ARAD. Guvernul României a aprobat, pe data de 11 ianuarie, scoaterea la concurs a peste 7600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială, în urma a două Memorandumuri propuse de către Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Peste 3000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale.
Angajările din sănătate au fost blocate în luna mai a anului trecut, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 34/2023. La acel moment, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost nevoit să suspende cinci concursuri anunțate deja pentru ocuparea a 47 de posturi de medici, asistente, infirmiere și personal TESA. De asemenea, alte 28 de posturi care urmau să fie scoase la concurs în cursul aceleiași luni au rămas neocupate.
În condițiile în care domeniul sanitar se confruntă cu o lipsă acută de personal, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a solicitat unităților medicale din țară să depună memorandumuri prin care să ceară deblocarea posturilor de care au nevoie urgentă.
76 de posturi aprobate
„Pe parcursul anului trecut, Spitalul Clinic Județean de Urgență a cerut deblocarea a 244 de posturi, prin două solicitări transmise Ministerului Sănătății. În urma analizelor efectuate de Guvern, până în momentul de față s-au deblocat 76 de posturi, pentru care s-a solicitat deblocarea prin primul memoriu transmis de către unitatea noastră sanitară. Este vorba despre 21 de posturi de medici, 46 de asistenți medicali și infirmieri, șapte pentru alt personal de specialitate și două pentru personal nemedical. Anunțurile de concurs vor fi publicate în cursul lunii februarie, după aprobarea bugetului pe 2024. La ora actuala, în urma fluctuației de personal, spitalul are nevoie de aproximativ 300 de angajați”, a precizat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Prin această primă solicitare care a ajuns în analiza Guvernului, s-a cerut deblocarea a 138 de posturi, fiind aprobate mai bine de jumătate. În cea de-a doua solicitare, care nu a fost încă dezbătută și supusă aprobării, Spitalul Județean a mai cerut deblocarea a încă 160 de posturi. Rămâne de văzut când se va lua o decizie și în baza acestei solicitări.
În organigrama Spitalului Clinic Județean de Urgență sunt prevăzute în jur de 3090 de posturi, deficitul de personal fiind de aproximativ 20 la sută. Specialitățile care au cea mai mare nevoie de medici sunt radiologie și imagistică medicală, urgență, reumatologie, cardiologie intervențională, chirurgie maxilo-facială, neurochirurgie
Peste 300 de posturi
Conform datelor transmise la Ministerul Sănătății de către Direcția de Sănătate Publică, județul Arad are nevoie de peste 300 de cadre medicale, dar și personal TESA. Unitățile sanitare care au solicitat organizarea de concursuri pentru asigurarea necesarului de personal au fost Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul Orășenesc Lipova, Spitalul de Psihiatrie Mocrea, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna și Serviciul de Ambulanță Județean Arad.
La Spitalul Orăşenesc Lipova, organigrama cuprinde 184 de posturi, din care sunt ocupate doar jumătate. Aici s-a cerut deblocarea urgentă a 11 posturi, pentru a se face angajări pe secţiile unde sunt probleme mai mari. Spitalul funcționează cu 13 medici din cei 21 prevăzuţi în schema de personal şi cu 36 de asistenţi medicali din 68 cât ar fi necesarul.
Potrivit directorului Spitalului din Lipova, dr. Florin Fânață, „din 11 posturi solicitate, ni s-au aprobat șase – trei posturi de asistente, un post de infirmieră, 1 post de spălătoreasă și 1 post de biochimist. Vom proceda la demararea concursurilor în momentul în care vom avea aprobat bugetul local.”
Spitalul Orășenesc Ineu a solicitat, în luna august a anului trecut, 15 de angajări urgente. Managerul Spitalului, Monica Mang ne-a declarat că „din cele 15 posturi solicitate, au fost aprobate 9. E dureros, însă, că bugetul de stat nu va suporta partea sa de costuri, pentru că angajările se pot face în condițiile în care nu necesită fonduri suplimentare de la bugetul de stat. Sursa de finanțare este contratul cu Casa de Asigurări, care este același ca și până acum. Prin urmare, dacă nu angajăm, nu ne putem descurca, dacă angajăm ne îngropăm și mai tare financiar. Ar mai fi o speranță la bugetul local, dar rămâne de văzut.”
