ARAD. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad este în plin proces de „desemnare”, cu contract pentru o perioadă de patru ani de zile, a șefilor de secții. Aceste funcții au fost ocupate, în ultimii ani, pe bază de interimat, prelungit din șase în șase luni, pe perioada stării de alertă, în pandemie.
“În momentul în care am preluat conducerea unității medicale, medicii șefi erau numiți prin dispoziție, însă contractele de administrare erau expirate. Am refăcut dispozițiile de interimat pe perioada pandemiei dar, în același timp, am elaborat și procedura pentru scoaterea la concurs a funcțiilor de medic șef și am creat aceste posturi în statul de funcții. În toamna anului trecut, am solicitat Ministerului Sănătății aprobarea scoaterii la concurs a posturilor de medic șef dar nu am primit aprobare atunci, pentru că o nouă variantă legislativă se afla în lucru. Ulterior modificărilor legislative, împreună cu universitatea parteneră, am început să punem în aplicare noul ordin. Acolo unde nu se poate aplica procedura, prin intermediul universității, posturile se scot la concurs”, a explicat ec. Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Legislația în vigoare prevede că în unitățile clinice, funcțiile de medic șef pot fi ocupate de medicul cu cel mai mare grad didactic, cu calitate de predare în universitate. Numirea se face la propunerea universității partenere, cu avizul managerului SCJUArad. Acest lucru a fost posibil, până în momentul de față, în 15 secții, unde medicii șefi au fost sau vor fi numiți de universitate.
Propuși și avizați
Până în momentul de față, au semnat contracte de administrare patru medici șefi. Este vorba despre Simona Dumitra – secția Pediatrie II, Rujița Ciurea – secția Pediatrie I, Bogdan Totolici – secția Chirurgie I și Coralia Cotoraci – secție Hematologie.
La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact în zilele de joi și vineri, sunt așteptați să devină medici șefi cu acte în regulă: Gheorghe Nini – secție Pneumologie, Mariana Mariș – secție Psihiatrie, Stelian Morariu – secție Medicina Muncii, Cristian Nicolescu – secție Anestezie și Terapie Intensivă I, Horea Mureșan – secție Urologie.
Alți șase medici aflați pe listă pentru funcția de șef secție așteaptă îndeplinirea formalităților.
Concurs pentru zece funcții
Rămân descoperite însă secțiile care nu sunt clinice, cele în care nu există medic cu grad didactic de predare, sau cele în care există doi medici cu același titlu didactic. În una dintre aceste situații se află 10 secții, pentru care se organizează concurs în vederea ocupării funcției de medic șef.
Conform anunțului publicat pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, sunt scoase la concurs funcțiile de medic șef pentru următoarele secții: medic șef Secție Clinică Medicină Internă I, medic șef Secție Clinică Chirurgie și Ortopedie Infantilă, medic șef Secție Clinică Neurologie, medic șef Secție Clinică ORL, medic șef Serviciu Clinic de Anatomie Patologică, medic șef Laborator Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală, medic șef Secție Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, medic șef Secție Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, medic șef Centru de Hemodializă, medic șef UPU – SMURD.
La concurs se pot prezenta medici cu o vechime de cel puțin 5 ani în specialitatea postului, specialitate pe care o practică în mod curent și neîntrerupt, în care sunt confirmați prin ordin al ministrului Sănătăţii (vechimea în specialitate decurge de la data confirmării și încadrării ca specialist).
Contracte și indicatori de performanță
În contractele de administrare au fost stabiliți indicatori de performanță specifici fiecărei secții în parte, în baza cărora medicul șef va fi evaluat anual. În cazul în care îndeplinirea indicatorilor se face într-un procent de sub 80 la sută, cotractul de administrare, care se încheie pe patru ani, poate înceta după primul an.
Trimite articolul
XSa vezi de acum numiri din clientela politica in lant! Vrei post de sef? Musai sa ai carnet de partid….
-
Dar acum cum crezi ca stau treburile??
Mai bine ati monta camere video pe coridoare si prin birouri/ cabinetele medicilor din spitale si policlinicile de stat/
de ce? uite d-aia!