MONEASA. Cu puțin timp în urmă, s-a desfășurat, la Moneasa, a X-a ediție a Sesiunii internaționale de referate și comunicări științifice „Educația Fizică și Sportul: prezent și perspective”.
Manifestarea, devenită tradițională și cunoscută, atât în țară și străinătate, este rodul unui proiect realizat de către Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, finanțat de către Consiliul județean prin Centrul Cultural.
Parteneri la realizarea acestui proiect au mai fost: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Inspectoratul Școlar.
Programul sesiunii, variat și interesant a cuprins numeroase puncte de interes, care au îmbogățit experiența participanților. Amintim aici, work-shop-ul „Noutăți în jocul de oină”, susținut de către profesorul Octavian Lupei, un cunoscut promotor al jocului nostru național. Această expunere reprezintă o continuare a unui curs desfășurat la Casa Corpului Didactic Arad și la care au participat mulți profesori interesați de acest joc sportiv, care în ultimul timp a început să se joace și în sală.
Un alt punct care a captat interesul participanților a fost: „Programul atletic pentru copii, în orele de educație fizică de zi cu zi”, susținut de doctorii Szalma Laszlo și Vago Bela de la Universitatea Semelweis din Budapesta, un proiect implementat de către Federația Internațională de Atletism și care se desfășoară în multe țări din lume. Domniile lor au demonstrat în expunerea lor, cum se poate practica atletismul la nivelul copiilor, fără mijloace costisitoare și mai ales în mod plăcut.
Work-shop-ul suținut de către West Reinhard, care pe lângă informațiile aduse în ceea ce privește construcția ambarcațiunilor sportive, a prezentat un material bogat privind o inedită expediție cu caiacele pe Dunăre, desfășurată pe o distanță de peste 2000 de kilometri, exemplifică suficient tematica variată a manifestării.
De asemenea au venit cu lucrări interesante, legate de preocupările lor profesionale, mulți profesori de la unități școlare din județ, cu ocazia prezentării acestora, având loc un fructuos schimb de idei între participanți.
Sesiunea a avut ca participanți, nu doar profesioniști, pentru care manifestarea a constituit un moment de perfecționare profesională, ci și persoane din afara sistemului, interesate de fenomenul activităților fizice.
„Olimpia”
Cu ocazia acestui proiect a fost lansat și numărul 21 al revistei „Olimpia”, organ publicistic al Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad. Și în acest număr redactorii s-au străduit să cuprindă un material nou și variat care să fie folositor celor care doresc să se perfecționeze în din punct de vedere metodic, științific, dar și practic al activităților fizice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!