Romania te videci de la glia stramoseasca,traditii,rahaturi comuniste de la latrina 3…macar sa le puma televizoare langa fiecare pat…toate pe antena3 si se videca garantat…
Ce noroc pe capul aradenilor cu Cionca si Balcea,ca daca nu erau ei,se alegea prafu…Cit despre dl.dr.Hreniuc,a ajuns si dumnealui in aceasta companie selecta…
Tot se vorbeste ca nu am atins varful epidemiei , intrebarea mea este : s-a dat cumva de catre cineva un target de atins , musai musai sa l atingem. Tot se spune ca varful va fi mijlocul lunii aprilie . De ce nu iunie sau iulie ? Totul e cusut cu ata alba dar cred ca nu suntem toti prosti sa nu ne dam seama ca totul e facut de ” cineva” care si cam bate jic de omenire ! Domnul fie cu noi si pacea lui sa se reverse asupra noastra !
Întrebare: fiecare bolnav va fi separat, sau toți cei 140 (200) vor fi în încăpere/spațiu comun ? Adică va fi un fel de ”Cine intră aici , renunță la orice speranță ”
-
Nu-ți face griji curiosule . Cine va fi internat aici, va fi scos în sac. Iar transportul lor se asigură cu basculă.
treaba e buna. doar unii sunt nemultumiti de felul lor. dar meritul e a lui Seculici si a fost furat de bruselez ca si toate celelalte…
Ideea lui Seculici pt. amenajarea acestui spital de campanie este laudabila , in schimb promovarea desantata a lui Bilcea este chiar gretoasa , avem prefect , primar de Arad , presedinte Cj , si atunci ce cauta Bilcea de la balci acolo !?
-
din cate stiu eu ideea a pornit de la Florin Deznan, doar ca au fost alte interese la mijloc si l-au pus deoparte ca sa se ocupe cei “alesi” si “desemnati” si in ritmul acesta o sa fie gata pe cand trece pandemia, si va fi numai bun de dezafectat …. Romania care este…………
Mai aveti la dispozitie si Mall-ul de langa. Adica GALLERIA MALL ARAD. E pustiu si aveti toate utilitatile in el, plus parcari. Au loc mii de paturi in el…
Este foarte frumos și bine