Specialiştii de la HBS Group au fost chemaţi de Consiliul Judeţean Arad să facă o strategie pe sănătate în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad. Iar cum cei de la HBS nu sunt înregimentaţi politic, au spus lucrurilor pe nume. După ce am anunţat că cei care au întocmit strategia cred că sume mari de bani s-au pierdut pe achiziţia de medicamente, de această dată vorbim despre modul în care a fost condus Spitalul Judeţean Arad în perioada 2012-2014. „Managementul practicat este mai mult un management de criză, un management reactiv la situațiile de zi cu zi. Comitetul Director și șefii de secție sunt depășiți de aceste evenimente operaționale zilnice, nu au timp de problemele de tip strategic sau tactic. Managementul de tip proactiv sau activ este foarte rar aplicat”, sunt primele concluzii trase de specialişti. Concluzii dureroase, care nu lasă loc de interpretare, concluzii care arată că managementul unităţii medicale poate fi îmbunătăţit „până la Dumnezeu şi înapoi”.
Influenţe politice
Însă ce pare a fi şi mai grav decât managementul de criză practicat la Spitalul Judeţean este amestecul politicului în conducerea celei mai mari unităţi medicale. „Managementul și decizia sunt, uneori, influențate și limitate de influențele politice din afară (organizații care subordonează pe linie administrativă, politică, economică, legislativă sau pur și simplu influențe personale de exercitare a puterii politice) și din interiorul organizației (medici, șefi de secție, asistente cu influență politică sau pozițională de lideri profesionali sau de cadre didactice ori cercetători)”, se arată în raportul celor care au întocmit strategia de sănătate. Deşi nu pare că spunem nimic nou, ştiut fiind faptul că politicul se amestecă în conducerea spitalului, este pentru prima oară când cineva o spune pe faţă, răspicat şi în cel mai oficial mod posibil, respectiv în cadrul strategiei pe sănătate.
Medicii subminează spitalul
Un alt aspect sesizat de cei de la HBS Group vizează medicii angajaţi în cadrul Spitalului Judeţean Arad. Aceştia par că subminează unitatea medicală, potrivit studiului. „Șefii de secții și anumiți medici, prin situația lor specială de cadre didactice sau angajați în sectorul privat, urmăresc de multe ori obiective diferite față de obiectivele de management și nevoile reale – de moment sau de perspectivă ale spitalului. Managementul manifestă neputință în procesul de aplicare a legislației, standardelor, normelor și bunelor practici asupra organizației, structurilor, furnizorilor și personalului angajat sau aflat în relații contractuale cu organizația”, se mai arată în document. Una peste alta, se pare că toţi factorii din Spitalul Judeţean Arad trag la altă căruţă, nu merge nimeni în aceeaşi direcţie. Şi ne mai mirăm de sistemul de sănătate pe care îl avem…
Citiți principiile noastre de moderare aici!