Arad. Cu toate că la Arad nu avem încă, în mod oficial, cazuri de gripă, numărul celor care se prezintă în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean cu viroze este, în continuare, ridicat. Potrivit Spitalului Județean, în săptămâna 3-8 ianuarie, cu infecții respiratorii acute s-au prezentat pentru investigații 159 de persoane, dintre care 94 de copii. De asemenea, cu pneumopatii acute au ajuns la Urgențe 101 persoane, dintre care 55 de copii. Tot în decursul săptămânii trecute, la Județean s-au făcut 43 de internări pe secțiile de pediatrie și 21 de internări pe secțiile pentru adulți.
Luni dimineața, potrivit informațiilor furnizate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, pe secția Pediatrie II (copii mai mari de un 1) erau internați 44 de minori, iar la Pediatrie I (între 0-12 luni) se aflau spitalizați 12 sugari.
Stocuri suficiente
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cele mai multe cazuri de gripă se vor înregistra în perioada 15 ianuarie – 15 februarie, motiv pentru care spitalele din țară au fost avertizate să-și refacă stocurile de antivirale și teste rapide.
Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență, spune că Aradul stă bine la acest capitol: „În momentul de față avem antivirale – Tamiflu -, care se administrează în gripa A și B, pentru tratarea a 280 de pacienți, în condițiile în care antiviralul se prescrie pe o perioadă de 10 zile. Ca să ne asigurăm că vom putea acoperi orice solicitare, am mai comandat Tamiflu pentru încă 120 de pacienți. Cât privește testele rapide, avem 400 de bucăți, dar evident nu avem cum să estimăm un necesar exact.”
Măsuri de prevenire
„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul țării, Ministerul Sănătății a instituit starea de alertă epidemiologică determinată de gripă. Pentru a preveni și limita îmbolnăvirile prin gripă și alte infecții virale respiratorii, Direcția de Sănătate Publică Arad recomandă următoarele măsuri la nivelul populației generale: evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; espectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință; consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare; consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean și continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici”, transmite Direcția de Sănătate Publică Arad.
Recomandări în școli
Pentru că luni elevii s-au întors la școală, Ministerul Sănătății a recomandat triajul zilnic la intrarea în clase, utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către copii, aerisirea periodică a încăperilor și informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii. Practic, este vorba despre aceleași reguli care s-au aplicat și în timpul pandemiei, doar că momentan sunt doar recomandări.
Trimite articolul
XA REAPARUT GRIPA DUPĂ TREI ANI?!!🧐
Poate ai vrut sa scrii in titlu COVID. O sa te penalizeze sefi pt asa o mare greseala!!!