Posturile de medici, aprobate
Conform Ministerului Sănătății, de la 1 ianuarie 2024, toate posturile care se vacantează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs de către spitale, fără întocmirea memorandumurilor de aprobare.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a mai declarat că s -au aprobat toate posturile de medic care au fost solicitate de către unitățile sanitare, indiferent dacă acestea sunt în subordinea Ministerului Sănătății sau a autorităților locale, în total peste 2500 de posturi. Mai mult, în cadrul Memorandumului propus de Ministerul Sănătății, peste 365 posturi din cele aprobate pentru scoaterea la concurs sunt în cadrul serviciilor de ambulanță. De asemenea, jumătate din posturile de asistenți medicali solicitate de către unitățile sanitare au fost aprobate pentru scoaterea la concurs și 30% din alte categorii.
Trimite articolul
XCei buni,au luat rezidențiatul cu note bune și au ales ce era la dispoziție. Au rămas cei mai puțin pregătiți și bineînțeles cei cu relații.
-
alegerea specialitatilor in rezidentiat nu tine neaparat de note. un internist , un pediatru, un ati st nu are cele mai mari note
sa formezi uun medic bun nu depinde doar de rezidentiat, experienta vine in timp, in mediul in care lucreaza
nu poti genera medici de lacitate intr uun sistem corupt
cei buni calitativ aleg medii de munca bune nu neaprat bine platite
exista ereu optiunea de a emigra -
Trebuia sa scrieți și ca numai cu șpagă se intra care e de la 5000€ în sus, știe toată lumea, inclusiv cei de la DNA.
-
CEEEEE?! Pentru un post de medic, cu rezidentiatul luat, se cere mita cel putin 20000 euroi….
-
cit e spaga
Cât se mai dă pt post de asistență la UPU? Ultima dată când am vb cu cineva era 5000 euro
-
Era 10000 de euro acum 3 ani, bănuiesc ca a ajung la 15000 mii.
-
Oricât e,merita.Fraierii merg în Zona Industriala pe 2000+bonuri.
-
Greșit,șpagă se primește în ,,aur” cantitatea doar diferă, vreți posturi la stat,pedalați.
Din nou pacaleala de 1 aprilie! Pai d-na director Mang, Primaria nu poate renunta la vreo 20-30 de posturi din schema lor, adica acestea sa fie transferate la dvs., cu tot cu fondyul de salariu?! Din imensa ciurda de la primarie, se poate asta, fara vreun pericol major electoral! Dar…..sanatatea, ca de obicei, nu prea conteaza!
-
Pai madame Mang nu poate sa-i zica asta safului….de-ajuns ca i-a angajat pruncutzul!
Sistemul.medical la stat este extrem de corupt,de la femeie de serviciu la manager, toți jupoaie pacienții și nu pățesc nimic deoarece sunt numiți pe șpăgi cu propte politice. Poți sa ai toți banii din lume dacă nu și unnjeg de politician în spate. Aceste lucruri subt cunoscute sar nimeni nu e interesat sa o oprească. Am avut speranțe dar s.au dovedit deșarte. Cei competenți pleacă peste hotare iar aici rămân gunoaiele,prostituatele ,neamurile,amantele. Iar în cazul unui urolog AMANTUL
Atentie DNA si Cionca la Spitalul Judetean Arad obligatoriu trabuie sa faca parte din Comisia de angajare asistenta sefa care fara ea nu se fac angajari. De preferinta trabuie sa fii pocait si sa treci cu dreptul pe la ea. Luati masuri domnu Cionca ca aca persoana sa nu mai faca parte din Comisia de angajare.
multe acuzatii aduse in comentarii si aprope sigur cei care au zis de rau cu atac la persone sunt deja identificati si va urma
-
Asa oral va luati voi intr o zi de la careva cu amenintarile astea de nu o puteti duce. Vrei sa vezi? Doar da sau nu. Lasule si spagar infect ce esti.Ce zici, te bagi?