Deficitul de personal din sistemul medical tinde să afecteze din ce în ce mai mult activitatea spitalelor din județul Arad, mai ales de la intrarea în vigoare aOrdonanței de Urgență 34, care a sistat organizarea concursurilor în cursul acestui ani. De altfel, spitalele din județ s-au văzut nevoite să suspende procedurile de selecție pentru mai multe funcții neocupate, scose deja la concurs.
Cel mai afectat a fost, cum era de așteptat, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU) care se confruntă cu un deficit de personal de aproximativ 20 la sută.
„Din totalul de 3.170 posturi prevăzute în organigramă, 654 sunt vacante. Dintre posturile de medici, 361 la număr, 86 sunt în continuare vacante. Specialitățile care au cea mai mare nevoie de medici sunt radiologie și imagistică medicală, urgență, reumatologie, cardiologie intervențională, chirurgie maxilo-facială, neurochirurgie. Când vine vorba despre asistenți medicali, aici avem 306 posturi vacante din totalul de 1.242 de posturi prevăzute în organigramă. S-a făcut un memorandum pentru deblocarea a 138 de posturi care odată ocupate ar asigura buna desfășurare a activității: 17 posturi de medici, 56 asistenți medicali, 35 de infirmieri, 11 brancardieri”, a explicat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Potrivit raportului de activitate pe anul trecut, SCJU Arad a avut peste 36.000 de spitalizări continue, peste 19.000 de spitalizări de o zi, 64.000 de pacienţi investigaţi în UPU, 127.000 de consultaţii în Ambulatoriu şi 1.700.000 de investigaţii paraclinice.
Peste 200 de posturi
Conform datelor transmise la Ministerul Sănătății de către Direcția de Sănătate Publică, județul Arad are nevoie de 210 cadre medicale, dar și personal TESA. Unitățile sanitare care au solicitat organizarea de concursuri pentru asigurarea necesarului de personal sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul Orășenesc Lipova, Spitalul de Boli Cronice Sebiș, Spitalul de Psihiatrie Mocrea, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna și Serviciul de Ambulanță Județean Arad.
La Spitalul Orăşenesc Lipova, organigrama cuprinde 184 de posturi, din care sunt ocupate doar jumătate. Aici s-a cerut deblocarea urgentă a zece posturi, pentru a se face angajări pe secţiile unde sunt probleme mai mari. Spitalul funcționează cu 13 medici din cei 21 prevăzuţi în schema de personal şi cu 36 de asistenţi medicali din 68 cât ar fi necesarul.
Nici la Ineu situația nu este mai bună: ar fi nevoie de 25 de angajări urgente, respectiv patru medici, opt asistenţi medicali, nouă infirmieri, doi fiziokinetoterapeuţi, un referent de specialitate şi un muncitor calificat. Spitalul din Ineu are în organigramă 243 de posturi, din care 202 sunt ocupate.
Reluarea procedurilor
Deocamdată, însă, până la luarea unei decizii, unitățile sanitare sunt nevoite să se descurce cu personalul pe care îl au. Criza de personal va rămâne însă o constantă, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, admițând că sunt multe localităţi în care nu vin medici la concurs, precizând că „atractivitatea unui loc de muncă depinde nu doar de condiţiile de salarizare, ci şi de condiţiile de muncă şi condiţiile de viaţă” în localitatea respectivă.
Trimite articolul
Xmobilizati-va mai mult, munciti mai mult! la ce salaroaie babane vi-a dat statul, ar trebui sa munciti de 3 ori mai mult nu doar sa va smiorcaiti cand e de lucru…ca la greve suntei foarte energici, fiti la fel si in campul muncii!
-
cunosti medicina?nu poti munci mai mult nu e takata actul medical presupune atata timp pana cand viata pacientului nu maine un pericol scuza ma mintea ta e intr o agrafa ruginita
-
Tu cunosti medicina, blabla?
-
blabla,tradu!ia uite ce agramat scrii, se vede ca esti nitel analbabet si ca ai scris cel mult niste retete la viata matale si alea scrise parca cu piciorul stang! Nu e Takata, e mult mai dezastruos decat Takata(ai scris-o cu initiala mica, dovada cat de mult ii “respecti”) , este sectia aia imbacsita ,soioasa plina de nosocomiale si unde clocesti 80 % din timpul petrecut acolo; de parca nu se stie ca mergi dimineata,faci vizita asa fugitiv , apoi nici un pacient nu-ti mai vede moaca,… Daca ai fi asa competent pe meserie , tu si multi altii ca tine de aici de la Ar,nu ar merge tot mai multi pacienti la Tm sau Cj…cauza plecarii lor sunt tocmai serviciile slabe si foarte slabe pe care le prestati tu si ceilalti ageamii ca tine… Viata pacientului? ce gluma! ia spune repejor ,buaii agrafa ruginita, cati ,inca mai luati plicul de la pacienti? iar in timpul garzilor ,trageti la aghioase la greu, fiindca de cele mai multe ori nu vin pacienti pe timpul noptii…in rest, timpul trece, leafa merge…
-
Faceti controale la toate primariile sa vedeti acolo tăietorii de frunze la câini cum se calca pe picioare. Mai rariti din ei si cu banii ramasi angajati personal medical, exclus cel școlit in Arad.
Serios?! Dar la alti bugetari (consilii judetene si primarii) se fac angajari in continuare in prostie, cu asigurarea salariilor! De unde atatea fonduri?! De la contribuabilul rroumen, care este prost ca noaptea!
Desigur cu toții cunoaștem ruta bătătorită când avem probleme medicale serioase.. Cluj – Szeged – Viena
-
Din pacate nici in acele locatii nu e ideal. Austriecii in multe cazuri nu rezolva mare lucru. Iau banii de pe romanii disperati, stiind ca nu au multe alternative in ro, dar nici ei nu fac mare lucru.
-
Poate aveți dreptate dar majoritatea care pot pleacă direcție cel puțin spre Cluj..
-
Ce angajări? La județean vor asistenți medicali cu P.F. și cu contract de colaborare.
Dacă veti continua in felul acesta e grav.
Reduceți acea infracționalitate si spitalele sa fie un adevărat sanctuar al socialului.
Operații si intervenți sa participe si cei din mediul privat.
fara absolventi de medicina de la GOLDIS!!!