Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad anunță suspendarea a cinci concursuri de angajare personal medical și personal TESA, urmare a intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 34 cu data de 15 mai. OUG 34/15.05.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în vigoare din data de 15.05.2023, prevede că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice.
Astfel, concursurile pot continua doar pentru posturile pentru care s-a afişat rezultatul selecţiei dosarelor de concurs “anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă conform prevederilor la data publicării anunţului privind concursul.”
Asfel, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență s-a văzut nevoită să suspende cinci concursuri deja anunțate pentru ocuparea a 47 de posturi de medici, asistente, infirmiere și personal TESA. De asemenea, alte 28 de posturi urmau să fie scoase la concurs în zilele următoare.
În momentul de față, unitatea sanitară are un deficit de 21 de medici pe diverse specializări. 11 dintre aceste posturi au fost vacantate în cursul acestui an.
Concursurile pentru 67 de posturi continuă, deoarce rezultatele selecției de dosare au fost deja publicate pe site-ul instituției, la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență. Cu toate acestea, nu vor fi ocupate în totalitate, pentru că o parte dintre cei înscriși nu au trecut proba scrisă.
În momentul de față, Spitalul Județean are un deficit de personal de 101 cadre medicale, dar și personal TESA.
Rafila face memorandumul
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel la spitale să scoată la concurs posturile de medici şi de asistenţi medicali de care au nevoie, menţionând că atunci va putea propune un memorandum în Guvern pentru aprobarea acestora, chiar dacă există în vigoare ordonanţa care limitează angajările în sistemul bugetar.
Ministrul a explicat că, pentru a transmite memorandumul în acest sens Guvernului, spitalele trebuie să scoată posturile la concurs.
„Nu Ministerul Sănătăţii face angajări, spitalele fac angajări pe ambulatoriile de specialitate şi aşa mai departe. Dânşii trebuie să ne trimită nouă solicitările de locuri pe care vor să le scoată la concurs şi, în momentul acela, imediat, în decurs de 48 de ore, înaintăm memorandumul spre aprobare Guvernului României”, a spus Rafila.
Oficial
Deocamdată, însă, până la luarea unei decizii, unitățile sanitare sunt nevoite să se conformeze textului de lege în vigoare. Râmâne de văzut dacă memorandumul ministrului Sănătății va avea rezultatul scontat.
Trimite articolul
XPersonalul auxiliar din spital este stufos!
Este nevoie sa-i puneti la munca!
Si pe laboranti si pe cei de la registratura si pe cei din birourile mai mult decat pline.
Apropo: asistentele isi mai insusesc meniurile neatinse ale unor pacienti? Dar iaurturile le mai duc acasa?
Nu de alta dar plozii dvs se lauda cate aduce mama de ma spital!
In pandemia aveau masti,dezinfectant,manusi…restul (adica cei care va platim salariile)cumparam!
-
La fel fac si unele cadre didactice cu laptele piramida.
Nu mai e nevoie de medici si nici de spitale! Avem vindecători , bio-energoterapeuti, fitoterapeuții….. Mergem spre un “neomedievalism” solid si atotcunoscător .