ARAD. În urmă cu o lună, la inițiativa jurnalistului Recorder, Alex Nedea, s-a conturat harta binelui din spitalele de stat din România, în baza sugestiilor venite de la foștii pacienți internați în unitățile medicale. Alex Nedea a cerut cititorilor să îi trimită mesaje cu experiențele lor din spitalele de stat din toată țara și să îi „spună dacă și ei au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat, fără să trebuiască să dea cuiva vreo «atenție»”. După cum relatam la momentul publicării listei, un singur medic arădean – în persoana cardiologului Raluca Herman – și-a făcut loc pe harta binelui, în urma recomandărilor primite de la pacienți, pe blogul jurnalistului Recorder.
Demersul continuă, de data aceasta cu rata șpăgii în spitalele din țară, ca urmare a datelor centralizate de către Ministerul Sănătății în cursul anului 2022. Datele au fost culese de la un număr de 300.000 de pacienți, prin „Mecanismul de feedback al pacienților”, sistem implementat încă din 2016, de către fostul ministrul al sănătății, Vlad Voiculescu.
Județeanul, peste media pe țară
Conform datelor publicate pe blogul jurnalistului, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad înregistrează o „rată a șpăgii” de 2,11 procente, situându-se peste media națională, care este de 1,89 la sută.
Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, spune că la spital nu s-au primit reclamații referitoare la astfel de practici, însă îi îndeamnă pe toți cei care se confruntă cu astfel de situații să anunțe conducerea unității medicale sau organele abilitate:
„Nu avem reclamații despre asemenea practici însă, dacă două procente dintre respondenții chestionarelor ministerului au afirmat acest lucru, îi îndemn pe pacienți să ne sesizeze și pe noi sau organele abilitate atunci când se confruntă cu asemenea practici pentru a se putea lua măsurile necesare.”
Cum s-a făcut calculul?
„O parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală. Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul. Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: <<Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?>>. Pacientul poate răspunde cu <<Da>> sau cu <<Nu>>. Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară. Am reușit să găsesc răspunsurile la toate aceste chestionare completate de peste un milion de români în ultimii cinci ani”, explică Alex Nedea, pe blogul său.
În scădere
La acest sondaj realizat de către Ministerul Sănătății, anul trecut au răspuns puțin peste 300 de mii de oameni, iar dintre aceștia doar 5800 au declarat că li s-ar fi cerut șpagă în spitale.
„Anul trecut, de exemplu, au răspuns la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale. Asta înseamnă 1,89%”, mai spune jurnalistul.
Procentul este în scădere, în condițiile în care în 2018, la întrebare au răspuns afirmativ 3,16 la sută dintre respondenți.
Trimite articolul
XGrija cea mai mare a medicilor de azi este cum sa isi ascunda averile insusite din spagi. Ce vedeti in declaratiile de avere postate pe site-ul spitalului sunt dor averile de fatada(oricum sunt impresionante). Restul sun acasa la ei, ascunse bine sau prin diverse cutii de valori la banci.
si? ceva flagrante .nimic?
sau o verificarea a celor ce au averi mari masini de lux vile conturi in banci tablouri bijuterii etc ce nu le pot justifica din venitul legal de ce nu se face?
Pe sectia de Ortopedie spaga incepe de la 200E ( operatie genunchi ).Discutam cu o vecina care mi-a zis ca daca vrea sa intre ca asistenta la judetean ,trebuie sa cotizeze cu 10.000-15.000E .Mafia Aradeana .
Acest chestionar e din start intocmit aiurea , nu cred ca un medic iti spune verde in fatza ca asteapta spaga de la pacient sau apartinatori , e de ajuns ca pacientul sa fie privit cu indiferenta si totala lipsa de interes din partea medicului , ca pacientul sa inteleaga ce asteaptari are medicul si sa sara cu banul ,
Cand intr un salon sunt 5 pacienti si esti singurul care esti tratat cu raceala si indiferenta , iti dai seama ca ceva se intampla , iar cand colegii de salon iti spun ca fiecare a bagat mana in buzunar …. clar ca comportamentul cadrelor medicale asta arata , primirea de bani sau alte foloase …. medicul nu a cerut nimic , insa atitudinea lui lasa de inteles si te ,, forteaza ,, ca sa zic asa , sa ii dai spaga ….
