Uniunea Europeană a înfiinţat încă din anul 2007 un Fond European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a veni în sprijinul ţărilor afecatate de fenomenul concedierilor în masă şi, ca atare, a creşterii ratei şomajului. Deşi potrivit legislaţiei ce reglementează aplicativitatea acestui fond beneficiarii sunt lucrătorii afecataţi de concedieri din toate ţările U.E., autorităţile din România au refuzat să solicite sprijin financiar în acest sens.
„Din motive pe care nu le putem înţelege autorităţile din ţara noastră nu au cerut până în acest moment niciun ban din FEAG, deşi anual există un plafon de 500 de milioane de euro pentru toate ţările care se confruntă cu probleme pe piaţa muncii. În timp ce prin FEAG se pot finanţa măsuri active privind încadrarea în muncă, precum – orientarea profesională, formare şi recoversie, alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă, alocaţii pentru persoanele care participă la activităţi de învăţare de-a lungul vieţii şi de formare profesională, statul decide să aplice măsuri pasive. Prelungirea perioadei de şomaj, precum şi varianta şomajului tehnic, nu duc la ieşirea din acest impas”, a explicat Mircea Purcaru, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – Filiala Arad.
De precizat este faptul că FEAG acordă sprijin individual, punctual şi pe o perioadă limitată cu scopul clar de a ajuta lucrătorii care şi-au pierdut localul de muncă.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!