Două dosare au ajuns pe masa judecătorilor de la București, fiind implicate, ca părți, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre două dosare privind decontarea cheltuielilor medicale făcute în perioada 2008 -2009 și care au ieșit la iveală în urma desființării și reorganizării Spitalului Clinic Municipal Arad și a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Salvator Vuia” Arad. În 2011, cele două structuri au fost reorganizate și funcționează de atunci ca structuri fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. La acel moment, Casa de Asigurări de Sănătate Arad a verificat deconturile solicitate și au fost stabilite atât în sarcina S.C.J.U. Arad (entitate care a preluat urmare reorganizării menționate mai sus și obligațiile, respectiv pasivele Spitalului Clinic Municipal Arad), cât și în cea a unității sanitare desființate, măsuri referitoare la restituirea sumei totale de 3.549.742 lei. „Suma imputată de Casa de sănătate face referire la decontarea serviciilor medicale contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza foilor de observații clinice întocmite în perioada 2008-2009, în care diagnosticele au fost codificate eronat”, se arată în referatul Consiliului Județean.
Dat fiind faptul că unitățile spitalicești au contestat rapoartele de control, s-a ajuns în Instanță. Astfel că la Curtea de Apel București se vor judeca două dosare – 1744/2/ 2015 și 1745/2/2015.
Spitalul Județean are nevoie de asistență juridică, pe care nu o poate acoperi prin personalul angajat în cadrul compartimentului juridic, în cele două dosare de la Curtea de Apel București. Așadar, Spitalul a înaintat Consiliului Județean o solicitare pentru asigurarea serviciilor de asistență juridică contra-cost, referatul urmând să ajungă astăzi, 30 octombrie, pe masa consilierilor județeni în cadrul unei ședințe ordinare.
7.500 lei per dosar
Practic, pentru fiecare dosar CJA este dispus să plătească avocați sau consilieri juridici cu 7.500 lei fără TVA. În referatul ce însoțește cererea pentru finanțarea, reprezentanții Spitalului Județean explică: „În cursul anului 2018, SCJU a funcționat cu un deficit de personal atât medical, cât și auxiliar, fiind afectat inclusiv serviciul juridic. În cadrul serviciului juridic sunt angajate în prezent trei persoane care exercită atribuții de consilier juridic, dintre care unul cu vechime de peste 6 ani și doi cu vechime sub 2 ani, pentru întreaga gamă de probleme de natură juridică, rezultată atât din relațiile/diferendele cu terții, cu personalul, cât și în ceea ce privește vizarea din punct de vedere al legalității a actelor și documentelor emise de conducerea spitalului sau a comisiilor care funcționează în cadrul unității publice”.
De urgență
În finalul referatului, reprezentanții Spitalului Județean subliniază că „este necesară contractarea de urgență de servicii de asistență juridică de reprezentare”. Termenul până la care se pot studia dosarele din procesul de la Curtea de Apel București este 6 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!