Conform ‘Listei unităților sanitare cu paturi încadrate în categoriile de acreditare în luna decembrie 2024’, emisă de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Spitalul Județean din Arad a fost acreditat cu ‘încredere redusă’.
Acest calificativ va trebui să fie adus la cunoștința pacienților, prin publicarea unor afișe în toate secțiile spitalului, chiar și în cele în care s-au investit milioane de euro în ultimii ani. Afișele au fost deja comandate și pe ele va fi scris ‘Acreditat în categoria IV – încredere redusă’.
Managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că evaluarea unității s-a făcut în 2023, însă abia în decembrie 2024 a fost emis ordinul ANMCS, publicat în monitorul oficial în 9 ianuarie 2025.
Conform sursei citate, evaluarea nu se referă la serviciile medicale, ci la starea clădirilor, unele dintre ele fiind modernizate între timp.
‘Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost evaluat de către ANMCS în septembrie 2023. Punctajul obținut, în urma procesului de evaluare, a fost de 91,64%, ceea ce înseamnă că din verificarea a 11.533 de indicatori aplicabili, 10.384 au fost conformi, adică implementați. Totuși, spitalul a fost încadrat în categoria IV de acreditare, cu încredere redusă, pentru că la data evaluării avea un plan de conformare pentru o perioadă mai mare de 24 de luni. Menționăm faptul că această categorie de acreditare nu se referă la serviciile medicale acordate pacienților, ci la faptul că nevoile de conformare la Autorizația Sanitară de Funcționare depășesc posibilitățile imediate de satisfacere, raportate la infrastructura existentă’, a declarat Florina Ionescu.
În ultimii ani, Consiliul Județean Arad a investit zeci de milioane de euro în SCJU, unele secții fiind complet noi, cum ar fi Pneumologia sau Oncologia. Prima are o clădire ridicată de la zero, fiind un spital complet nou, iar a doua are o clădire inaugurată anul trecut după reabilitarea unui imobil istoric.
‘Administrațiile județeană și locală au investit, investesc și trebuie să mai investească în infrastructura spitalului, întrucât SCJU Arad este un spital pavilionar, care își desfășoară activitatea la zece adrese, iar parte din imobile sunt vechi de mai bine de 100 de ani. Mai mult decât atât, clădirile din strada Episcopiei, unde funcționează secțiile Ginecologie și Neonatologie, sunt retrocedate, aici neputându-se efectua lucrări majore de reabilitare. Secția Clinică Oncologie Medicală funcționa în 2023 (la data evaluării) într-o clădire improprie, care a fost relocată în 2024 într-un imobil adecvat desfășurării activității medicale. În prezent se derulează lucrări la sediul din Piața Mihai Viteazul, lucrări care fac parte din planul de conformare, în vederea îmbunătățirii condițiilor de spitalizare, însă clădirile de la această adresă sunt vechi’, a adăugat managerul.
Alte proiecte de modernizare s-au derulat la Secția Clinică ATI II, Pediatrie I sau la ORL.
Referitor la calificativul primit de spital, directorul Direcției de Comunicare și Strategii din cadrul Consiliului Județean Arad, Andrei Ando, a declarat, pentru AGERPRES, că nu s-au avut în vedere ‘schimbările care s-au produs’.
‘Calificativul nu se referă la serviciile medicale și nu are în vedere schimbările care s-au produs la spital, ci se referă la indicatori birocratici. Statul ne-a pus un spital în brațe, cu datorii, cu clădiri retrocedate și distruse, cu aparatură depășită. Ne-a obligat să ne descurcăm cu cheltuielile, și ne-am descurcat nu doar onorabil, ci foarte bine. Am adus zeci de milioane de euro din fonduri europene și am schimbat spitalul din fundație, am făcut investiții la care acum zece ani nici nu îndrăznea nimeni să se gândească, am construit trei spitale noi și continuăm să construim, iar acum lucrăm la modernizarea Spitalului Municipal, vechi de peste 200 de ani, la modernizarea blocului operator și la construirea unui Complex Matern – Pediatrie nou, care va înlocui maternitatea veche de peste o sută de ani. Dacă ANMCS consideră că aceste eforturi merită calificativul ‘încredere redusă’, după ce am realizat un procent de 92% din 100 posibil pe criteriile de evaluare, din punctul meu de vedere calificativul nu reflectă eforturile care s-au făcut în ultimii ani la Arad și nu au nicio legătură cu realitatea din sistemul de sănătate publică. Dați-mi voie să am și eu încredere redusă în acest calificativ’, a spus Ando.
SCJU Arad este cea mai mare unitate medicală din județ, cu aproximativ 2.500 de angajați din schema de 3.170 de posturi. În 2023, unitatea a avut peste 36.000 de spitalizări continue, peste 19.000 de spitalizări de o zi, 64.000 de pacienți investigați în UPU, 127.000 de consultații în Ambulatoriu și 1.600.000 de investigații paraclinice. Datele pe 2024 nu au fost deocamdată prelucrate.
Conform legislației, există șase categorii privind acreditarea: I – acreditat; II – acreditat cu recomandări; III – acreditat cu rezerve; IV – acreditat cu încredere redusă; V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; VI – neacreditat.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XUn calificativ corect
care zice de rau sa se stie ca va fi idefififcat