Vizați sunt elevii Școlii Gimnaziale „Pavel Covaci” din Macea, cu Școala Gimnazială Sânmartin, arondată și ea școlii din Macea. Proiectul are ca scop creșterea procentului de promovabilitate cu cel puțin zece procente față de cel obținut la Evaluarea Națională din anul precedent, astfel că sunt incluși în proiect, deocamdată, doar elevii de clasa a VIII-a.
Performanțe școlare ridicate
Desfășurat cu sprijinul financiar al Fundației Alber, proiectul își propune totodată să îmbunătățească performanțele școlare a cel puțin 80% dintre elevii participanți la program, prin compararea rezultatelor testului inițial din prima lună a proiectului, cu cele ale testului susținut după patru luni de la începere.
Meditații gratuite
„Educația, șansa unui viitor mai bun” constă, în fapt, într-un fel de meditații susținute de către trei profesori – doi de limba și literatura română și unul de matematică – cu grupe de câte zece elevi, după încheierea orelor de curs. Profesorii sunt plătiți de către fundație, costurile ridicându-se undeva la cinci mii de euro, sumă susținută în totalitate de către cei de la Alber.
O masă caldă
„Pentru că vorbim despre elevi cu probleme materiale, este foarte greu să îi atragem înspre școală, darămite să-i mai și ținem după program. Sunt copii ai căror părinți sunt plecați din țară, care locuiesc cu bunicii, au situație materială destul de precară. Încercăm ca de luna viitoare, pentru a-i atrage și mai mult, să le dăm o masă caldă, după orele de curs”, spune prof. Florin Tătar, coordonatorul proiectului.
Rezultate slabe
Tot cu sprijinul financiar al Fundației Alber, echipa de proiect își dorește ca anul viitor să extindă „Educația, șansa unui viitor mai bun” și în alte școli din județul Arad, aflate în mediul rural. Situația elevilor arădeni la examenul de Evaluare Națională nu este una tocmai îmbucurătoare. Anul trecut, au fost trei instituții de învățământ care nu au avut nicio notă mai mare de cinci, iar anul acesta, la simularea examenului, doar 21% dintre elevi au reușit să obțină medii mai mari de 5.
Haine și rechizite
„Pe lângă extinderea în alte școli, vom încerca anul viitor să îi susținem și mai mult pe copiii din medii defavorizate. Lucrăm acum la extinderea proiectului, în sensul să îi ajutăm pe cei aflați în nevoie, cu haine sau rechizite”, adaugă prof. Florin Tătar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!