Medicul psihiatru Delia Podea, devenită cunoscută după ce, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta ar fi efectuat studii clinice – „cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației” – pe pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Arad şi trimisă în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, va trebui să facă faţă unui proces destul de dificil la Tribunalul Arad. Potrivit site-ului Tribunalului Arad, săptămâna trecută, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Pierre Fabre Medicament şi Otsuka Pharmaceutica Development & Comercialization INC. s-au constituit părţi civile în dosarul în care medicul psihiatru a fost trimis în judecată pentru comiterea a şapte infracţiuni: abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).
„Pacienta” inculpat
Alături de medicul psihiatru, procurorii au mai trimis în judecată şi o „pacientă” de-a acesteia – Haiduc Claudia – care va fi judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale).
Ce a făcut „pacienta”? Procurorii susţin că aceasta „a determinat-o şi a ajutat-o pe inculpata Podea Delia-Marina ca, în calitatea de medic specialist psihiatru, să procedeze în data de 27 mai 2016 la diagnosticarea sa fictivă cu <<tulburare de anxietate>> și ulterior la internarea sa în mod fictiv, în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, pentru perioada 27 mai – 1 iunie 2016, ajutând-o astfel la eliberarea, prin consemnarea în fals, a foii de observație, unde la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere, documente medicale eliberate în fals de inculpata Podea Delia, pentru a fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală, cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile”.
Falsul din acte şi experimentele
Timp de peste cinci ani, mai exact în perioada decembrie 2010-aprilie 2016, medicul psihiatru ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a le diagnostica fictiv pentru a le elibera în fals documente medicale necesare pentru obţinerea unor pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate, iar în perioada 2014 – mai 2016, cu ocazia derulării a 10 studii clinice, în care era investigator principal, medicul psihiatru, fără consimţământul informat al subiecţilor susţin procurorii, „a consemnat în documentele medicale întocmite, personal sau prin intermediul subinvestigatorilor, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic şi simptomatologie, starea de sănătate a pacienţilor, prezenţa la vizitele de studiu, tratamentul de urmat şi efectele acestuia, cauzând un prejudiciu fiecărei persoane juridice implicate, precum şi pacienţilor”.
Sechestru
22 de tablouri, o sculptură (bunuri în valoare de aproximativ 91.400 de euro), un teren intravilan în comuna Vladimirescu, județul Arad (în suprafaţă de 603 mp), un imobil situat în municipiul Arad (compus din teren şi casă de locuit), un teren intravilan situat în comuna Livada, județul Arad (în suprafaţă de 600 mp), precum și 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD şi 645 GBP, sume ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare – au fost puse sub sechestru de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 71.306 lei, 111.635 euro și 140.468 USD, sume aflate în conturi bancare. Potrivit procurorilor, măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând Deliei Podea a fost luată pentru a se recupera prejudiciul cauzat ca urmare a comiterii infracţiunilor.
Tot în arest la domiciliu
Săptămâna trecută, Tribunalul Arad a luat măsura menţinerii arestului la domiciliu în ceea ce o priveşte pe Delia Podea. „Menţine măsura arestului la domiciliu faţă de inculpată, Podea Delia Marina, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18 august 2016, până la data de 16 septembrie 2016, inclusiv, se arată în soluţia instanţei. Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă, împotriva ei putându-se formula contestaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!