Pana nu se urmareste atent averile functionarilor publici , fie medic fie politist , judecator , angajati ai primariilor etc.etc si sa fie nevoiti sa dea cu subsemnatul pentru fiecare leu , aceasta practica nu va dispare ….matusa Tamara va trai mult si bine cu testamente care mai de care mai surprinzatoare
Nu e relevat sondajul,intrebarea nu este complet adresata! Iata de ce; in primul rand ca rar se solicita bani, modalitatea de primire a mitei este sub forma acceptarii ofertei venite din partea pacientului sau pretinderea(asteptarea) mitei se poate descrie sub forma amanarii rezolvarii problemei medicale sau a rezolvarii partiale acesteia!, adica te lasa sa astepti pana te saturi de asteptat sau pana la ultimul pacient din sala de asteptare(hol) , apoi te fusereste, te intreaba una alta , poate iti mai ia si tensiunea si iti scrie o reteta si ..esti “rezolvat”.. In schimb, cei care “cotizeaza’ sunt tratati asa cum ar trebui sa fie tratat un pacient, deci exista o mare diferenta de tratament intre cei care dau si cei care nu.. Fac precizarea ca nu toti medicii procedeaza la fel ,dar sunt destui care cred ca inca ,o fac,cel putin astea sunt concluziile mele formare din experienta de-a lungul timpului…
Evident ca la conducerea unitatii medicale nu vin sesizari ,care pacient ar indrazni sa o faca, cred ca ar deveni pacient non -grata la acel spital,i-ar merge buhul imediat printre personalul medical,s-ar feri toti de el sau l-ar trimite pe la nu stiu ce alt spital..
Solutia corecta ar fi aceea sa se initieze pande ,din proprie initiativa, ,unde personal judiciar (sau managerial) calificat sa constate, cu propriile simturi care este adevarul! Apoi sa initieze flagrante ,daca este cazul..
-
Este momentul ca indivizii cu halate albe care si-au ales meseriile de medic sau asistenta (care sunt de vocatie) si cer si/sau accepta mita sub orice forma, sa iasa din sistem pentru totdeauna. Vrem o tara ca afara, dar unii cer si accepta mita de la oameni necajiti, uitand ca personalul medical are salarii mai mult decat decente astazi. La cat mai mute flagrante si condamnari unde este cazul.
Nu mai bine intrebau oamenii daca au dat spaga si a fost acceptata?
Ca de cerut, cer doar daca nu le dai de buna voie…
Sa îi sară ochișorii la cine a văzut că s-a dat șpagă 🤣🤣🤣
Tot personalul e pocăit nu primește șpagă 🤣🤣🤣,nici pentru angajare,nici pentru actul medical.
desi au salarii mari,iau spaga la greu,bineinteles cu complicitatea bolnavilor,care au in ADN credinta ca daca dau sunt tratati mai bine,mai repede,mai atent si-i linistesc medicii mai mult.E o chestie de perceptie.
Vina este și a bolnavului care își zice ca dacă nu da ceva nu este bine tratat(uneori asa este)DAR cea mai mare vina este a medicului care accepta mita El a făcut un juramint dar se pare ca majoritatea sunt atei și ignora Este adevărat au averi unii pe care nu puteau sa le facă din salariu Toti muncim ,darna n.am ales facultatea care trebuie…
Bine vb de medici dar treaba e cã trebuie sa dai la femeia de serviciu care tot spalã da tot murdar este , infirmierele , asistentele, medicii etc, cand iesi din spital viu sau mort, ai ramas fara averea acumulata daca ai avut sau cu rate in banci….nu au ruşine… apoi cum am citit in unele comentarii stai acolo cu zile nimeni nu te bagã în seamã pai al final tre sã dai.
Bine ar fi ca fiecare pacient sa registreze zilnic pe fiecare medic, asistent , infiermier etc si la irsire din spitsl sa depunã o plangere, doar asa poate sar schimba lucrurile din spitale corupte.