ARAD. În urma tragediei de la Piatra Neamț, unde zece pacienți internați la secția de ATI Covid și-au pierdut viața din cauza unui incendiu izbucnit ca urmare a suprasolicitării instalațiilor electrice, dar și a depozitării neregulamentare de materiale inflamabile, Direcțiile de Sănătate Publică, în colaborare cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență au demarat, la sfârșitul anului trecut, controale la toate unitățile spitalicești.
Acest lucru s-a petrecut și la Arad unde, în urma controlului efectuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), a fost întocmit un plan de măsuri, cu termene clare de punere în aplicare. La reverificare, Direcția de Sănătate Publică Arad a constat că unele măsuri nu au fost puse în aplicare, motiv pentru care unitatea medicală a fost sancționată, conform legii, cu amendă în valoare de 20.000 de lei. Deși suma pare mare, trebuie menționat că, în cazul în care va fi achitată în termen de 15 zile, cuantumul acesteia este de 5.000 de lei.
Referitor la motivele concrete pentru care unitatea sanitară a fost sancționată, Florina Ionescu, managerul interimar al SCJU, face următoarele precizări:
„În contextul pandemiei COVID-19, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad am fost nevoiți să efectuăm o serie de modificări în ceea ce privește circuitele medicale pentru a putea interna pacienții infectați cu virusul SARS CoV-2. După tragedia de la Piatra Neamț, în toamna anului trecut, am avut un control comun de la Direcția de Sănătate Publică Arad și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în urma căruia am primit un plan de măsuri, cu termene de finalizare. Unele dintre acestea au fost implementate, unele sunt în curs de implementare, iar altele nu au putut fi finalizate din cauza infrastructurii. Am primit amendă datorită faptului că infrastructura de pe Secția ATI III nu permite suplimentarea numărului de prize de curent și de oxigen și pentru că nu au fost amenajate unele spații suplimentare pentru vestiare, respectiv pentru depozitare,deoarece în același pavilion cu Secția ATI III a fost necesară amenajarea unor saloane destinate pacientelor infectate cu virusul SARS CoV-2”.
Nerespectarea circuitelor
Aceasta nu pare, însă, să fie singura neregulă înregistrată la Spitalul Județean, în speță pe secțiile în care se tratează bolnavii de Covid. Dacă la începutul pandemiei, a existat o explozie de infectări în rândul medicilor, dar și a bolnavilor internați pe alte secții, tocmai din cauza nerespectării circuitelor, iată că această problemă revine, din nou, în discuție. Cel mai probabil, numărul redus de cazuri a dus și la o oarecare relaxare în rândul cadrelor medicale, care nu mai țin cont de zonele roșii, uitând riscul la care se expun și îi expun pe cei cu care vin, ulterior, în contact.
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a transmis o atenționare, pe pagina sa de socializare, în care indică faptul că viitoarele amenzi vor fi personale, nu instituționale:
„Atenție, urmează amenzi dacă circuitele din spital nu sunt respectate! Cadrele medicale care ies din zona roșie fără să respecte regulile de prevenție vor fi sancționate, iar amenda va fi personală și nu plătită de instituție, adică din banii arădenilor! O spun foarte clar: este toleranță zero față de cadrele medicale neglijente, așa cum avem respect maxim față de cele care își fac treaba ireproșabil!
DSP va face controale stricte pentru protejarea pacienților, indiferent cine sunt cei controlați, medici sau asistente, și indiferent cine sunt șefii secțiilor controlate. ”
Trimite articolul
XNu inteleg conceptul de a amenda o pers juridica de stat. DSP , org a statului amendea spitalul judetean iarasi de stat. Care se asteapta sa fie impactul ?
La institutiile de stat trebuie amendati oamenii. Cine avea in fisa postului responsabilitatea implementarii masurilor respective? Amendand spitalul, platit din bani publici, nu are niciun efect.
-
Are efect, au fot mutati banii publici in alte conturi.
-
Corect, amendarea directa a celui vinovat si nu a institutiei per ansamblu este singura solutie viabila.
Îşi muta statul banii dintr-un buzunar în altul.Parcă impresionează pe cineva amenda data de stat statului .Oare se transfera banii din contul x în contul y al statului sau nici nu se mai transfera?
Nu inteleg de ce este amendat spitalul si nu este amendat managerul sau echipa manageriala
Sau mai bine cel cere era responsabil de aceasta problema
-
Nu te necaji pe zi se aduna minim cite 1000euro pe etaj spaga zilnic. Inmulteste numarul etajelor si gasesti raspunsul. Aradul are dga si dna dar se pare o incrucisare de interese in Arad. Unele rapoarte arata peste 2mil.euro spaga anual dar ei nu au un pres la intrare sau hartie igienica. Asta DA smenejment medical.
-
Hai zi mai pe românște, Juristule !!!!!!!!!!!!!!!!
De ce să fim amendați noi, ăi mulți și proști și nui cei vinovați, de la vlădică la opincă. Pentrucă, amenda este plătită de către noi, cei care susținem Spitalul prin taxe și impozite. Am dreptate Juristule ???????????????????????
Parcă ar trebui să plătească președintele CJ.-
Trebuia sa fie sancționați cei din conducerea spitalului care trebuia sa se ocupe de aceasta problema. INCLUSIV CEI CARE SAU PERINDAT PANA ACUM IN ACELE FOTOLII DE CONDUCERE
-
nu e in regula
de ce e amendat spitalul ca si asa nu are bani de medicamente etc si nu e amendata persoana care se ocupa de aceasta problema si nu care isi face treaba corect, ??
Nu!!Legi rahat de Romanica, daca amenda e de 20.000 atat si ramane de platit pentru ca o sa i doara in fund si altata in alte situatii de banii astia. Pana si persoana fizica care primeste amenda plateste jumatate in termen de 15 zile. Stimate Cionca sef de trib explicai tizului tau “chelu|” ca daca greseste si aduce prejudicii atat morale cat si corporale oamenilor ce intra in contatc cu spitalul raspunde atat penal cat si cu 20.000 din banii lui…cash 🙂
Eu zic sa plateasca manageru amenda, poate asa se invata minte…
Amenda se recupereaza de la populatie fie indirect (impozite, taxe etc) fie direct prin tarife majorate la unele prestari servicii de natura medicala
Deci sa intelegem mai bine:
Spitalul are probleme financiare chiar in si perioada de pandemie.
Angajatii spitalului sunt prost platiti si unii parctica si luarea de mita.
Statul nu da unde trebuie fonduri dar daca administratia greseste in lipsa banilor, se da amenda.
Are perfecta logica
Are rost sa intrbam cine este cu adevarat responsabil sau ne spuneti voi?