Arad. În prezența directorului de investiții al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Adrian Cefălan, astăzi a fost predată către autoritatea publică locală din Lipova, reprezentată prin primarul Florin Pera, investiția de extindere și dotare a Spitalului Orășenesc Lipova. La eveniment au participat Prefectul Județului Arad, Gheorghe Stoian, Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și Primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț. Investiția în extindere și dotarea Spitalului Orășenesc Lipova este în valoare de 21.631.896 lei cu TVA.
„Mă bucur foarte mult de finalizarea investiției de modernizare și dotare a Spitalului Orășenesc Lipova și de predarea acesteia către Primăria Orașului Lipova. În contextul pandemic actual, orice investiție nouă în sănătate este de bun augur, în beneficiul pacienților. Mulțumesc domnului director Adrian Cefălan din cadrul CNI pentru prezența la Arad și pentru colaborarea avută cu autoritățile publice locale și județene, concretizată în multe proiecte de dezvoltare benefice pentru comunitățile noastre locale”, a declarat Prefectul Județului Arad, Gheorghe Stoian.
Ulterior finalizării unor lucrări în exteriorul clădirilor spitalului, efectuate de Primăria Orașului Lipova, noua unitate sanitară va intra în circuit conform dispozițiilor Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad.
Necesitatea investiției
Spitalul Orășenesc Lipova este situat la aproximativ 40 de km de municipiul Arad, având o populație arondată de aproximativ 60.000 de locuitori. Spațiile necesare derulării activității erauinsuficiente, iar clădirile existente – C2, C3 – într-o stare fizică proastă și cu dimensiuni neadecvate spațiilor cu destinație de sănătate. Clădirile în care funcționa Spitalul Orășenesc Lipova sunt construite în perioada 1950 – 1960. În structura inițială, înainte de preluarea de către CNI, spitalul avea o capacitate de 110 paturi care deserveau secțiile Medicină internă, Pediatrie, Pneumologie TBC, Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie și Ambulatoriu. Pentru clădirile care au fost retrocedate, Spitalul Județean Lipova plătea anual 96.000 lei chirie.
Lucrările executate
Prin contractul derulat de CNI, s-a extins clădirea existentă a spitalului prin construirea unui corp de clădire cu un regim de înălțime de S+P+1E, legat de corpul C1 (existent) la nivelul etajului printr-o pasarelă. Astfel, secțiile care funcționau în corpurile de clădire pentru care se plătea chirie pot fi mutate în acest corp nou, eliminând astfel cheltuielile aferente plăţii chiriei. Construcția dispune acum de un total de 58 de paturi la care se vor atribui 91 de membri de personal medical și conex. Noua clădire beneficiază de spații dedicate camerei de gardă, compartimentului ATI (terapie intensivă), cabinete ambulatoriu, bloc operator, laboratoare de analize medicale, laborator de radiologie și imagistică medicală. Noua clădire corespunde tuturor normativelor și reglementărilor în vigoare. Spitalul are o suprafață totală construită de 1.882 de mp și o suprafață totală desfășurată 5.397 mp.
Structura noului spital
Iată și structura noului spital. Sector spitalizare: secţia recuperare medicală fizică și balneologie–15 paturi; compartiment pediatrie– 20 paturi; compartiment chirurgie generală – 6 paturi; compartiment obstetrică- ginecologie- 6 paturi; compartiment ATI– 3 paturi; camera de gardă; însoţitori– 3 paturi; unitate de spitalizare de o zi– 5 paturi.
Sector ambulatoriu (pentru pacienţi neinternaţi): – cabinete de consultaţii şi tratamente; cabinet medicină internă; cabinet pneumologie; cabinet obstetrică ginecologie; cabinet pediatrie; cabinet chirurgie.
Servicii tehnico – medicale de diagnostic și tratament: bloc operator; serviciu de anestezie şi terapie intensivă (ATI); bloc de naşteri; sector de investigaţii – explorări funcţionale; laborator de analize medicale; laborator de radiologie si imagistică medicală; sector de terapie (pentru bolnavi spitalizaţi şi ambulatorii); serviciu de urgenţe; serviciu de recuperare medicală; servicii tehnico – medicale auxiliare; serviciu de sterilizare centrală; farmacie; prosectură (morgă).
Criză de personal medical
Toate bune și frumoase până aici. Avem spital nou, dar ce facem cu el? Întrebare mai mult decât validă, dacă luăm în calcul lipsa acută de personal cu care se confruntă sistemul medical arădean. De altfel, autoritățile prezente la conferința de presă au și recunoscut că avem o astfel de problemă, iar în contextul pandemiei acest aspect a devenit din ce în ce mai evident. Rămâne de văzut ce soluție se va găsi pentru ca spitalul să poată fi operaționalizat, pentru ca arădenii să și beneficieze de această investiție. Altfel, va rămâne doar o clădire nouă și frumoasă, a cărei realizare am bifat-o în campania electorală.
Alte investiții
Compania Națională de Investiții mai derulează în Județul Arad proiecte în valoare totală de 144.6 milioane lei, fără proiectele aflate în curs de promovare.
Trimite articolul
XNu vad oportunitatea prezentei la acest eveniment, cu atat mai mult pozitia “in prezidiu” a d-lor Bibart si Cionca. Puneti reprezentantul Orasului Lipova la capatul mesei, ca pe un milog, iar cei doi flancheaza reprezentantul CNI. Dragalasilor, judetul nu a ajutat cu nimic investitia, nimic insemnand 0 lei, municipiul nici atat. Spitalul nou este munca fostului primar, cu drumuri de Bucuresti, cu stres, cu oboseala fizica si psihica, cu cofinantare de la bugetul local, beneficiarii fiind locuitorii Lipovei si ai Vaii Muresului, in principal. Cionca a mai incercat, in vara, o preluare in forta a investitiei, dar si-a luat un ziar peste botic. Nu se lasa, din cate vad. E grotesc spectacolul politic, de cea mai joasa speta, oferit de partidul de guvernamant!
MERGEȚI la vot și NU VOTAȚI jegurile pnl. Numai gunoaiele votează gunoaie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Tu coman sava, cum ai nesimtirea sa pui eticheta de ,,gunoi,, pe cei care nu au orientarea ta spre politica rosie probabil ? Fiecare e liber sa voteze dupa inima si mintea sa. Asta nu inseamna ca eu as fi fan PNL, ci doar sustinator al libertatii de opinie si nu al violatorilor morali care vor sa inghesuie oamenii in tiparele lor.
Unde sunt absolventii facultatii de medicina si ai scolii postliceale de asistenti medicali din Arad ? Au plecat toti din tara ?
De ce nu li se ofera inca din scoala posibilitatea de a face contract privind practica medicala pe timpul studiilor si apoi angajarea cu post asigurat tot in spitalele aradene ?
-
Ai avea curajul să te lași pe mâna unui absolvent de “Goldiș ” ? Si dacă ar fi,nu îți trebuie si personal cu experiență pe lângă care să lucreze?