ARAD. Sportul vrea să revină în forţă în şcoli. Dacă în curriculă (mai exact programă) încape fără probleme, în sălile de sport se anunţă mare înghesuială. Dublarea numărului de ore de educaţie fizică în acest moment, pe această structură ar crea blocaj. Chiar şi cu o oră la liceu şi două ore pe săptămână în ciclul primar şi gimnazial, aşa cum prevede în acest moment programa, una din ore se desfăşoară, de cele mai multe ori, în sala de clasă sau în curte (dacă nu plouă). Şi mai sunt încă şcoli care nici măcar nu au sală de sport, dar au ore de educaţie fizică în programă. Poate un cer senin şi o temperatură ceva mai ridicată salvează situaţia pentru că ora se poate desfăşura în curtea betonată a şcolilor sau în vreun parc dar când plouă toată mişcarea se mută în sala de clasă.
Pe hârtie ideea de a mări numărul de ore dedicate sportului e salutară, tot mai mulţi elevi sunt pândiţi de obezitate, nu fac mişcare suficientă, dar pe teren va fi un blocaj total. Inspectoratul Şcolar Judeţean face în aceste zile o evaluare la nivelul judeţului pentru a avea o situaţie exactă a numărului de săli de sport. Până la această oră, din informaţiile primite, în municipiu avem 38 de săli din care doar 7 respectă toate standardele. Celelalte 31 sunt săli mai vechi, multe reabilitate, dar neconforme cu standardele actuale. 38 de săli pentru cei peste 27.500 de elevi câţi învaţă în şcolile arădene. În școlile din județ numărul acestora este mai mare: 51 de săli de sport dar unele din ele sunt și improvizate. Per total cei peste 66.000 elevi ai județului au la dispoziție 89 de săli.
Argumente pentru a susține ideea creșterii numărului de ore de sport sunt suficiente și toate bine susținute. „Nu putem decât să susținem această idee. Trebuie ca elevii arădeni să facă mai mult sport. Suntem pe locul III în Europa în ceea ce privește numărul de copiii supraponderali iar numărul de sportivi români prezenți la competițiile internaționale este tot mai mic și cu rezultate mai slabe”, își justifică afirmațiile inspectorul școlar județean arădean, Claudius Mladin.
„Trebuie doar să găsim soluții pentru ca orele de sport să fie și făcute, pentru ca acei copii care chiar au calități deosebite să fie descoperiții de profesorii de sport și orientați spre sportul de performanță”, a explicat Mladin. Unde să se desfășoare însă orele de sport și când? În mod sigur creșterea numărului sălilor de sport din școli în această vară este imposibilă, așa încât soluțiile vor veni din spațiul public. Dacă au mai rămas și în spațiul public locații pentru practicarea sportului..
Sport, doar pe bani
Din păcate, singurii care propun ceva concret sunt cluburile private care, contra cost, oferă elevilor șansă să învețe un sport. Și culmea, majoritatea acestor ore se desfășoară în sălile de sport ale școlilor, evident după terminarea programului obligatoriu. Pentru cei care nu dispun însă de bani suficienți pentru a investi în sănătatea copilului, oferta este nulă. „Ar fi o soluție ca acele ore de sport care se preconizează să fie introduse în programă să se desfășoare și după amiaza, ca elevii să poată alege un sport pe care să îl practice. Nu e obligatoriu să gândim aceste ore ca fiind incluse în acel program de 4, 5 sau 6 ore ale zilei”, oferă o posibilă soluție Claudius Mladin.
Nici o variantă
Cei mai văduviți de orele de sport sunt elevii de la Liceul Penticostal și cei de la Grupul Școlar „Henri Coandă”, singurele din municipiu care nu au sală de sport. Nici nouă și nici veche. Și tot fără sală de sport sunt și școlile speciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!